Τα ... τρελλά του Αμαρουσίου
Τεράστιες διακρίσεις προκύπτουν στη φορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων στο Μαρούσι λόγω του ιδιότυπου καθεστώτος που ισχύει στις χρήσης γης και της εξαίρεσης μεγάλων περιοχών του Δήμου από το σύστημα αντικειμενικών αξιών. Ειδικά στην περίπτωση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, οι διαφορές είναι κραυγαλέες.
Ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης πληρώνουν έως και 50% χαμηλότερο χαράτσι σε σχέση με γείτονές τους σε απόσταση μόλις 100 μέτρων!
«Τα 2/5 του Αμαρουσίου είναι εκτός σχεδίου πόλης», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης. Οπως σημειώνει, από το 2006 ο Δήμος Αμαρουσίου έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη όλων των περιοχών στο σχέδιο πόλης, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τα συμφέροντά του και να ξεκαθαρίσει το καθεστώς των χρήσεων γης.
Χαρακτηριστικά, η περιοχή Δηλαβέρη που βρίσκεται αριστερά και δεξιά της Λεωφόρου Σπύρου Λούη και εκτείνεται σε βάθος 500-700 μέτρων μέχρι τη Γέφυρα του Ολυμπιακού Σταδίου, είναι εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων. Δηλαδή, οι αξίες γης είναι ακόμη και σήμερα ενδεικτικές και προσδιορίζονται με αποφάσεις της τοπικής Εφορίας.
Ο κ. Πατούλης αποδίδει το «χάος» που επικρατεί στην περιοχή, στους νόμους για τα Ολυμπιακά έργα και σε συμφέροντα αφήνοντας να εννοηθεί πως θα απαιτηθούν χρόνια για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Πού οφείλεται;
Επιχειρηματίες της περιοχής Βιλαβέρη που μίλησαν στα «ΝΕΑ» τονίζουν πως το ειδικό καθεστώς οφείλεται στο ότι η περιοχή έχει ενταχθεί σε σχέδιο πόλης για το οποίο ισχύει ο νόμος περί εισφοράς σε γη και χρήμα. Οπως αναφέρουν, η μη συναίνεση όλων των ιδιοκτητών ακίνητων να ζητήσουν έκαστος την πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλης και να εισφέρουν το ανάλογο αντίτιμο για να εκδώσουν άδεια, έχει οδηγήσει σε εμπλοκή.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν στα «ΝΕΑ» πως τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει αποσπασματικές προσπάθειες υπαγωγής της περιοχής στο σύστημα αντικειμενικών αξιών σημειώνοντας πάντως ότι η φορολόγηση των ακινήτων της περιοχής με τα συγκριτικά στοιχεία (πραγματικές αξίες) συνεπάγεται μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες. Κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
Ετσι, με μέση τιμή ζώνης 1.501-2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ακίνητο 20ετίας 80 τ.μ. στον Δήμο Αμαρουσίου πληρώνει ειδικός τέλος 504 ευρώ. Στην περιοχή που δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, ακίνητο 80 τ.μ. που ηλεκτροδοτήθηκε πριν από το 1991 πληρώνει μόλις 250 ευρώ.
Τι λέει το υπουργείο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος απορρίπτει τις αναφορές του κ. Πατούλη τονίζοντας πως εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου βρίσκεται μόλις το 10% του Αμαρουσίου. Υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν πως για ό,τι συμβαίνει με τον προσδιορισμό του συστήματος αντικειμενικών αξιών, αρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου