Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Αιτήματα για την Πλατεία Αγίας Λαύρας

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, Όπως καλώς γνωρίζετε - και για τους λόγους που επίσης γνωρίζετε καλώς - από τις αρχές ήδη του 2010, ο Σύλλογός μας προσπάθησε, με όλους τους δυνατούς και θεμιτούς  τρόπους (συναντήσεις με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και με σας προσωπικά, παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, συλλογή υπογραφών) να εξαιρεθεί η πλατεία Αγίας Λαύρας από την Βιοκλιματική ανάπλαση του Κέντρου του Αμαρουσίου, στην οποία άλλωστε αρχικά δεν είχε συμπεριληφθεί. 
Τόσο εσείς προσωπικά όσο και ο τότε αρμόδιος Αντιδήμαρχος επανειλημμένα μας διαβεβαιώσατε πως η πλατεία δεν πρόκειται να θιγεί.. Το Νοέμβριο  όμως του 2012 πληροφορηθήκαμε, κατάπληκτοι, πώς όχι μόνο  έχει συμπεριληφθεί αυτός ο πλουσιότατος σε βλάστηση (και ήδη επομένως άκρως βιοκλιματικός) χώρος στη «βιοκλιματική ανάπλαση» του Κέντρου αλλά και ότι το όλο έργο επρόκειτο  να ξεκινήσει ακριβώς απ’ αυτόν.
Έκτοτε, όπως είναι  φυσικό, ανανεώσαμε τις προσπάθειές μας για τη σωτηρία της τελευταίας όασης πρασίνου (ηρεμίας, αναψυχής και δροσιάς) που έχει απομείνει στο Κέντρο του Αμαρουσίου, για να μην καταστραφούν τόσο  η βλάστηση όσο και ο χαρακτήρας της, για να μη γίνει κι αυτή βορά στο βωμό των τραπεζοκαθισμάτων, των «νάυλον μπερντέδων», που μας  κατέκλυσαν πια , και των τεράστιων, ακαλαίσθητων και πνιγηρών υποστέγων.
Μεταφέραμε τον προβληματισμό μας στις υπηρεσίες του Δήμου και με αίτηση μας προς την Τεχνική υπηρεσία (17-12-12) ζητήσαμε να μας χορηγηθεί αντίγραφο της Τεχνικής Έκθεσης  και να μας γνωστοποιηθούν τα  μέτρα που έχουν ληφθεί «για την προστασία των υφισταμένων δένδρων από  τις επιπτώσεις που θα έχει επί της υγείας τους η υπερύψωση της πλατείας (προσθήκη χώματος κ.λ.π)».

            Στην προσπάθειά μας ζητήσαμε την γνώμη  ειδικών επιστημόνων (δασολόγων, δασολόγων πόλεων, πολεοδόμων) και προστρέξαμε στη νομοθεσία .
Μπορούμε λοιπόν να πούμε σήμερα  με βεβαιότητα πως η «πλατεία Αγίας Λαύρας», σύμφωνα με τη Γενική Πολεοδομική λειτουργία της, ανήκει στην κατηγορία χρήσεων γης «ελεύθεροι χώροι – αστικό πράσινο», δεν είναι δηλαδή πλατεία απλώς (που θα μπορούσε να γίνει  «χώρος συγκεντρώσεων και συναθροίσεων») αλλά μικρό, αστικό άλσος  και, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας,  αντιμετωπίζεται ως πάρκο ή άλσος και υπάγεται στις διατάξεις και   την προστασία  της δασικής νομοθεσίας.
             Δεν επιτρέπεται επομένως η μεταβολή του προορισμού και της χρήσης της. (Ν. 998/1979 όπως τροπ. με το αρ. 1 παρ. 5 του Ν. 3208/2003  «περί προστασίας δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας (ΦΕΚ Α’ 289/29.12.1979) … «στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται και τα εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών πάρκα και άλση, …»,
  Και σύμφωνα με το άρθρο 49  παρ. 1 «Τα εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή .. υφιστάμενα πάρκα, άλση και δενδροστοιχίαι, υπό  την επιφύλαξιν των εν άρθροις 48 παρ. 1 και 52 παρ. 1 προβλεπομένων, δεν δύνανται να μεταβάλουν προορισμόν ή χρήσιν.» 
Εγκύκλιος  110418/894/27.12.2001 του Υπ. Γεωργίας, κατά την οποία, ως πάρκα και άλση, υπαγόμενα στο προστατευτικό καθεστώς του ν. 998/79, νοούνται: «α. Όλοι γενικά οι κοινόχρηστοι χώροι, που σύμφωνα με το ισχύον εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο προορίζονται για τη διατήρηση, βελτίωση ή ανάπτυξη χώρων πρασίνου, ανεξάρτητα από το αν φέρουν δασική βλάστηση ή όχι και ανεξάρτητα από την τυχόν ιδιαίτερη ορολογία με την οποία αναφέρονται στα εγκεκριμένα διαγράμματα και μελέτες (π.χ. χώρος πρασίνου, περιαστικό πράσινο, δάσος αναψυχής, πάρκο, άλσος, κήπος, και λοιποί παρεμφερείς χαρακτηρισμοί)
             Η εκτέλεση εξάλλου κάθε είδους έργων στα πάρκα και άλση ενεργείται μετά από σχετική μελέτη, που εγκρίνεται από την αρμόδια δασική αρχή και με την εποπτεία  της. (Παράγραφος 4 του άρθρου 1 του Ν.3208/2003 με την οποία προστίθεται εδάφιο στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ως άνω νόμου) Έχει κριθεί επίσης ότι τα πάρκα και τα άλση που βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο εντός ρυμοτομικού σχεδίου εξομοιώνονται με τα δασικά οικοσυστήματα και υπάγονται στην ιδιαίτερη προστασία που θεσπίζεται για τις δασικές εκτάσεις με το άρθρο 24 του Συντάγματος. (*Έγγραφο της Δ/νσης προστασίας δασών και φυσικού περιβάλλοντος .. του Υπουργείου Περιβάλλοντος… 8-4-2011 με θέμα «Προστασία διαχείριση κοινοχρήστων χώρων πρασίνου»)

ΕΠΕΙΔΗ το ιδιαίτερο οικοσύστημα  της πλατείας το συνθέτουν τόσο τα  189 δένδρα της όσο και η όλη  βλάστηση και οι θάμνοι,  πάνω στην αναγκαία  επιφάνεια εδάφους
 ΕΠΕΙΔΗ η  κάλυψη του εδάφους με άλλα υλικά θα εμποδίσει τα νερά της βροχής, θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας γύρω από τις ρίζες, με αποτέλεσμα να θέσει τα δένδρα σε επιπλέον άμεσο κίνδυνο, και  θα αναιρέσει την επαφή της ατμόσφαιρας με το χώμα, που είναι από μόνη της βιοκλιματικός παράγοντας. .
ΕΠΕΙΔΗ η υπερύψωση του εδάφους θα δημιουργήσει αλλαγή περιβάλλοντος στους κορμούς των δένδρων, στο κάτω μέρος, με αποτέλεσμα την αυξημένη υγρασία και την παρουσία εδαφικών μικροοργανισμών που είναι πολύ πιθανό να προσβάλουν και να ξεράνουν τα δένδρα.
 ΕΠΕΙΔΗ τα χωματουργικά μηχανήματα ενδέχεται να πληγώσουν τους κορμούς και να αποδεκατίσουν τα δένδρα μια ώρα αρχύτερα.
ΕΠΕΙΔΗ τέλος  καταργείται η δυνατότητα να κινούνται μέσα στην πλατεία εμποδιζόμενα άτομα, όπως  ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι κ.ά.

Ζητάμε:

1.Να μην κοπούν και να μη μεταφυτευτούν δένδρα ούτε μεγάλα ούτε μικρά.
2.Να παραμείνουν, ως έχουν ακριβώς,  οι υπάρχουσες  επιφάνειες με χώμα και βλάστηση. Να μη μειωθούν ούτε να μεταφερθούν σε άλλη θέση
3. Να μην γίνει υπερύψωση της πλατείας, αφού θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των δένδρων και μεταλλάσσει το χώρο από χώρο περιπάτου  σε χώρο συγκέντρωσης.
4. Σχετικά με τις επίσημες ανακοινώσεις (στην δημόσια διαβούλευση που έγινε στις 30-1-2013 και σε δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο), ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία μεταβολή στο πράσινο και στο φυσικό τοπίο της πλατείας αλλά αντίθετα προβλέπεται αυτά να αναδειχθούν, να δοθούν  εγγυήσεις μέσα από εγκεκριμένες μελέτες.

                                                           Με εκτίμηση

                                              Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                                                            Η Πρόεδρος
                                                     Δήμητρα Κρεκούκια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου