Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Μήνυση και αγωγή κατά του ΑΝΤ1, για το "Ezel"!

Το «Ezel» βάζει σε μεγάλους μπελάδες τον ΑΝΤ1. Το κανάλι του Αμαρουσίου παραπέμπεται στα δικαστήρια της Κύπρου με τη βαριά κατηγορία της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων εξαιτίας της τουρκικής σειράς, η οποία σημειώνει μεγάλη επιτυχία και «σπάει το ταμείο» όσον αφορά τα ποσοστά τηλεθέασης.
Οι αντιδράσεις για τη σειρά ήταν γνωστές - μάλιστα, είχαν γίνει μέχρι και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κανάλι. Ομως, τώρα τα πράγματα γίνονται πολύ πιο σοβαρά, αφού κατατίθεται μήνυση και αγωγή κατά του ΑΝΤ1.
Στα γραφεία του γενικού διευθυντή του ΑΝΤ1, Σπήλιου Χαραμή, και του διευθυντή τηλεόρασης, Γιάννη Λάτσιου, έφτασε μια επιστολή-φωτιά με την οποία καταγγέλλεται η πολιτική μετάδοσης της σειράς και το κανάλι. Η επιστολή υπογράφεται από τον δικηγόρο Λουκή Λουκαΐδη, πρώην δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος γνωστοποιεί στο κανάλι πως καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον του σταθμού με την κατηγορία της «συνωμοσίας»!
Τα χαμόγελα στον ΑΝΤ1 για την πρωτιά στην τηλεθέαση τις δύο τελευταίες εβδομάδες (η οποία πιστώνεται κατά κύριο λόγο στον αινιγματικό Ezel, πρωταγωνιστή της τουρκικής σειράς) πάγωσαν. Στην επιστολή του ο δικηγόρος, πέρα από τις βαριές κατηγορίες που προσάπτει στο κανάλι, προειδοποιεί για την απαίτηση πολύ υψηλής χρηματικής αποζημίωσης, ως ηθική δικαίωση των πελατών του. Πρόκειται για Ελληνοκύπριους -και όχι μόνο- που εδώ και δέκα μέρες βομβαρδίζουν το κανάλι του Αμαρουσίου με επιστολές διαμαρτυρίας για τη μετάδοση της σειράς, χωρίς όμως να έχουν λάβει καμία απολύτως απάντηση.
Η «Εspresso» διαθέτει και τις επιστολές που εστάλησαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ζητώντας από την ανεξάρτητη αρχή να παρέμβει άμεσα για να «σταματήσει ο εφιάλτης του “Ezel”», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.
Στα γγραφεία του ΕΣΡ έφτασε, μεταξύ άλλων, και επιστολή του επίκουρου καθηγητή του ΕΜΠ Ευριπίδη Μπίλλη, ο οποίος ζητεί άμεση παρέμβαση «για τη βάναυση προσβολή που γίνεται στους εκδιωχθέντες κατοίκους της κατεχόμενης Κύπρου, με την προβολή τουρκικού σίριαλ που γυρίστηκε στην κατεχόμενη πατρίδα τους». Μέχρι και σήμερα το ΕΣΡ δεν προέβη σε καμία ενέργεια, άλλο ένα γεγονός που εξόργισε όλους όσοι αντιδρούν.
Η μαζική, δυναμική πλέον αντίδραση είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι μέρος της σειράς είναι γυρισμένο στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Στη δε καμπάνια που ξεκίνησε εναντίον του ΑΝΤ1 στο εξωτερικό τονίζεται πως το εν λόγω σίριαλ προσβάλλει βάναυσα την εθνική ευαισθησία των κατοίκων που έχασαν την πατρίδα τους από την εισβολή των Τούρκων και τη δημιουργία του ψευδοκράτους.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης όλων όσοι αντιδρούν στην τουρκική σειρά ήταν η άρνηση των στελεχών του ΑΝΤ1 να συναντήσουν τους εκπροσώπους σωματείων και ενώσεων που ήθελαν να εξηγήσουν γιατί ζητάνε να σταματήσει η προβολή του «Ezel».
Η επιστολή του νομικού Λ. Λουκαΐδη είναι αποκαλυπτική και περιλαμβάνει βαριές κατηγορίες για την ηγεσία του ΑΝΤ1. «Εγιναν προς εσάς παραστάσεις από οργανώσεις και θύματα της παράνομης τουρκικής κατοχής (και όχι μόνο) με αίτημα τον τερματισμό της προβολής της εν λόγω σειράς», σημειώνεται στην επιστολή, αλλά «οι παραστάσεις αυτές απορρίφτηκαν από εσάς με αλαζονεία, χωρίς καμιά λογική εξήγηση». Στον ΑΝΤ1 καταλογίζεται ότι «κυριάρχησε το οικονομικό όφελος της επιχείρησής σας», όπως σημειώνεται στη συνέχεια. Οπως επίσης και το γεγονός ότι «ο σταθμός δεν επιδεικνύει εθνική ευαισθησία, την οποία θεωρεί πολυτέλεια».
Στο σκεπτικό της αγωγής και μήνυσης που θα κατατεθεί, αναφέρεται πως όσον αφορά την τουρκική σειρά «δεν καταδικάζονται με οποιοδήποτε τρόπο οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον χώρο όπου εκτυλίσσεται το σενάριο της ταινίας (δηλαδή τα κατεχόμενα από τους Τούρκους κυπριακά εδάφη), αλλά παρουσιάζεται ο χώρος αυτός ως εάν είναι μια νόμιμη, συνηθισμένη κατάσταση, με αποτέλεσμα να προβάλλεται θετικά και να διαφημίζεται η παρανομία».
Στο διά ταύτα της μήνυσης, ο ΑΝΤ1 κατηγορείται «για συνωμοσία πρόκλησης βλάβης στους εκτοπισμένους, για παράνομη, ζημιογόνα και αρνητική επέμβαση στο δικαίωμα της προσωπικότητάς τους, κατά παράβαση του σχετικού ατομικού δικαιώματος που κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Κυπριακό Σύνταγμα, καθώς και για ηθελημένη παρενόχλησή τους».
Από την πλευρά του καναλιού του Αμαρουσίου, επισήμως, δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία αντίδραση τόσο για τις διαμαρτυρίες όσο και για τις επιστολές, αλλά και για την περίπτωση υποβολής μήνυσης κατά του σταθμού. Το νομικό τμήμα του ΑΝΤ1 ήδη μελετά την επιστολή του Λουκαΐδη, ενώ ανεπίσημα στελέχη του καναλιού έλεγαν ότι η σειρά είναι δραματική και δεν ενέχει καμία απολύτως πολιτική χροιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου