Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Λ. Μαγιάκης: "Πολεοδομικά κορεσμένη" πόλη το Μαρούσι

"Κόντρα στον Καιρό" κατεβαίνει ως υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου για δεύτερη φορά ο Λ. Μαγιάκης, επικεφαλής της ομώνυμης κίνησης πολιτών που πρωτοσυγκροτήθηκε το 2002. 
Σε μια περιοχή που φιλοξενεί τα θηριώδη Mall κι άλλα μεγαλοκαταστήματα οι ελεύθεροι χώροι είναι μια πολυτέλεια, αλλά η διοίκηση του δημάρχου Γ. Πατούλη έχει προσπαθήσει πολλές φορές να αλλάξει χρήσεις γης με στόχο την περαιτέρω επέκταση των εμπορικών χρήσεων στο Μαρούσι.
Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς έχουν βρεθεί οι ενεργοί πολίτες του Αμαρουσίου, μεταξύ των οποίων και τα μέλη του "Κόντρα στον Καιρό".
"Ο δήμαρχος προχωρεί σε αυτές τις ρυθμίσεις για την εξασφάλιση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων " τονίζει ο Λ. Μαγιάκης σε επικοινωνία του με την "Αυγή" και επισημαίνει ακόμα ότι "μέσα σε μια τετραετία δεν αποκτήθηκε ούτε μια σπιθαμή ελεύθερου χώρου".
Η κίνηση "Κόντρα στον Καιρό" ζητά να κηρυχθεί το Μαρούσι περιοχή "πολεοδομικά κορεσμένη" από τις υπερτοπικές εμπορικές χρήσεις. Ιδιαίτερα στις συνοικίες Ψαλίδι κι Άγ. Θωμάς "η ζωή των κατοίκων είναι αβίωτη" από τα δεκάδες αυτοκίνητα που επισκέπτονται την περιοχή.
Παράλληλα, τα μέλη της κίνησης ζητούν οι πολλές περιοχές του Αμαρουσίου που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης να ενταχθούν ως περιοχές αμιγούς κατοικίας κι όχι ως περιοχές γενικής κατοικίας, όπως έχει επιδιώξει αρκετές φορές η διοίκηση Πατούλη, με στόχο την σύντομη αλλαγή των χρήσεων γης σε εμπορικές.

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα έχουν επιπτώσεις και στην παραδοσιακή εμπορική περιοχή της πόλης, όπου υποβοηθούσας της κρίσης αρκετά καταστήματα (ίσως το 15%-20%)έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα.
Χρέη 146 εκατ. ευρώ σε έναν πλούσιο δήμο
Το Μαρούσι παραμένει ένα πλούσιος δήμος με 75 εκατ. έσοδα το χρόνο, αλλά ταυτόχρονα έχει ένα θηριώδες χρέος ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, που μαζί με τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων φτάνει τα 146 εκατ. Το χρέος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διοικήσεις Π. Τζανίκου, αλλά και στην διοίκηση Πατούλη που το παρέλαβε στα 97 εκατ. αυξάνοντάς το σχεδόν κατά 50%, "αποτυγχάνοντας στην οικονομική του πολιτική, παρά τις διακηρύξεις του όταν εκλέχθηκε", όπως σημειώνει ο Λ. Μαγιάκης.
Τα μέλη του "Κόντρα στον Καιρό" τονίζουν ότι "πρώτα μπαίνουν οι ανάγκες των ιδιωτών και μετά τα χρέη των τραπεζών" και ζητούν να παρθούν μέτρα ανακούφισης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων δεδομένης της οικονομικής κρίσης, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα χρέη προς τις τράπεζες.
Παράλληλα, ζητούν απαλοιφή μέρους τους χρέους που οφείλεται σε δάνεια που ελήφθησαν την περίοδο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και παλεύουν ώστε μια ενδεχόμενη επιτήρηση του Δήμου Αμαρουσίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του "Καλλικράτη", να μην μετατραπεί σε "μίνι ΔΝΤ" με περικοπές κοινωνικών παροχών κι απολύσεις εργαζομένων.
Περικοπές μπορούν να γίνουν αλλού, υποστηρίζει ο Λ. Μαγιάκης, όπως στις δημόσιες σχέσεις του δήμου, με τις οποίες θα μπορούσαν να καλύψουν ακόμα 1.500 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Άλλωστε, παρά το οικονομικό πρόβλημα του δήμου, ο Γ. Πατούλης αύξησε τους 1,000 εργαζόμενους του δήμου σε 1.800, ενώ κάνει ακόμα προσλήψεις με τετράμηνες συμβάσεις και υπόσχεση μονιμοποίησης -προφανής ενέργεια πελατειακού τύπου.
Άνοιγμα του ΟΑΚΑ στους πολίτες
Τέλος, στο πρόγραμμα του "Κόντρα στον Καιρό" περιλαμβάνονται αιτήματα για άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ στους πολίτες, κυκλοφοριακά μέτρα προς όφελος των πεζών, αντίθεση στην ανάθεση σε ιδιώτες των αναπτυξιακών έργων του δήμου, η πρόθεση να μετατραπεί το Μαρούσι σε κέντρο τέχνης και πολιτισμού σε όλα τα βόρεια προάστια, καθώς και το ριζοσπαστικό μέτρο του Προϋπολογισμού των Πολιτών.
Εκτός από τον απερχόμενο δήμαρχο Γ. Πατούλη, που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, υποψήφιοι είναι ο Ηλ. Γιαννακάκος από το ΠΑΣΟΚ, που δεν είχε σχέσεις με την "αμαρτωλή" διοίκηση Τζανίκου, κάτι που δεν ισχύει όμως για σειρά υποψηφίων του συνδυασμού του. Ο Ν. Μπουτούρογλου κατεβαίνει με τη στήριξη του ΚΚΕ, ενώ ο Δ. Κλαπάκης θα είναι ξανά υποψήφιος ως αντάρτης του ΠΑΣΟΚ. Την παράταξη "Εκτός των Τειχών" σχεδιάζει να κατεβάσει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, χωρίς να υπάρχει κάτι οριστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου