To ΠΑΣΟΚ, η παράταξη που όσο καμία άλλη έφερε πρόοδο και μεγάλες αλλαγές στη χώρα αλλά και που βαρύνεται και αυτή με τα λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, είναι η πολιτική δύναμη που όσο καμία άλλη εγγυάται την υπέρβαση των σφαλμάτων που κάναμε τις προηγούμενες δεκαετίες, υποστηρίζει σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Πιο αναλυτικά, μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα, κατηγορεί τους επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ότι αποτελούν δύο όψεις του ίδιου, συντηρητικού, νομίσματος καθώς θεωρούν ότι το πρόβλημα της χώρας «δεν ήταν η κατάντια του 2009» αλλά το Μνημόνιο του 2010.
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί παρά άλλη μια καμουφλαρισμένη εκδοχή των νοσηρών φαινομένων καιροσκοπισμού και δημαγωγίας που ζήσαμε κατά κόρον τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Δε θέλει το μνημόνιο, αλλά θέλει τα λεφτά του μνημονίου, γιατί γνωρίζει ότι χωρίς αυτά η χώρα μας κινδυνεύει. Δε θέλει το μνημόνιο, αλλά θέλει τη μείωση του χρέους του μνημονίου -και μάλιστα μεγαλύτερη.
Διατείνεται ότι μπορούμε να «εκβιάσουμε» τους εταίρους μας διότι είμαστε πια κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα και δεν έχουμε πια τόσο μεγάλη ανάγκη τα χρήματά τους. Μόνο που είμαστε πια κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στην πολιτική που ασκήθηκε μέχρι τώρα την οποία καταγγέλλει και θέλει να ακυρώσει».
Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της ΝΔ τονίζει ότι «οι ευθύνες του είναι τεράστιες και ιστορικών διαστάσεων». Ειδικότερα του καταλογίζει ότι: «Αρνήθηκε και αρνείται μέχρι και σήμερα την αναγνώριση και ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης αναλογεί στη ΝΔ, για το ότι φτάσαμε στην κρίση».
Προσθέτει ότι το Μνημόνιο θα μπορούσε να είναι καλύτερο αν υπήρχε άλλος συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη.
Αρνείται ότι το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε ποτέ «λαγούς με πετραχήλια, όπως κάνουν άλλοι σήμερα» ενώ χαρακτηρίζει «παρεξηγημένη» ή και «επίτηδες διαστρεβλωμένη» τη φράση του «λεφτά υπάρχουν».
Εξηγεί ότι κατέστησε σαφές στους εταίρους μας στην ΕΕ, ότι πρέπει να μας δώσουν χρόνο και την απαραίτητη προστασία από τις αγορές κάτι που όμως δεν έγινε.
Τέλος επισημαίνει ότι από τις εκλογές πρέπει να προκύψει κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.
"Πολύ δύσκολη χημειοθεραπεία το μνημόνιο"
Την πολιτική που ακολούθησε σχετικά με την υπογραφή του μνημονίου υπερασπίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό της Πάτρας «SUPER B».
«Μόλις 2-3 ημέρες προ των εκλογών του 2009 ενημερώθηκα από τον Γιώργο Προβόπουλο, διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος, πως το χρέος μπορεί να είναι διψήφιο νούμερο, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή μιλούσε μια μονοψήφιο, για να αποδειχθεί στην συνέχεια πως ήταν πάνω από 16%» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
Σχετικά με την υπογραφή του μνημονίου υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε: «Το μνημόνιο ήταν μια πολύ δύσκολη χημειοθεραπεία», τόνισε.
«Σήμερα έχουμε μεγάλα ποσοστά ανεργίας και κλειστές επιχειρήσεις, όμως χωρίς τα χρήματα, που δόθηκαν μέσω του μνημονίου, θα έβαζαν λουκέτο μαζικά επιχειρήσεις και οι άνεργοι θα ήταν διπλάσιοι», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο «λεφτά υπάρχουν» σημείωσε πως υπήρξε αποσπασματική αναφορά, καθώς στη συνέχεια είχε αναρωτηθεί πού είναι και ποιοι τα έχουν.
Χαρακτήρισε «συντηρητικά κόμματα» τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δε λένε κουβέντα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη μείωση του κράτους κ.α. και προέβλεψε ότι στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα έχει ανοδική πορεία το ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά στο δημοψήφισμα ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι δεν ήταν δημοψήφισμα για ναι ή όχι στο ευρώ, αλλά για το αν δεχόμαστε ή όχι τη δανειακή σύμβαση.
Επίσης κατά την διάρκεια της συνέντευξης τόνισε ότι είχε ενημερώσει από τον Σεπτέμβριο του 2011 τους Νικολά Σαρκοζί, Άγκελα Μέρκελ, Μανουέλ Μπαρόζο κ.α. πως θα προχωρούσε σε δημοψήφισμα και όλοι είχαν συμφωνήσει.
Όμως, όπως πρόσθεσε, αντέδρασε στην συνέχεια ο Νικολά Σαρκοζί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου