Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Με τρενάκι στη στέγη Καλατράβα

Το άνοιγµα των ολυµπιακών εγκαταστάσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση µε στόχο αφενός τη χρησιµοποίησή τους από το κοινό και αφετέρου την εισροή εσόδων από την τουριστική προβολή τους.
Η αρχή στο φιλόδοξο πρόγραµµα για το οποίο έχει ανάψει πράσινο φως ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλος Γερουλάνος αναµένεται να γίνει αυτό το καλοκαίρι µε το συγκρότηµα του Ολυµπιακού Σταδίου στο Μαρούσι, το οποίο αποτέλεσε και εµβληµατικό έργο των Ολυµπιακών Αγώνων του 2004, πουθ’ ανοίξει τις πύλες του οργανωµένα σε κοινό και τουρίστες. Μεταξύ των δράσεων που σχεδιάζονταιγια το «σκονισµένο» στολίδι της Αθήνας, το οποίο σχεδίασε ο ισπανόςαρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα, είναι η δυνατότητα να ανέβει κανείς στην περίφηµη στέγη µε… τρενάκι!
Μάλιστα για να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτό αυτό έχει ήδη γίνει µελέτη από οµάδα καθηγητών του ΕΜΠ που εξέτασαν θέµατα στατικότητας και συµπεριφοράς της στέγης, ώστε να εγκατασταθεί το τρενάκι στις παρυφές της.
Οπως όµως επισηµαίνουν στελέχη του υπουργείου και του ΟΑΚΑ για το φετινό καλοκαίρι «µάλλον δεν προλαβαίνουµε», αλλά οι επισκέπτες και οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητανα απολαύσουν τη θέα από τηνπερίφηµη στέγη Καλατράβα ανεβαίνοντας… µε τα πόδια.
ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
Σε όλα αυτά εξετάζεται η δυνατότητα να µπορούν να ανοίξουν στους πολίτες ως χώροι άθλησης και αναψυχής µε µια µικρή οικονοµική συµµετοχή. Συγκεκριµένα για το ΟΑΚΑ θα υπάρξει ένα συµβολικό εισιτήριο (κάτω από 3 ευρώ) – µε το οποίο θα µπορεί κάποιος και να παρκάρει – τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και τους τουρίστες.
Μάλιστα ήδη έχουν γίνει επαφές µε τουριστικούςπράκτορες ώστε το ΟΑΚΑ να µπει στον χάρτη µετα µέρη που µπορεί να επισκεφτεί κανείς στην Αθήνα. Τιµπορεί να κάνει ο τουρίστας στο ΟΑΚΑ; Σύµφωνα µε τα σενάρια που εξετάζονται, θα µπορεί – τοπιο απλό – να µπει στους χώρους και να πληροφορηθεί µε ένα βίντεο διάρκειας µίας ώρας, την ιστορία τους. Ακόµα θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου που σχεδίασε ο Καλατράβα µε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και φυσικά να περπατήσει στη στέγη, όπως π.χ. µπορεί κάποιος να περιηγηθεί στη Σαγράδα Φαµίλια του Γκαουντί στη Βαρκελώνη.

Για την ασφάλεια του χώρου η διοίκηση του ΟΑΚΑ βρίσκεται ήδη σε διαπραγµατεύσεις µε το αστυνοµικό τµήµα και τον σταθµό της Πυροσβεστικής που φιλοξενούνται εκεί ώστε να καλύπτουν και την περιοχή, ενώ σκέψεις υπάρχουν και για την αξιοποίηση του χώρου τη νύχτα.
Οπως τονίζουν από τουπουργείο Πολιτισµού στο Παναθηναϊκό Στάδιο που υπάρχει ήδηηλεκτρονική ξενάγηση και είσοδος3 ευρώ καταγράφηκαν 60.000 επισκέπτες το 2010. «Γιατί όχι εκτός από την αρχαία και τη βυζαντινή Αθήνα, ο τουρίστας να µην επισκέπτεται και ορισµένα έργα της σύγχρονης;»,λένε χαρακτηριστικά.
Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, τουριστών και µαθητών στο ΟΑΚΑ για φέτος δεν προβλέπονται ούτε ωραία καφέ και εστιατόρια κάτω από την Αγορά του Καλατράβα, ούτε ποτάκι δίπλα στα ωραία σιντριβάνια του τα βράδια του καλοκαιριού, καθώς όπως εξηγούν αρµοδίως «για να βάλουµε τέτοιου είδους χρήσεις θα πρέπει να προηγηθούν διαγωνισµοί που συνήθως είναι χρονοβόροι».
Προβλέπεται όµως να ανοίξουν και αθλητικές εγκαταστάσεις όπως πισίνες, τένις και άλλα γήπεδα που σήµερα είναι κλειστά στο κοινό και οι ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να πληροφορηθούν από τις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες είτε της Γενικής Γραµµατείας Αθλητισµού είτε του ΟΑΚΑ ποιες ώρες και µέρες µπορούν να τα χρησιµοποιήσουν.
Ανάλογα σχέδια εξετάζονται και για την περιοχή του Αγίου Κοσµά (όχι το Ολυµπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας) ώστε να ξαναγίνει πόλος αθλητισµού για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων όπως ήταν τη δεκαετία του ’80. Ειδικά για τον Αγιο Κοσµά όµως υπάρχουν και άλλου τύπου προβλήµατα: άµεσα σχεδιάζεται έξωση σε περίπου 60 αθλητές οι οποίοι κάνουν δωρεάν χρήση των ξενώνων και µάλιστα πολλοί από αυτούς τους νοικιάζουν σε τρίτους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου