Με Προεδρικό διάταγμα που φέρει την υπογραφή του τότε αναπληρωτή υπ. ΠΕΚΑ Νίκου Σηφουνάκη, αλλάζουν οι χρήσεις γης των οικοπέδων στο κέντρο του Αμαρουσίου, 4 μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου!!!
Μεταξύ άλλων εκεί βρίσκεται οικόπεδο «φιλέτο» ιδιοκτησίας της κατασκευαστικής εταιρείας Καρούζου, η άδεια οικοδόμησης του οποίου για καταστήματα εμπορικής χρήσης είχε κριθεί κατά το παρελθόν παράνομη.
Περίπτωση Αμαρουσίου
Η ιστορία ξεκινά το 2006 όταν η «Karouzos Real Estate S.A» (πρώην Karouzos Constructions ΑΕ) αγοράζει 3 όμμορα οικόπεδα στο κέντρο του Αμαρουσίου και συγκεκριμένα στις 28η Οκτωβρίου, Πλαστήρα και Κυριακού (Ο.Τ: Οικοδομικό τετράγωνο 91). Το ένα από τα οικόπεδα έχει χρήση πολεοδομικού κέντρου ενώ τα άλλα δυο χρήση αμιγούς κατοικίας.
Η εταιρεία με συμβολαιογραφική πράξη (28149/30-11-2006) δημιουργεί ένα ενιαίο οικόπεδο, στο οποίο, ωστόσο, υφίστανται δυο διαφορετικές χρήσεις γης.
Το 2008 εκδίδεται από το Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου Αμαρουσίου οικοδομική άδεια
(υπ’ αριθμόν 21/2008) που επιτρέπει την κατασκευή τριώροφου κτιρίου (ενός εμπορικού καταστήματος και κατοικιών) με πέντε υπόγεια. Η εταιρεία φέρνει εκσκαφείς και κατασκευάζει υπόγειο πάρκινγκ πέντε υπογείων. Η υπόθεση αρχίζει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στα τοπικά μέσα του Αμαρουσίου.
Στο σημείο αυτό κάτοικοι και περιβαλλοντολογικοί σύλλογοι της περιοχής, που κατήγγειλαν την υπόθεση στο tvxs.gr, προσφεύγουν στο Διοικητικό Εφετείο προσβάλλοντας την οικοδομική άδεια που επιτρέπει την κατασκευή εμπορικού καταστήματος στα δυο οικόπεδα - από τα τρία που συνενώθηκαν – για τα οποία η χρήση γης ήταν αμιγούς κατοικίας.
Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τη μελέτη αναθεώρησης του Σχεδίου Πόλης του Δήμου Αμαρουσίου (1995) που επικυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα αποκλείεται κάθε πολεοδομική αλλαγή προς το δυσμενέστερο.
Σημειώνουν δε ότι η αρμόδια πολεοδομική αρχή με την οικοδομική άδεια που εξέδωσε παραβίασε της χρήσεις γης στα επιμέρους τμήματα που ενιαίου οικοπέδου προσδίδοντας επιβαρυντικές χρήσης, χωρίς να ακολουθήσει καμιά διαδικασία, χωρίς καμιά αρμοδιότητα και χωρίς να υπάρχει καμιά τροποποίηση του σχεδίου πόλεως.
Σύμφωνα εξάλλου με τη Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ στο νέο οικόπεδο πρέπει να γίνεται αναλογική κατανομή των ισχυουσών χρήσεων γης με βάση τα εμβαδά που είχαν οι ιδιοκτησίες κατά την ημέρα καθορισμού των χρήσεων γης. Τονίζουν τέλος ότι δεν επιτρέπεται η κατασκευή σε κτίρια που προορίζονται για κατοικίες δεύτερου ορόφου πάρκινγκ. Για περισσότερους ορόφους χρειάζεται έγκριση κυκλοφοριακής μελέτης. Η εταιρεία όμως έχει ήδη προχωρήσει στην κατασκευή πέντε ορόφων.Το Διοικητικό Εφετείο δικαιώνοντας τους κατοίκους αποφάσισε την αναστολή εκτέλεσης της οικοδομικής άδειας και των κατασκευών που είχε ξεκινήσει η «Karouzos Real Estate». Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση ανάκλησης της απόφασης με την οποία μάλιστα έγινε γνωστό ότι ήδη από τις 19 Ιανουαρίου του 2007 - και πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας - είχε καταρτίσει με μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ προσύμφωνο μίσθωσης όλου του κτίσματος. Τελικώς το Εφετείο παρά την παρέμβαση της εταιρείας αποφάσισε υπέρ των κατοίκων και έβαλε φρένο στις οικοδομικές εργασίες με την απόφασή του. (1396/2010).
Ένα Προεδρικό Διάταγμα λύνει τα χέρια
Μετά την αρνητική απόφαση του Εφετείου για την αλλαγή χρήση γης η υπόθεση πηγαίνει στο ΥΠΕΚΑ με γνωμοδότηση του Δήμου. Στις 2 Μαΐου 2012, τέσσερις μόλις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές υπογράφεται – και μάλιστα στα Ιωάννινα – Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 151/3/5/2012) με το οποίο τροποποιούνται οι χρήσεις γης που βρίσκονται στα οικοδομικά τετράγωνα επί του βασικού οδικού δικτύου στο Μαρούσι.
Για το Πολεοδομικό κέντρο ΠΚ1 στο οποίο περιλαμβάνεται το επίμαχο ΟΤ91ιδιοκτησίας Καρούζου το περιεχόμενο των χρήσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εμπορικά καταστήματα. Στις μεταβατικές διατάξεις δε, ορίζεται ότι στις περιπτώσεις που η χρήση ορίζεται σε βάθος ιδιοκτησίας αυτή εκλαμβάνεται στο μέγεθος και την ακριβή θέση τα οποία έχει κατά την ημερομηνία εκδόσεως του Προεδρικού διατάγματος.
Το προεδρικό διάταγμα
Σύμφωνα με δικηγόρο της υπόθεσης με το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα λύθηκαν τα χέρια της εταιρείας του Καρούζου η οποία πλέον θα μπορούσε να κατασκευάσει τριώροφο κτίριο με χρήση εμπορικού καταστήματος σε ισόγειο και πρώτο όροφο αρκεί στον τρίτο (το 25% δηλαδή) να υπήρχε χρήση αμιγούς κατοικίας. Εκεί βεβαίως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν γραφεία και να ενοικιαστούν.
Κάτοικοι και φορείς της περιοχής προχώρησαν σε νέα προσφυγή στο ΣτΕ, προσβάλλοντας αυτή τη φορά το Προεδρικό Διάταγμα. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι η προηγούμενη προσπάθεια αναθεώρησης των χρήσεων γης είχε κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματική και παρ’ όλα αυτά το νέο ΠΔ φέρνει σε πολύ δυσμενέστερη μορφή τις απορριπτώμενες μεταβολές.
Επιπλέον υποστηρίζουν ότι το ΠΔ μετά τις διορθώσεις από το ΥΠΕΚΑ και προ της δημοσίευσης δεν ελέγχθηκε ως όφειλε από το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ.
Οι συνεργάτες του τέως αναπληρωτή υπ. ΠΕΚΑ, Νίκου Σηφουνάκη, σημείωναν προς το tvxs.gr ότι με βάση και τα σημειώματα αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, το συγκεκριμένο ΠΔ εναρμονίζει πλέον τις χρήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου με εκείνες που προβλέπονται από το ισχύον σήμερα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ). Όπως επισημαίνουν με την εν λόγω Πολεοδομική Μελέτη Αναθεώρησης των χρήσεων γης επιλύονται οι ασυμφωνίες που υπήρχαν σε μεγάλο βαθμό επειδή οι χρήσεις στο ρυμοτομικό σχέδιο είχαν καθοριστεί σύμφωνα με το αρχικό ΓΠΣ του Δήμου το οποίο σήμερα δεν ισχύει γιατί μεταγενέστερα τροποιήθηκε.
«Τα πολεοδομικά κριτήρια και η οργάνωση και κατανομή των επιτρεπόμενων χρήσεων γης στο σύνολο του Δήμου Αμαρουσίου, προκύπτουν από το ουσιαστικό περιεχόμενο και τις προβλέψεις τόσο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών όσο και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αμαρουσίου. Το ρυμοτομικό σχέδιο οφείλει, κατά το νόμο να εξειδικεύει και προσαρμόζεται ως προς τις εκάστοτε ισχύουσες προβλέψεις των χρήσεων, σύμφωνα με το σχεδιασμό ανώτερου επιπέδου, όπως είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Με την εν λόγω Πολεοδομική Μελέτη Αναθεώρησης των χρήσεων γης του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αμαρουσίου, επιλύθηκαν οι ασυμφωνίες που υπήρχαν στις θεσμοθετημένες χρήσεις γης μεταξύ του ρυμοτομικού σχεδίου και του ισχύοντος σήμερα ΓΠΣ. Οι ασυμφωνίες αυτές οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι χρήσεις στο ρυμοτομικό σχέδιο είχαν καθοριστεί παλαιότερα, σύμφωνα με το αρχικό ΓΠΣ του Δήμου, το οποίο σήμερα δεν ισχύει γιατί μεταγενέστερα τροποποιήθηκε» σημειώνουν.
«Η μη προσαρμογή, για αρκετά χρόνια, των χρήσεων του ρυμοτομικού σχεδίου, σύμφωνα με το τροποποιηθέν και ισχύον σήμερα ΓΠΣ Αμαρουσίου, είχε ως συνέπεια την έκδοση διοικητικών πράξεων (Οικ. άδειες) που δεν ήταν ασφαλείς ως προς την εγκυρότητά τους ενώ είχαν ανακύψει ζητήματα ερμηνειών και καταγγελιών και γενικά διοικητικών εμπλοκών που έπρεπε να επιλυθούν και αποσαφηνιστούν προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι διοικούμενοι. Όλα τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται με το νέο Π.Δ, με το οποίο εναρμονίζονται πλέον οι χρήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου με εκείνες που προβλέπονται από το ισχύον σήμερα ΓΠΣ» καταλήγουν.
πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου