Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου


Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου, δε θέλησε να τοποθετηθεί εν θερμώ στο θέμα των πλημμυρών του Φεβρουαρίου στην παραρεμάτια περιοχή, κυρίως στο Χαλάνδρι και το Μαρούσι, εκτιμώντας, πως θα έπρεπε να αφήσουμε να περάσει ένα χρονικό διάστημα ώστε να γίνει μια πιο ψύχραιμη αποτίμηση της καταστάσης.
Έχουν λοιπόν ήδη παρέλθει πάνω από δύο μήνες από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές σε όλη τη Ρεματιά, υλικές ζημιές, ακόμη και απώλεια ανθρώπινης ζωής και, εκτός  από τον καθαρισμό των δρόμων από τη λάσπη, καμιά άλλη ενέργεια δε φάνηκε στον ορίζοντα για να θεραπευτούν τα αίτια της καταστροφής. 
Οι κορμοί των πεσμένων δέντρων, που εμποδίζουν τη ροή του νερού παραμένουν στη θέση τους, περιμένοντας και αυτούς, που θα πέσουν λόγω της εκτεταμένης διάβρωσης των πρανών, το ίδιο και τα υπόλοιπα εμπόδια και κακοτεχνίες, μέχρι  τον επόμενο χειμώνα, που δεν θα αργήσει να έλθει, ελπίζοντας πως η θεία πρόνοια θα αντικαταστήσει την αδράνεια των αρχών.
Συγκεκριμένα εδώ και χρόνια έχουν επισημανθεί, και από το σύλλογό μας, κακοτεχνίες και παραλήψεις, που επέτειναν τις καταστροφικές συνέπειες της θεομηνίας, ιδιαίτερα στην περιοχή της οδού Ποταμού Καλαμά και της γέφυρας Γκίνη και Σολωμού στο Χαλάνδρι όπως:
α/η ύπαρξη σωλήνων ύδρευσης χαμηλότερα από το κατάστρωμα των  γεφυρών, που μειώνουν τη διατομή των οχετών με αποτέλεσμα κλαδιά και κορμοί δέντρων να συσσωρεύονται κάτω από τις γέφυρες επιτείνοντας δραματικά το πρόβλημα παροχετευτικότητας. 
Το γεγονός αυτό είναι εμφανέστατο στις συνημμένες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Τρίτη 23 Απριλίου όπου φαίνεται η συσσώρευση κορμών και κλαδιών στους εν λόγω σωλήνες.
Και ερωτάται:
 Πότε και από ποιόν θα απομακρυνθούν τα κλαδιά;
 Πότε και από ποιόν θα μετακινηθούν οι σωλήνες;
 Πότε θα φτιαχτεί η συναρμογή των τεχνικών έργων με έντεχνο τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται εμπόδια στη ροή των νερών και απομειώνεται η φέρουσα υδραυλική ικανότητα του οχετού;
β/ η ύπαρξη στα τοιχεία των οχετών ράβδων οπλισμού, που προεξέχουν και εμποδίζουν την ομαλή ροή του νερού. Στις ράβδους αυτές, που θα μπορούσαν εύκολα να έχουν κοπεί με  τροχό, εδώ και πανω από 30 χρόνια συσσωρεύονται κλαδιά και σκουπίδια μειώνοντας περαιτέρω την παροχετευτικότητα.
 γ/η ανυπαρξία έργων ανάσχεσης και διαχείρισης αποθεμάτων ύδατος όπως και συγκράτησης φερτών κορμών και υλικών σε όλο  το μήκος της ρεματιάς και ειδικά στο Χαλάνδρι όπου το Ρέμα καταλήγει σε κλειστό αγωγό. Ιδιαίτερα χρήσιμη θα ήταν η κατασκευή μικρών φραγμάτων, που θα ανέκοπταν την ορμή του νερού δημιουργώντας λιμνοδεξαμενές. Τα φράγματα αυτά μπορούν να γίνουν και στους πρόποδες του Πεντελικού αλλά και στο τμήμα της ρεματιάς στο Χαλάνδρι.
 δ/ο πλημμελέσταστος καθαρισμός του ρέματος και των οχετών από σκουπίδια και πεσμένους κορμούς σε όλο το μήκος του και η έλλειψη φροντίδας για το κλάδεμα των ξερών δέντρων, λόγω έλλειψης προσωπικού ή/και χρημάτων όπως διατείνονται ενώ αυτά βρίσκονται πχ για το κόψιμο στις αρχές της άνοιξης των χλωρών χόρτων  «για την πρόληψη των πυρκαγιών» -είπαν- τα οποία σημειωτέον ξαναβγήκαν θαλερότερα μετά τις βροχές. Είναι επίσης σημαντικό, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να διατρέχεται και να καθαρίζεται όλος ο υπόγειος οχετός μέχρι την εκβολή του στον Ποδονίφτη.
ε/η ανυπαρξία πολιτικής για την αποξήλωση των παράνομων περιφράξεων, που φθάνουν πολλές φορές μέχρι την κοίτη του Ρέματος καθώς και  τσιμεντοστρώσεων στον παραρεμάτιο χώρο, από ιδιώτες για τη δημιουργία παράνομων χώρων στάθμευσης  ή, και από τον Δήμο, όπως συνέβη προ ετών στο θέατρο Ρεματιάς, για να αυξηθεί η χωρητικότητά του σε βάρος και της ασφάλειας των θεατών και της ποιότητας της θέασης, με αποτέλεσμα να αφαιρείται η ικανότητα του εδάφους να απορροφά μέρος του νερού της βροχής.
στ/η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και έργων για την αντιπλημμυρική προστασία και την προστασία των πρανών του Ρέματος , κατά τα οριζόμενα στο Π Δ/γμα ΦΕΚ 659/Δ/1995, με κατάλληλες φυτεύσεις και έργα αντιστήριξης συνδυασμένα με φυτοτεχνικές διαμορφώσεις και στήριξη των δέντρων, που κυριολεκτικά αιωρούνται και σύντομα θα πέσουν δημιουργώντας ρήγματα, που επιταχύνουν τη διάβρωση των πρανών όπως παρατηρείται με έμφαση στο Μαρούσι στα σύνορα με το Χαλάνδρι. Η μέχρι σήμερα τακτική και τεχνική έχει  μετατρέψει  ορισμένα σημεία του ρέματος, ιδιαίτερα στο τελευταίο ανοιχτό τμήμα του όπου έγιναν και οι μεγαλύτερες καταστροφές, σε λιοθόκτιστο ανοιχτό αγωγό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του.
 ζ/η ανυπαρξία παραρεμάτιου μονοπατιού σε όλο το μήκος της ρεματιάς και στις δύο όχθες της, ώστε, εκτός των άλλων, να υπάρχει εύκολη πρόσβαση, απαραίτητη για την συντήρηση και προστασία  του ρέματος και της παραρεμάτιας περιοχής από φυσικές καταστροφές.

Μερικά από αυτά τα έργα απαιτούν χρόνο και χρήματα, αλλά τα περισσότερα, μόνο στοιχειώδη προγραμματισμό, αξιολόγηση  προτεραιοτήτων με βάση  το πραγματικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον πέρα από  έργα και εκδηλώσεις βιτρίνας [βλ. αγώνας δρόμου που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Χαλανδρίου με την ονομασία «πεζοπόρος ρεματιά» [sic] και πραγματοποιείται κυρίως στους γύρω δρόμους, της Λεωφόρου  Πεντέλης συμπεριλαμβανομένης] και πολιτικό θάρρος να θιγούν οι λίγοι προς όφελος των πολλών
Η κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία με πρωβουλία της αντιδημαρχίας περιβάλλοντος του Δήμου Χαλανδρίου και των υπηρεσιών πρασίνου και πολιτικής πρστασίας, ας ελπίσουμε πως θα δώσει θετικά αποτελέσματα επί της ουσίας και στην προσπάθεια αυτή ο Σύλλογός μας θα είναι πάντα αρωγός.
Σημειώνεται πως η τεχνικές πρατηρήσεις έγιναν από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αλέξανδρο Αργυρόπουλο διπλ πολιτικό μηχανικό.

                                                          Για το Δ.Σ.

                     Η Πρόεδρος                                                      Η Γεν. Γραμματέας
                       Νένα Ρήγα                                                           Κέλλυ Δάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου