Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Στις 7.30 μ.μ, η παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Παπανικολοπουλου «Ο κύκλος διαμαρτυρίας του '60»

Σήμερα Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ, στα γραφεία των εκδόσεων νήσος (Σαρρή 14, Ψυρρή, 4ος όροφος), οι εκδόσεις νήσος θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Δημήτρη Παπανικολοπουλου:
                                                                            Ο κύκλος διαμαρτυρίας του ’60
Τίτλος:  Collective action and democracy in pre-dictatorial Greece: the 1960s protest cycle
Κύρια Υπευθυνότητα:  Δημήτρης Παπανικολόπουλος
Επιβλέπων:  Ρήγος, Άλκης,  
Θέματα:  Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 1961-1967
Greece -- Politics and government -- 1961-1967
Κοινωνικά κινήματα -- Ελλάδα
Social movements -- Greece
 Keywords:  Συλλογική δράση, κοινωνικά κινήματα, Ελλάδα 1960-1967, δημοκρατία
Collective action, protest, social movements, Greece 1960-1967, democracy
 Ημερομηνία Έκδοσης:  2014
 Εκδότης:  Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Περίληψη:  Στόχος αυτής της διατριβής είναι η καταγραφή, η ανάλυση και η ερμηνεία της συλλογικής διεκδικητικής δράσης κατά τη διάρκεια του κύκλου διαμαρτυρίας του ’60 στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησα τη μέθοδο της ανάλυσης γεγονότων διαμαρτυρίας, η οποία με βοήθησε να δημιουργήσω μια μεγάλη βάση δεδομένων με τις κινητοποιήσεις και τα χαρακτηριστικά τους και επιπλέον να εντοπίσω την κινηματική δυναμική. 
Τα ερευνητικά ερωτήματα τα σχετικά με την ανάπτυξη και την εξέλιξη της διεκδικητικής δράσης συγκροτήθηκαν και τα δεδομένα αναλύθηκαν με τη βοήθεια της θεωρίας της συγκρουσιακής πολιτικής, ενώ υιοθετήθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα που πρότειναν οι McAdam, Tilly και Tarrow στο Dynamics of Contention (2001). 
Ως εκ τούτου, η παρούσα έρευνα εστιάζει κυρίως στους αιτιώδεις μηχανισμούς και τις διαδικασίες που προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά της κινηματικής δράσης. 
Κάθε κεφάλαιο αφορά στην περιγραφή, ανάλυση και ερμηνεία ενός επιμέρους κοινωνικού κινήματος της εν λόγω περιόδου (κίνημα υπέρ του εκδημοκρατισμού, εργατικό, αγροτικό, σπουδαστικό, κινητοποιήσεις υπέρ της Κύπρου και άλλων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής), ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο επιχειρείται να αξιοποιηθεί η περίπτωση της δεκαετίας του ’60 στην Ελλάδα προς όφελος της θεωρίας (επιβεβαίωση, απόρριψη, εμπλουτισμός θεωρητικών προτάσεων). 
Τέλος, η παρούσα έρευνα αντιμετωπίζει κριτικά τις τρέχουσες ερμηνείες για την κινηματική δραστηριότητα της δεκαετίας του ’60 στην Ελλάδα και επιχειρεί να τις ανασκευάσει σε κρίσιμα σημεία.  
                                                            ΠΗΓΗ:poulantzas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου