Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Χάος χωρίς πυξίδα από τη διοίκηση

Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα 2015:
Οι προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Κατά τη διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11 Νοεμβρίου συζητήθηκε & ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου Αμαρουσίου για το 2015. 
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΕΡΓΟ για το Μαρούσι υπογράμμισαν το χαώδη, πρόχειρο και αναποτελεσματικό χαρακτήρα των σχεδιασμών, τη λιτότητα & τις μειώσεις δαπανών & καταψήφισαν τον Προϋπολογισμό Εσόδων και Δαπανών του έτους 2015.
Οι θέσεις για τον Προϋπολογισμό 2015
Ο Λευτέρης Μαγιάκης στηλίτευσε την άρνηση της Διοίκησης Πατούλη να υποβάλει τον Προϋπολογισμό σε διαδικασίες διαβούλευσης και να εισαγάγει και στην πόλη μας την πρακτική του συμμετοχικού προϋπολογισμού. 
Έδωσε έμφαση στις συνεχιζόμενες περικοπές εσόδων του δήμου από το κεντρικό κράτος (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ) και γενικότερα στο ασφυκτικό πλαίσιο που επιβάλλει η πρόσφατη μνημονιακή νομοθεσία στην κατάρτιση των προϋπολογισμών των δήμων. 
Σαν συνέπεια, οι δήμοι χάνουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους, γίνονται απλά εξαρτήματα του κεντρικού κράτους και ιμάντες μεταβίβασης κυβερνητικών αποφάσεων. Σε όλα αυτά ο κ. Πατούλης παραμένει θεατής, όταν δεν είναι συνεργάτης και συμμέτοχος.
Ο Λ. Μαγιάκης δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεσή του στις πρακτικές ιδιωτικοποίησης

στις οποίες θα καταφύγει η Δημοτική αρχή το 2015, όπως ήδη κάνει με το χώρο στάθμευσης της Πλατείας Ευτέρπης. 

Η αντίθεσή μας δεν προκύπτει από κάποια γενική εναντίωση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά στην άρνησή μας να αποδεχτούμε την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, της «σιγουράτζας» και της διαπλοκής που απομυζά δημόσιους πόρους. Τη στιγμή μάλιστα, που κανείς υπαίτιος της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης των διοικήσεων Τζανίκου και Πατούλη δεν θα πάει στη Δικαιοσύνη, ενώ τα χρέη που δημιούργησαν, φορτώνονται στους Μαρουσιώτες.
Η δημοτική αρχή αρνείται πεισματικά να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που της παρέχει ο νόμος για αύξηση των ανταποδοτικών τελών σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις την οποία προτείνουμε εδώ και χρόνια. Μαζί με την κατάργηση διάφορων αχρείαστων δαπανών, θα μπορούσαν να εξευρεθούν χρήματα για την κάλυψη οξέων κοινωνικών αναγκών, ιδιαίτερα την κατάργηση τροφείων και διδάκτρων στις δομές του δήμου.
Το όραμα της παράταξής μας για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν στριμώχνεται στις μνημονιακές πολιτικές, καθώς για εμάς η αυτοδιοίκηση είναι δημοκρατικός θεσμός που δεν μπορεί να εκλιπαρεί κυβέρνηση και χορηγούς για τα χρήματα που δικαιούται.
Η Κατερίνα Ψάλτη, μίλησε για την ανάγκη να προταχθούν οι απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες έναντι όσων αφορούν δευτερεύουσες ανάγκες. 
Σοβαρό ζήτημα για την πόλη μας είναι η περικοπή των διατιθέμενων πόρων για τη ρυμοτομία, το πράσινο και τους κοινόχρηστους χώρους - ιδιαίτερα για τις απαλλοτριώσεις: είναι ακριβώς οι δαπάνες που δίνουν ποιότητα στη ζωή μας. Μας λείπει εξάλλου μια πραγματική συζήτηση για το τι θα κάνουμε στο Μαρούσι, καθώς ένας προϋπολογισμός ο οποίος απλά ισοσκελίζει έσοδα και έξοδα και παρουσιάζεται καλός και εφικτός, κρύβει το σοβαρό πρόβλημα υπερχρέωσης του δήμου και τον κίνδυνο χρεοκοπίας του. «Πρέπει να συζητήσουμε το μέλλον αυτού του δήμου» είπε χαρακτηριστικά. Δεν έχουμε περιθώριο για νέα υποβάθμιση της ζωής των δημοτών.
Ο Προϋπολογισμός, επισήμανε η Μαίρη Διακολιού, θα πρέπει να συνοδεύεται από μια εισηγητική έκθεση που θα αξιολογεί τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους και θα τεκμηριώνει τις επιλογές του φετινού. Οι επιλογές αυτές μάλιστα θα έπρεπε να προκύπτουν από συμμετοχικές διαδικασίες διαβούλευσης, όπου οι γειτονιές και οι πολίτες θα μπορούν να εισηγούνται προτεραιότητες και ανάγκες.
Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι αποσπασματικές, μοιράζονται πόροι χωρίς να υπάρχει ένα σαφές σχέδιο. Δεν απεικονίζεται η πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου, ενώ αποκρύπτεται και η δυσχέρεια είσπραξης εσόδων. Υπογραμμίστηκε τέλος, πως για το κοινωνικό τμήμα του προϋπολογισμού προβλέπονται λιγότερο από το 10% των δαπανών.
Ο Δημήτρης Κουτσουβέλης ανέδειξε το γεγονός της αύξησης διδάκτρων στα τμήματα πολιτισμού και αθλητισμού, που θα δυσχεράνει και άλλο τη συμμετοχή των οικογενειών στα σχετικά προγράμματα του δήμου, τη στιγμή που μειώνονται οι σχετικές δαπάνες του προϋπολογισμού. Επισήμανε μάλιστα τη μεθόδευση της Δημοτικής αρχής, άλλος οργανισμός να παρέχει τα προγράμματα και άλλος να πληρώνει τους εργαζόμενους σε αυτά και διατύπωσε την κάθετη αντίθεση της παράταξής μας στο να εκχωρούνται τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα σε κερδοσκοπικές ανώνυμες εταιρείες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για τον προϋπολογισμό των κοινωνικών υπηρεσιών (Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου)
Ο προϋπολογισμός του ΟΚΟΙΠΑΔΑ παρουσιάζεται μειωμένος κατά 18% σε μια περίοδο οξείας κοινωνικής κρίσης. Οι κοινωνικές δομές των δήμων, υποστήριξε ο Πέτρος Κούκουζας, οφείλουν να παράσχουν ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, όχι μόνο για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά για την πλειοψηφία της κοινωνίας που δυσκολεύεται «να τα βγάλει πέρα».
Ο Π. Κούκουζας υπογράμμισε το δυσβάστακτο κόστος των τροφείων για οικογένειες με εισοδήματα από 10 έως 15 χιλιάδες ευρώ. Ακριβώς επειδή φέτος επιτεύχθηκε αύξηση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, θα ήταν εφικτή η κατάργηση των τροφείων τουλάχιστον στις χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες. Καθόσον μάλιστα για την παράταξή μας, η λειτουργία των παιδικών σταθμών δεν παρέχει απλή φύλαξη παιδιών, αλλά προσχολική παιδεία, εισηγούμαστε την πλήρη κατάργηση τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου.
Οι θέσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015
Στη συνεδρίαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο Ηλίας Γιαννακάκος τόνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα θα πρέπει να εντάσσεται στους σχεδιασμούς για την ποιότητα ζωής, αλλά και για την ανάπτυξη της πόλης, ιδιαίτερα έναντι άλλων δήμων. Κατέδειξε το πρόβλημα τού να μιλάμε ακόμη για κατασκευή αγωγών ομβρίων σε μία χτισμένη πόλη 75 χιλιάδων κατοίκων, ενώ επισήμανε πως είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για τα έργα οδοποιίας, πεζοδρομήσεων, προσβασιμότητας και αύξησης του αστικού πρασίνου (μόλις 8% στην πόλη μας): 
η «βαδισιμότητα» του Αμαρουσίου, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι κάτω από το μέσο όρο μιας ευρωπαϊκής πόλης.
Κάλεσε τέλος τη διοίκηση να οργανώσει τις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσουν περισσότερους πόρους από το ΕΣΠΑ, που θα χρηματοδοτήσουν το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, ενώ επισήμανε πως δεν έχει καν επιλυθεί το πρόβλημα του προσωπικού για την αποκομιδή απορριμάτων και οδοκαθαρισμού.
Ο Πέτρος Κούκουζας υπογράμμισε την ανάγκη για λόγους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, να εξασφαλίζεται η συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών συλλόγων στη διαμόρφωση του τεχνικού προγράμματος. 
Η αντίστοιχη Επιτροπή Διαβούλευσης υποβαθμίζεται και παρακάμπτεται συστηματικά.
Η αύξηση του προϋπολογισμού τεχνικού προγράμματος οφείλεται κυρίως στα έργα ομβρίων, σε πολλά έργα που θα έπρεπε να έχουν τελειώσει το 2014 και επανεξαγγέλονται, για να μη μιλήσουμε για έργα που ούτε καν ξεκίνησαν, ιδιαίτερα στη διεύθυνση καθαριότητας ή σε τομείς που αφορούν την ποιότητα ζωής και τη συντήρηση των σχολείων.
Ο Π, Κούκουζας επανέλαβε την πρότασή μας για αύξηση των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές του Αμαρουσίου, ώστε να πραγματοποιηθούν έργα που θα ανακουφίζουν τις περιοχές αυτές από την πολύ μεγάλη επιβάρυνση που έχουν υποστεί από την εγκατάσταση αυτών των επιχειρήσεων.
Η Μαίρη Διακολιού επικεντρώθηκε στο θέμα της διαχείρισης απορριμάτων. 
Οι προβλέψεις του Τεχνικού προγράμματος χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα και προχειρότητα, απουσιάζει ένα συνολικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμάτων. Προβλέπονται μελέτες για τους χώρους διαλογής απορριμάτων χωρίς να έχουν προηγηθεί μελέτες για τις μεθόδους επεξεργασίας τους, τις ποσότητες ή τη διάθεσή τους.  
Ενώ η διαχείριση απορριμάτων αποτελεί ένα ενιαίο αντικείμενο δράσης, ο Δήμος προκρίνει το δυσλειτουργικό ή ύποπτο κατακερματισμό του αντικειμένου σε διάφορα μικρά έργα μικρότερα των 15 χιλιάδων ευρώ που επιτρέπουν την απευθείας ανάθεση.
Όπως είπε ο Λευτέρης Μαγιάκης στην ομιλία του, τα δικά μας οράματα για την Αυτοδιοίκηση δεν χωράνε στις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας που μας επιβάλλει η κυβέρνηση, ούτε στις λογικές εκχώρησης και ιδιωτικοποίησης που επιχειρεί η σημερινή διοίκηση του Δήμου.


                                                           Μαρούσι, 19 Νοεμβρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου