Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Μαζί με το Περιβάλλον, γιόρτασαν & οι ΡΥΠΟΙ !!!

Αιωρούμενα σωματίδια και όζον συνεχίζουν να κάνουν... πάρτι στο Λεκανοπέδιο, σύμφωνα με την έκθεση για την ποιότητα της ατμόσφαιρας για το 2010, που συντάσσει κάθε χρόνο η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Κομισιόν.
Φέτος όμως οι συνήθεις υπερβάσεις στους δύο ρύπους απέκτησαν και συγκάτοικο, αφού οι μετρήσεις έδειξαν ότι την περασμένη χρονιά έκανε την επανεμφάνισή του και το διοξείδιο του αζώτου, με τις μέσες ετήσιες τιμές να ξεπερνούν τα θεσμοθετημένα όρια σε κεντρικές περιοχές, όπως η Πατησίων.
 Αέριο με καφεκίτρινο χρώμα και ιδιάζουσα οσμή, το διοξείδιο του αζώτου προέρχεται κυρίως από την κυκλοφορία και δευτερευόντως από τις βιομηχανικές καύσεις και την κεντρική θέρμανση. Βλάβες στην υγεία μπορεί να προκαλέσει μόνον σε υψηλές συγκεντρώσεις, πλήττοντας τα παιδιά και τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.
Τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 10 χιλιοστά, που οφείλουν την παρουσία τους στην έλλειψη χώρων πρασίνου στο Λεκανοπέδιο, αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα αλλά και στην αυξημένη ηλιοφάνεια.
Στην οδό Αριστοτέλους για 99 ημέρες καταγράφηκαν υπερβάσεις, όταν οι κοινοτικές οδηγίες θέτουν ως ανώτερο όριο τις 35. Ακολουθούν το Μαρούσι, με 63 ημέρες,
 το κέντρο του Πειραιά με 62 και η Λυκόβρυση με 58. Το παρήγορο είναι ότι δεν υπάρχουν υπερβάσεις στα σωματίδια με διάμετρο κάτω από 2,5 χιλιοστά που εισπνέονται εύκολα και προκαλούν σοβαρές βλάβες στο αναπνευστικό.
Η εικόνα για το όζον είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με το 2009. Μόνο στις 15 Ιουνίου 2010, καταγράφηκε υπέρβαση του ορίου συναγερμού στους Θρακομακεδόνες. Εχουν όμως σχεδόν μονιμοποιηθεί οι υπερβάσεις του ορίου επιφυλακής στο συγκεκριμένο ρύπο, σε Μαρούσι, Νέα Σμύρνη και Αγία Παρασκευή.
Στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια κάλυψαν 96 ημέρες, ενώ η Πάτρα με 34 ημέρες μόλις καλύπτει το κοινοτικό όριο. Σε Κορδελιό, Πανόραμα και Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σημειώθηκαν υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου