Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Ξεκινάει αύριο το «Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2018»

Το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας διοργανώνει για πέμπτη κατά σειρά χρονιά στην Αθήνα την ετήσια ανοιχτή συνάντηση φορέων και επιχειρήσεων που  δραστηριοποιούνται στο χώρο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, 23-25 Νοεμβρίου 2018.
Στη φετινή διοργάνωση συνεργάζονται οι φορείς: ΚΟΙΝΣΕΠ Άνεμος Ανανέωσης, Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝΚΑ), Δίκτυο Κοιν.Σ.Επ. Κεντρ. Μακεδονίας, Κέντρο Εργάνη, Impact Hub Athens, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας.
Το Φόρουμ περιλαμβάνει τις ακόλουθες  εκδηλώσεις:
●►Εργαστήριο: «Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων: Καλές πρακτικές και προκλήσεις», Παρασκευή 23/11, 14:00-17:00,  Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28).
●►Εργαστήριο: «Κοινωνική χρηματοδότηση: πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε;», Παρασκευή 23/11, 18:00-20:30, Impact Hub Athens.
●►Εργαστήριο: «Κέντρα στήριξης και εκπαιδευτικά εργαλεία: χτίζοντας δίκτυο υποστήριξης και δεξαμενή γνώσης», Σάββατο 24/11, 10:00-15:00, Impact Hub Athens.
●►Δημόσια συζήτηση: «Θεσμικό περιβάλλον και δημόσιες πολιτικές για την ΚΑΛΟ: αποτίμηση, προκλήσεις και διεκδικήσεις», Σάββατο 24/11, 17:00-20:00, Impact Hub Athens.
●►Συνάντηση γνωριμίας: «Αγορές ΚΑΛΟ στον αστικό χώρο: Πιλοτικές εφαρμογές στο δήμο της Αθήνας», Κυριακή 25/11, 11:00-14:30, Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42).
Παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή ανά εργαστήριο/εκδήλωση που σας ενδιαφέρει στη φόρμα συμμετοχής
Αναλυτικές πληροφορίες για το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2018
«Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων: Καλές πρακτικές & προκλήσεις»
Το συγκεκριμένο εργαστήριο στοχεύει να διερευνήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα. 
Οι ενεργειακές κοινότητες, ως αστικοί συνεταιρισμοί, δίνουν την δυνατότητα σε πολίτες, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, σχολικές κοινότητες, γειτονιές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, προσδίδοντας θετικό κοινωνικό πρόσημο και δημοκρατικότητα στην ενεργειακή μετάβαση. 
Στόχος μας είναι να:
Αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες και καλές πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με έμφαση στην αυτό-οργάνωση και συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των ενεργειακών κοινοτήτων.
Γνωρίσουμε ανάλογα εγχειρήματα απ΄όλη την Ελλάδα τα οποία θα καταθέσουν την εμπειρία τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να επωφεληθούμε από την ανταλλαγή εμπειριών.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε φορείς, ομάδες πολιτών και συμπράξεις αυτών, που σχεδιάζουν ή έχουν κάνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας στην Ελλάδα.
«Κοινωνική χρηματοδότηση: πού βρισκόμαστε & πού θέλουμε να πάμε;
Το συγκεκριμένο εργαστήριο στοχεύει να διερευνήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης εργαλείων κοινωνικής χρηματοδότησης σε εγχειρήματα της ΚΑΛΟ στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να:
Αποτυπώσουμε τις ανάγκες του πεδίου σε εργαλεία χρηματοδότησης.
Ανταλλάξουμε καλές πρακτικές και άλλες εμπειρίες χρηματοδότησης.
Διερευνήσουμε τις προϋποθέσεις, προκλήσεις, εμπόδια και ευκαιρίες για το «χτίσιμο» ενός εργαλείου Κοινωνικής Χρηματοδότησης «από τα κάτω».
Αποσαφηνίσουμε τις σχέσεις μεταξύ επιστρεπτέας χρηματοδότησης, παραγωγής κοινωνικού αντικτύπου και υπηρεσιών υποστήριξης.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε κάθε συλλογικότητα που αναπτύσσει δράσεις που παράγουν κοινωνικό αντίκτυπο και αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις (επιστρεπτέες ή μη) ή και σε τεχνική υποστήριξη. 
Ειδικότερα, απευθύνεται σε φορείς που θέλουν να αναπτύξουν συνεργασίες για τον σχεδιασμό καινοτόμων χρηματοπιστωτικών εργαλείων και υπηρεσιών για επιχειρήσεις της ΚΑΛΟ και σε φορείς που θέλουν να αναπτύξουν την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις της ΚΑΛΟ  που αναζητούν χρηματοδοτήσεις
Κέντρα στήριξης και εκπαιδευτικά εργαλεία: 
χτίζοντας δίκτυο υποστήριξης και δεξαμενή γνώσης
Το εργαστήριο σκοπεύει να εμβαθύνει στη σχετική συζήτηση για το μοντέλο παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε φορείς ΚΑΛΟ. Στόχος μας είναι να:
Παρουσιάσουμε επιτυχημένα παραδείγματα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών από την Ελλάδα σήμερα.
Διερευνήσουμε τους τρόπους μέσα από τους οποίους εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Αποτιμήσουμε την πρόσφατη πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τα Κέντρα Στήριξης για την ΚΑΛΟ.
Διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην παροχή των υποστηρικτικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με εξειδίκευση και προσαρμοστικότητα στις ανάγκες κάθε εγχειρήματος.
Παρουσιάσουμε εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και μπορούμε να αξιοποιήσουμε από κοινού.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο απευθύνεται σε φορείς που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες σε εγχειρήματα της ΚΑΛΟ (συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν υποβάλει αίτηση στην πρόσκληση για τη δημιουργία Κέντρων Στήριξης) καθώς και σε δίκτυα και φορείς συλλογικής εκπροσώπησης της ΚΑΛΟ.
Θεσμικό περιβάλλον και δημόσιες πολιτικές για την ΚΑΛΟ: αποτίμηση, προκλήσεις & διεκδικήσεις
Η δημόσια συζήτηση σκοπεύει να αποτελέσει έναν ενδιάμεσο χώρο διαλόγου ανάμεσα στην Ειδική Γραμματεία για την ΚΑΛΟ του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σε φορείς συλλογικής εκπροσώπησης του πεδίου. Στόχος μας είναι να:
Παρουσιαστεί η στρατηγική της Ειδικής Γραμματείας για την ΚΑΛΟ, τα βήματα που έχουν ήδη υλοποιηθεί και αυτά που έπονται.
Παρουσιαστούν τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης για το Ν. 4430/2016 που εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας και να αναδειχθούν αστοχίες που θα μπορούσαν να θεραπευτούν.
Αναδειχθούν οι βασικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του Ν. 4430/2016.
Μεταφερθούν τα συμπεράσματα από τα εργαστήρια για τις ενεργειακές κοινότητες, τα εργαλεία κοινωνικής χρηματοδότησης και τα κέντρα στήριξης.
Η δημόσια συζήτηση δίνει προτεραιότητα στη συμμετοχή φορέων συλλογικής εκπροσώπησης από το πεδίο καθώς και σε φορείς παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών με γνώμονα τη διαμόρφωση κουλτούρας διαφανούς δημόσιου διαλόγου.
Συνάντηση γνωριμίας: «Αγορές ΚΑΛΟ στον αστικό χώρο: Πιλοτικές εφαρμογές στο δήμο της Αθήνας»
Την Κυριακή 25/11/2018 δίνουμε ραντεβού στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με στόχο να εξοικειωθούμε με ένα παράδειγμα συστέγασης και συλλειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων σε μια δημοτική αγορά. 
Στόχος μας είναι να διερευνήσουμε από κοινού:
Ποια είναι τα κίνητρα των εγχειρημάτων που συμμετέχουν;
Τι συνέργιες ευνοεί η συστέγαση στον ίδιο χώρο;
Ποια είναι τα οφέλη από τέτοιου είδους αγορές για τη δημιουργία νέων σχέσεων με την τοπική κοινότητα;
Ποιες είναι οι προκλήσεις από την υλοποίηση αυτής της πιλοτικής ιδέας;
Πόσο αναγνώρισιμη είναι η διαφορετικότητα αυτής της αγοράς σε σχέση με άλλες στον αστικό χώρο;
Πώς μπορεί να διατηρηθεί η διαφάνεια και ο κοινωνικός έλεγχος στην επιλογή των εγχειρημάτων που θα στεγαστούν; 
Αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα η περιορισμένη διάρκεια;
Πώς επιδρά η συγκεκριμένη χωροθέτηση στην τοπική κοινότητα;
Η συγκεκριμένη συνάντηση απευθύνεται σε δίκτυα φορέων ΚΑΛΟ και κοινωνικών επιχειρήσεων αλλά και σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης με ενδιαφέρον να προχωρήσουν ανάλογες ιδέες.
ΠΗΓΗ://gr.boell.org/el/2018/11/23/foroym-koinonikis-epiheirimatikotitas-2018
                                 € « » $  ●▲▼◄►  $ $   $ $  « » ●► ▲▼◄►

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου