Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Εισαγόμενο «φρούτο» από την ΕΕ, οι «Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις»

Πρόκειται για νέα «μηχανή εξυπηρέτησης» της κομματικής  πελατείας του Δημάρχου αλλά & αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων
Την Τρίτη Μαίου το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου ενημέρωσε τις παρατάξεις της μειοψηφίας του Δ. Σ. Αμαρουσίου  σχετικά με τη δράση της Δημοτικής Αρχής γύρω από το θέμα της σύστασης «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» με τη συμμετοχή του Δήμου Αμαρουσίου.
Το νέο αυτό φρούτο, το οποίο μας ήρθε από την ΕΕ και πάλι, αφορά την προσπάθεια δημιουργίας κοινοπρακτικών επιχειρήσεων μεταξύ διάφορων φορέων και φυσικών προσώπων έχοντας στόχο την τόνωση της απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο, με την επιδότηση της ΕΕ μέσω ΕΣΠΑ.
 Ως εδώ καλά θα μπορούσε να πει ένας καλόπιστος και αφελής πολίτης, όμως πίσω από τα ωραία λόγια και τις εξαγγελίες του προγράμματος κρύβονται:
 η διαπλοκή μεταξύ ιδιωτικών εταιριών και ιδιωτών επιχειρηματιών προσκείμενων στους κατέχοντες την εξουσία, η υλοποίηση της  πολιτική της Ε.Ε. για διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε βάρος του δημόσιου κοινωνικού κράτους πρόνοιας και η περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική Αρχή Αμαρουσίου από τον Μάρτιο του 2012 προέβη, μέσω της Αναπτυξιακής Δήμου Αμαρουσίου – Αναπτυξιακή Α. Ε. Ο. Τ. Α., στη δημιουργία «Κοινωνικής Συνεταιριστικής επιχείρησης», σε σύμπραξη με άλλους φορείς (Β& F Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΕΠΕ, ΣΤΡΑΤΑΚΟΜ Α. Ε. Στρατηγικής & Επικοινωνίας, ΚΕΚ ΕΥΡΩΕΡΓΑΣΙΑΚΗ Α.Ε., ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ) με την επωνυμία «Αμαρύσια Άρτεμις», είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των συμβαλλόμενων είναι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στον οποίο προεδρεύει ο κος Δήμαρχος Αμαρουσίου, αλλά και μια εταιρία επικοινωνίας, που δεν ξέρουμε αν αληθεύει ότι ανήκει στον υπεύθυνο για την επικοινωνιακή πολιτική του κου Δημάρχου και του Δήμου (ο γνωστός κύριος που γράφει τα «γλαφυρά» δελτία τύπου του γραφείου τύπου του Δήμου Αμαρουσίου).
 Μάλιστα το Δ. Σ. παρακάμφτηκε εντελώς, αφού με τη δημιουργία τέτοιων «Κοινωνικών» συνεταιριστικών επιχειρήσεων ετοιμάζονται να γεμίσουν με νέους στρατούς – ομήρων απασχολούμενων τους Δήμους, αντικαθιστώντας τα ΝΠΔΔ που μέχρι τώρα παρείχαν κοινωνικό έργο στους πολίτες, μέσω των Δήμων, απολύοντας τους εργαζόμενους τους και επιβάλλοντας τη λογική της ιδιωτικοποίησης, αλλά και των ελαστικά απασχολούμενων εργαζόμενων, αφού οι συμμετέχοντες στις «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις» εργαζόμενοι (φυσικά πρόσωπα) θα λογίζονται ως «μέτοχοι» της επιχείρησης και θα αμοίβονται με τα αστρονομικά ποσά των 300 ή 400 ευρώ για το έργο που θα προσφέρουν και μάλιστα ανασφάλιστοι.
 Είναι φυσικό και επόμενο ότι σε μια κοινωνία που έχει γονατίσει από την ανεργία και τις αντιλαϊκές πολιτικές «σωτηρίας» που μας έχουν επιβληθεί από την Ε. Ε. και τους ντόπιους εντολοδόχους της, η προσέλευση των ανέργων και των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όλων αυτών που βάναυσα έχουν χτυπηθεί από τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, για πρόσληψη – συμμετοχή στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις του Δήμου Αμαρουσίου να δημιουργήσει το νέο στρατό – ομήρων που θα καταθέσει και την ψήφο του στο κομματικό ταμείο της παράταξης του κου Δήμαρχου Αμαρουσίου στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές.
Μάλιστα τώρα που η τρικομματική κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ετοιμάζεται να καταργήσει εκατοντάδες ΝΠΔΔ των Δήμων, μεταξύ αυτών και των ΟΚΟΙΠΑΔΑ ( οργανισμό μέσω του οποίου λειτουργούν οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ κ. ά. Κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσίες του Δήμου), ο δρόμος ανοίγει για τη λειτουργία και τη δράση τέτοιου είδους συνεταιριστικών επιχειρήσεων που μόνο κοινωνικές δεν είναι.
Για όλα τα παραπάνω υποβάλλαμε σχετικό ερώτημα στη Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου στη συνεδρίαση του Δ. Σ. της 28 – 5 – 2013, στο οποίο η Δημοτική Αρχή δεν απάντησε, αφού παραπέμφηκε για να απαντηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δ. Σ.
Σε κάθε περίπτωση είμαστε κατάφορα αντίθετοι στη δημιουργία τέτοιων «κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων» εκμετάλλευσης των εργαζομένων και καλούμε τη Δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει στην περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου, πολύ περισσότερο να μη δεχτεί με κανένα τρόπο την επικείμενη κατάργηση του ΟΚΟΙΠΑΔΑ (σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργού κου Μανιτάκη), αντικαθιστώντας τον (τον ΟΚΟΙΠΑΔΑ) με τέτοιου είδους «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις».
 Τον τελευταίο λόγο βέβαια σε όλα αυτά τον έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους οποίους καλούμε όλοι μαζί να συμπαραταχθούμε και να αποτρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής.     

                                                Δ. Α. Πολυχρονιάδης
                                    Αιρετός & Ανακλητός εκπρόσωπος
                           της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης

                                              «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» 
                                               στο Δ. Σ. Αμαρουσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου