Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τα αυθαίρετα

Το επίμαχο θέμα των αυθαιρέτων απασχόλησε χθες την Ολομέλεια του ΣτΕ, καθώς συζητήθηκε η συνταγματικότητα ή μη& του νέου νόμου 4178/2013, για τη νομιμοποίησή τους. 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η δικηγόρος του Δημοσίου γνωστοποίησε πως ήδη προωθείται τροπολογία με την οποία θα εξαιρούνται από τις ευνοϊκές διατάξεις του επίμαχου νόμου συγκεκριμένα ακίνητα.
Ειδικότερα, ενώπιον της Ολομέλειας συζητήθηκαν οι αιτήσεις (κύριες προσφυγές) τριών κατοίκων του Αμαρουσίου για ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς και του εν λόγω νόμου κατά το σκέλος που προβλέπει τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο του Δημοσίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος προώθησε ήδη τροπολογία που βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με την οποία εξαιρούνται των ευνοϊκών διατάξεων τα αυθαίρετα που είχαν κατασκευαστεί πριν από την 28/7/2011 και έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί η άδειά τους με αμετάκλητη τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Με αυτό τον τρόπο η διοίκηση επιχειρεί να αφοπλίσει ένα βασικό επιχείρημα των αιτούντων, πως η προηγούμενη πρόβλεψη υπαγωγής των συγκεκριμένων κτισμάτων στον νόμο ήταν αντίθετη στη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αφού εμφανίζεται διά νόμου να καταργούνται δικαστικές αποφάσεις.

Ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης στην εισήγησή του εστίασε στη συνταγματικότητα ή μη των άρθρων 8 και 9 του νέου νόμου (4178/2013), που προβλέπουν την αναστολή επιβολής των κυρώσεων για την αυθαίρετη δόμηση και την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών.
Αίσθηση προκάλεσε η λεκτική παρέμβαση του προέδρου του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, Σωτ. Ρίζου, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του εκπροσώπου των προσθέτων παρεμβαινόντων υπέρ της προσφυγής, που υποστήριξε πως στα ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Γαλλία κ.λπ.) η αυθαίρετη δόμηση αντιμετωπίστηκε μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού, του απάντησε: «Δεν υπάρχει αυθαίρετη δόμηση στα πολιτισμένα κράτη. 
Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος νόμος (4014/11) είχε κριθεί αντισυνταγματικός, ενώ σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχαν απορριφθεί σχετικές αιτήσεις αναστολής (κατά του νέου νόμου) τριών κατοίκων του Αμαρουσίου.

                                 ΠΗΓΗ:www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου