Δεν έδωσαν αποδείξεις
όμως οι Λαϊκατζήδες στον... υπουργό Μας!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» ο συμπολίτης μας υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης
συχνά - πυκνά κανει & μία «βόλτα» στη γειτονιά του!!! ΠΟΥ;
Στη λαϊκή αγορά του Αμαρουσίου.!!!
Στη λαϊκή αγορά του Αμαρουσίου.!!!
Πριν από δύο Σαββατοκύριακα μάλιστα, ξανάκανε την ίδια βόλτα με άλλη όμως ιδιότητητα ή αξίωμα αν προτιμάται.
Το σεργιάνι ανάμεσα στους πάγκους τούτη τη φορά είχε άλλη βαρύτητα, καθώς τώρα είναι υπουργός Οικονομικών...
Το σεργιάνι ανάμεσα στους πάγκους τούτη τη φορά είχε άλλη βαρύτητα, καθώς τώρα είναι υπουργός Οικονομικών...
Μοιραία το μάτι του «τσάρου» της εθνικής
οικονομίας, λέει ο Χρήστος Κολώνας που υπογραφει το κείμενο της εφημερίδας πραγματικός «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» της ενημέρωσης, «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ» της Μνημονιακής ευτυχίας - στο ονομα του εκδότη της οποίας οσονούπω θα πίνουμε(;) και νεράκι(ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ), βλέπει από διαφορετική σκοπιά τον τρόπο με τον οποίο συναλλάσσεται
με τον παραγωγό και τον επαγγελματία πωλητή των φρούτων και κηπευτικών σε σχέση
με την προηγούμενη ιδιότητά του, εκείνη του οικονομικού συμβούλου και
επικεφαλής Μελετών της EUROBANK!!!
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες
του «Εθνους», ο κ. Χαρδούβελης στην επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από 15 ημέρες τη λαϊκή αγορά
στο Μαρούσι, διαπίστωσε ψωνίζοντας τα φρούτα και τα κηπευτικά του, πως οι
πωλητές δεν έκοβαν αποδείξεις...
Οι προμήθειες από τη λαϊκή, το διάλεγμα από τον
ίδιο των καλύτερων οπωροκηπευτικών είναι διαδικασίες, συνήθειες αγαπημένες του
πρώην συνεργάτη των Κώστα Σημίτη και Λουκά Παπαδήμου. Τις κάνει χρόνια τώρα.
Είτε ως απλός καθηγητής, είτε και τώρα ως υπουργός Οικονομικών.
Πολλοί πάγκοι
Οπως αναφέρουν όμως πηγές στο «Εθνος», ο κ.
Χαρδούβελης εκείνη τη μέρα δεν έλαβε ούτε ο ίδιος απόδειξη για τα είδη που
αγόρασε.
Δεν το πίστευε και μάλιστα περπάτησε τη λαϊκή από την αρχή της μέχρι το τέλος της επιδιώκοντας να δει αν το γεγονός ήταν τυχαίο. Και, όμως, ήταν πολλοί οι «πάγκοι» που δεν έκοβαν αποδείξεις πληρωμής, όχι μόνο σε εκείνον αλλά και σε άλλους καταναλωτές. Πράος και ήπιων τόνων άνθρωπος ο κ. Χαρδούβελης και
λειτουργώντας με μετριοφροσύνη, δεν ήγειρε θέμα κατά τη διάρκεια των αγορών
του. Δεν ζήτησε εξηγήσεις, προφανώς για να μην προκαλέσει αναστάτωση και στον
υπόλοιπο κόσμο, στους άλλους καταναλωτές που ψώνιζαν εκείνη την ώρα.
Ο ίδιος, ωστόσο, παρατήρησε το γεγονός σε συνεργάτες
του στο υπουργείο Οικονομικών.Δεν το πίστευε και μάλιστα περπάτησε τη λαϊκή από την αρχή της μέχρι το τέλος της επιδιώκοντας να δει αν το γεγονός ήταν τυχαίο. Και, όμως, ήταν πολλοί οι «πάγκοι» που δεν έκοβαν αποδείξεις πληρωμής, όχι μόνο σε εκείνον αλλά και σε άλλους καταναλωτές.
Ωστόσο, κατά περίεργο τρόπο, η επίσκεψη του υπουργού στη λαϊκή αγορά και οι παραβάσεις των πωλητών έγιναν γνωστές με ένα SMS: «Ο υπ. Οικονομ. Χαρδούβελης πήγε σε λαϊκή και έκανε παράπονα ότι πολλοί δεν του έκοβαν απόδειξη. Ολοι πρέπει να είμαστε πλέον πιο προσεκτικοί με τις αποδείξεις», έγραφε το μήνυμα που έφυγε από κινητό τηλέφωνο - προφανώς πωλητή στις λαϊκές αγορές και, κατά τις πληροφορίες του «Εθνους», αρχισυνδικαλιστή. Το περιεχόμενό του πήγε σε πολλούς συναδέλφους του πωλητές, σημαίνοντας συναγερμό... Εκείνοι με τη σειρά τους το «ανακύκλωναν» ειδοποιώντας όσο το δυνατό περισσότερους παραγωγούς και επαγγελματίες.
Το μήνυμα γυρνούσε από κινητό σε κινητό και, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξε και στο τηλέφωνο του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου. Ο τελευταίος έδωσε αμέσως εντολή για εντατικότερους ελέγχους στις λαϊκές αγορές. Εβρεξε... πρόστιμα από τη Διεύθυνση Ελέγχων σε περισσότερους από 10 πάγκους λαϊκών αγορών. Οι έλεγχοι μάλιστα, λένε οι πληροφορίες, επεκτάθηκαν και στο Κάτω Χαλάνδρι. Τα πρόστιμα έφταναν και τα 5.000 ευρώ σε όσους βρέθηκαν να μην κόβουν αποδείξεις.
Η υπηρεσία Ελέγχων του υπουργείου Ανάπτυξης, λένε επίσης οι ίδιες πληροφορίες, ενισχύεται με επιπλέον προσωπικό. Σήμερα διαθέτει μόλις 18 άτομα. Σε αυτήν προστίθενται άλλα 22 που προέρχονται από τη Δημοτική Αστυνομία, ενώ αναμένονται μέχρι τον Σεπτέμβριο και άλλοι 20 υπάλληλοι από διάφορες υπηρεσίες. Συνεπώς η Διεύθυνση θα στελεχώνεται από 60 άτομα, αριθμός ικανός για να είναι πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι.
======================================================================
Ο 58χρονος Γκίκας Χαρδούβελης είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών έναν άνθρωπος ήπιων τόνων, ικανός, φιλόδοξος, συνεργάσιμος, συναινετικός, σταθερός στις απόψεις του και καθόλου... ξεροκέφαλος όπως αναφέρει το Έθνος.
Γεννήθηκε στο παραθαλάσσιο γραφικό χωριό Πούλιθρα, που είναι χτισμένο στις παρυφές του Πάρνωνα, 9 χλμ. από το Λεωνίδιο, από φτωχή οικογένεια. Οι πολιτικές καταβολές του είναι από τον προοδευτικό χώρο.
Ο ίδιος ακολουθεί καθημερινά το ίδιο πρόγραμμα. Ξεκινά από το σπίτι του για τη δουλειά. Βγαίνει κάποια στιγμή για περπάτημα με το κινητό του στο χέρι και μιλά για δουλειά. Ύστερα γυρίζει στο γραφείο του και συνεχίζει μέχρι τις 8 το απόγευμα.
Επιστρέφει κατευθείαν στο σπίτι, αν το βράδυ δεν έχει επαγγελματικό δείπνο ή κάποια κοινωνική υποχρέωση, και ύστερα από λίγες ώρες αποσύρεται για ύπνο.
Κάθε χρόνο πηγαίνει διακοπές στο χωριό του, όπου ανακαίνισε και το πατρικό του πριν από από δύο χρόνια. Ενας στενός του συνεργάτης λέει ότι «αν όλοι είχαν το lifestyle του Γκίκα, τότε όλα τα έντυπα που ασχολούνται με αυτά τα θέματα θα είχαν... κλείσει!».
Το σπίτι του το πήρε με δάνειο και η καθημερινότητά του είναι η συγγραφή μελετών και άρθρων, το διάβασμα, η διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και η ήσυχη οικογενειακή ζωή, με τη σύζυγο και τα δύο τους παιδιά.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης πήγε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του. Μόλις ολοκλήρωσε και την τελευταία τάξη, έδωσε εξετάσεις στο αμερικανικό σχολείο «Ανατόλια» και βγήκε πρώτος.
Του προσφέρθηκε πλήρης υποτροφία, δηλαδή και για τη διαμονή και για τη φοίτηση. Τότε, η πολιτική του σχολείου ήταν να επισκέπτεται πολλά μέρη της περιφέρειας και να αναζητά για υποτροφίες, περί τους πέντε αριστούχους.
Δούλευε στο καφενείο του Χάρβαρντ
Αμέσως μετά το Γυμνάσιο στο «Ανατόλια», ο Γκίκας Χαρδούβελης έκανε αίτηση για υποτροφία στο Χάρβαρντ. Το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο τού προσέφερε πλήρη υποτροφία, γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα σπάνιο στα διεθνή πανεπιστήμια.
Η κατάσταση των οικονομικών της οικογένειάς του δεν είχε αλλάξει, γι' αυτό δούλευε παράλληλα με τη φοίτησή του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη του δουλειά ήταν στο καφενείο του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπου έπαιρναν το πρωινό τους οι φοιτητές, και αμέσως μετά εργάστηκε στην ομάδα ασφαλείας, δύο νύχτες την εβδομάδα. Η υποτροφία του είχε διάρκεια 4 έτη.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης όμως ήθελε να κάνει και μεταπτυχιακές σπουδές για τις οποίες δεν είχε χρήματα. Κατάφερε στα 4 χρόνια (1975-1978) να πάρει και το πρώτο του πτυχίο και το μεταπτυχιακό του στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά.
Σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ελληνικού Ιδρύματος Χάρβαρντ και μάλιστα υπογράφει τις υποτροφίες των σπουδαστών.
Εχει διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά, για το οποίο φοίτησε στο Μπέρκλεϊ, της Καλιφόρνια (1983) όπου γνώρισε και τη σύζυγό του, με την οποία αργότερα απέκτησαν δύο παιδιά.
Ποιά είναι η σύζυγός του Σούζαν Μπετζιάν
Η Σούζαν Μπετζιάν, αποτελεί τον «φύλακα άγγελο» του νέου τσάρου της Οικονομίας εδώ και περίπου 30 χρόνια και όπως αναφέρουν άνθρωποι κοντά στην οικογένεια Χαρδούβελη, θεώρησε ότι με την ανέλιξή του σε αυτή την θέση, επιβραβέβεται η μακρά του επαγγελματική πορεία στον χρηματοοικονομικό τομέα, που ξεκίνησε από την εποχή των σπουδών του στο Χάρβαρντ, όπου κάλυπτε τα δίδακτρα εργαζόμενος ακόμα και στην κουζίνα και αργότερα στην ομάδα ασφαλείας του διάσημου Πανεπιστημίου των ΗΠΑ.
Οι δυο τους γνωρίστηκαν στις αρχές τις δεκαετίας του ʼ80 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, όταν ο κ. Χαρδούβελης πέρασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για το διδακτορικό του στα Οικονομικά και η Αρμενικής καταγωγής μετέπειτα σύζυγός του σπούδαζε χημικός μηχανικός.
Απόφοιτη του αυστηρού καθολικού σχολείου «Επίσκοπος Grimes», στις Ανατολικές Συρακούσες της Νέας Υόρκης, η δεσποινίς Μπετζιάν ενθουσιάστηκε από τον μετρημένο και σεμνό Έλληνα και από τότε έγιναν αχώριστοι, οργανώνοντας την κοινή ζωή τους επί αμερικανικού εδάφους.
Αντιπρόεδρος της J. Ρ. Morgan - Chemical Bank η Σ. Μπετζιάν
Ο μέν κ. Χαρδούβελης γίνεται δεκτός ως αναπληρωτής καθηγητής στο Barnard College, του Πανεπιστημίου της Columbia, που εργάστηκε από το 1983 -εκεί γνωρίζει και τον Λουκά Παπαδήμο- και στη συνέχεια αναλαμβάνει χρέη τακτικού καθηγητή στο Rutgers University της Νέας Υερσέης από το 1989 μέχρι το 1993, ενώ από την άλλη η σύζυγός του μετά την ολοκήρωση του μεταπτυχιακού της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Columbia Business School κερδίζει την ζηλευτή θέση της αντιπροέδρου της J. Ρ. Morgan – Chemical Bank , όπου παρέμεινε για εφτά χρόνια μέχρι το 1994. Τότε, όμως είναι που με τον κ. Χαρδούβελη, με τον οποίο είχαν στο μεταξύ παντρευτεί και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, με τον ανερχόμενο πανεπιστημιακό να αναλαμβάνει στην κυβέρνηση Σημίτη αναπληρωτής του Λουκά Παπαδήμου στην EMI, τον προάγγελο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην TOYOTA Hellas η Σούζαν Μπετζιάν
Η εγκατάσταση στην Αθήνα, μπορεί να δυσκόλεψε αρχικά την κυρία Χαρδούβελη, ωστόσο, αυτή ύστερα από μια μακρά περίοδο αποχής από τον επαγγελματικό της χώρο και έχοντας αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στον ισχυρό αμερικανικό χρηματοοικονομικό οίκο επιστρέφει δυναμικά αναλαμβάνοντας για δεκατρία χρόνια από το 2000 μέχρι το 2013 την θέση της γενικής διευθύντριας Inchcape Ασφαλίσεων, Eurolease, British Providence, Incredit της TOYOTA HELLAS, εκτελώντας παράλληλα χρέη διευθύντριας Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής, συνεργαζόμενη με τον Πρόεδρο και CEO της εταιρίας Τάκη Αθανασόπουλο, συνάδελφο καθηγητή του κ. Χαρδούβελη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αλλά και συντοπίτη του από την Αρκαδία.
Εφυγε από την Cantor λόγω ασυμβίβαστου
Από τον περασμένο Ιανουάριο η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών ήταν αναπληρωτής διευθυντής της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Kantor, η οποία μεταξύ άλλων αναλάμβανε την εκπόνηση αρκετών μελετών για έργα της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και ορισμένων μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Ωστόσο, η ίδια αποχώρησε τον Μάρτιο, πολύ πριν ο κ. Χαρδούβελης ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα, αποφεύγοντας έτσι τα αρνητικά σχόλια περί ασυμβίβαστου μεταξύ των δραστηριοτήτων της ίδιας και τους συζύγου της.
Εργάζεται σήμερα στη ΓΑΙΑ
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, η έμπειρη οικονομολόγος φαίνεται να έχει αφοσιωθεί στην εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, που για αρκετούς αποτελεί την λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Συγκεκριμένα, εργάζεται ως οικονομική διευθύντρια στην εταιρεία «Γαία». Πρόκειται για μια εταιρεία προώθησης ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων στις διεθνείς αγορές που ιδρύθηκε το 1995, από τον Άρη Κεφαλογιάννη, εξάδελφο του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανόλη Κεφαλογιάννη. Σήμερα, το 82% των πωλήσεών της εταιρείας, η οποία παράγει πλέον τα δικά της βιολογικά προϊόντα, πραγματοποιείται στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα σε συνολικά 16 χώρες του κόσμου.
Ο Χαρδούβελης και ο Σημίτης
Την καριέρα του Γκίκα Χαρδούβελη στις ΗΠΑ ανέκοψε η πρόταση, που αποδέχτηκε, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών να γυρίσει ως καθηγητής.
Ετσι, επέστρεψε.
Η πρώτη του εργασία εκτός Πανεπιστημίων ήταν όταν ανέλαβε ως οικονομικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος επί διοικητού Λουκά Παπαδήμου (1994-1995), όπου υπήρξε αναπληρωτής του διοικητή στην ΕΚΤ, και σύμβουλος ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993). Το 1996 ανέλαβε τη θέση του οικονομικού συμβούλου του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και το 2000 έφυγε από την ΕΤΕ για να γίνει διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, έως το 2004.
Αμέσως μετά τις εκλογές του 2004 και την αλλαγή εξουσίας, ο κ. Χαρδούβελης ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της Eurobank, ενώ παράλληλα διατήρησε τη θέση του καθηγητή στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Στην κυβέρνηση Παπαδήμου
Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012) διετέλεσε διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, καθώς η πρότερη συνεργασία τους ήταν άψογη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν κάλεσε ο Λουκάς Παπαδήμος τον Γκίκα Χαρδούβελη για να αναλάβει τη θέση του οικονομικού συμβούλου, πήρε άδεια άνευ αποδοχών από τη Eurobank όπου εργαζόταν, με τη συμφωνία να γυρίσει μετά το πέρας της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ) «ειδικού σκοπού». Σε αυτήν την κυβέρνηση, του Λουκά Παπαδήμου, ο πιο σημαντικός στόχος ήταν το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους από τους ιδιώτες (PSI+).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου