Μήνυμα συνεργασίας και κοινού βηματισμού στις δυνάμεις που από προοδευτική σκοπιά αντιτάσσονται στο Μνημόνιο έστειλε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από την εκδήλωση του σχήματος στο Μαρούσι. Η αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου αποδείχθηκε μικρή καθώς 500 και πλέον πολίτες παρευρέθηκαν, άκουσαν με προσοχή τις ομιλίες του Αλ. Τσίπρα και του μέλους της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Θεωνά κι έπειτα απηύθυναν ερωτήσεις για την κρίση και την εναλλακτική διέξοδο που προτείνει η αριστερά.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αναλυτική του εισήγηση περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της συστημικής, όπως είπε, κρίσης, έδειξε ότι οι εξελίξεις στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης φανερώνουν όσα υποστήριζε η ριζοσπαστική αριστερά εξ αρχής, ότι δηλαδή η κρίση δεν είναι Ελληνική ιδιαιτερότητα, και τόνισε ότι μόνη λύση είναι η υπέρβαση της αρχιτεκτονικής του ευρώ και της νεοφιλελεύθερης δομής της Ε.Ε. "Η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί" σημείωσε χαρακτηριστικά. Θερμό χειροκρότημα απέσπασαν και οι δύο ομιλητές στις αναφορές τους για την ανάγκη ενότητας ώστε να ανοίξουν νέοι, προοδευτικοί δρόμοι για την κοινωνία, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στον κόσμο της αριστεράς.
Γ. Θεωνάς:
Ενότητα για την καταπολέμηση της φτώχειας
Ο Γ. Θεωνάς αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ευρώπη κάνοντας λόγο για τραγικές συνθήκες που αφορούν όλους τους λαούς. Ενδεικτικά ανέφερε τους Γερμανούς εργαζόμενους, που επίσης "καταδικάζονται στη λιτότητα" και υφίστανται τις συνέπειες της πολιτικής Μέρκελ.
Σχολίασε τις ανακοινώσεις που έκαναν η καγκελάριος της Γερμανίας και ο Σαρκοζί, την διαμόρφωση δηλαδή μιας Ευρώπης τριών ταχυτήτων, τη συντριβή της εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας, τη μετατροπή της ΕΚΤ σε "Γερμανική τράπεζα". Και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ενάντια στις αλλαγές των Συνθηκών: “Δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν τέτοιες επιλογές” σημείωσε αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση.
Σχετικά δε με τον προϋπολογισμό είπε ότι οι πίνακες εσόδων - εξόδων των τελευταίων ετών αποδεικνύουν ότι οι δαπάνες δεν ήταν ποτέ πάνω από τα καθαρά έσοδα του κράτους, δείχνοντας έτσι την αβασιμότητα τους επιχειρήματος ότι "αν δεν πάρουμε τα δάνεια, τις δόσεις, δεν θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις".
"Δεν είναι λάθος, είναι προμελετημένο έγκλημα"
"Δεν είναι απλώς λάθος συνταγή, αλλά προμελετημένο έγκλημα" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για την πολιτική των Μνημονίων και τον φαύλο κύκλο λιτότητας που δημιουργούν. Περιγράφοντας την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, επεσήμανε πως "ξέρουν καλά ότι, όταν στην κρίση χρέους επιβάλλεις εσωτερική υποτίμηση, κόβεις δηλαδή μισθούς και συντάξεις, σταματά η κατανάλωση, κλείνουν οι μικρές επιχειρήσεις, αυξάνεται η ανεργία, δεν εισπράττονται φόροι και άρα αυξάνεται το έλλειμμα και το χρέος, έρχονται νέα Μνημόνια και πάλι από την αρχή". Όπως όμως είπε όλα αυτά δεν γίνονται από λάθος, αλλά είναι η εφαρμογή της πολιτικής του σοκ, όπως έγινε παλιότερα και στη Χιλή. "Μετράνε πώς αντιδρά η ελληνική κοινωνία, το πειραματόζωο, για να προχωρήσουν και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης" πρόσθεσε.
Άσκησε δριμεία κριτική στις ηγεσίες της Ε.Ε., στη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, που "αυτό που κατάλαβαν είναι ότι πρέπει να εφαρμοστούν πιο αυστηροί κανόνες", κι έθεσε ρητορικά ερωτήματα για την ελληνική κυβέρνηση: "Θα κυρώσει τη νέα συνθήκη ερήμην του λαού; Με ποια διαπραγματευτική τακτική πάει στη Σύνοδο; Έχει κόκκινες γραμμές;". Μίλησε για μια συγκυβέρνηση που στηρίζουν "οι δύο πόλοι του καταρρέοντος δικομματισμού, οι τράπεζες, τα εκδοτικά συγκροτήματα και η λαϊκιστική ακροδεξιά" και έθεσε και πάλι ζήτημα Δημοκρατίας απαιτώντας άμεση προσφυγή στις κάλπες.
"Το μεγαλύτερο έγκλημα είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας" υποστήριξε επίσης, ενώ για τον σκοπό που συγκροτήθηκε η ελληνική κυβέρνηση, την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, υπογράμμισε ότι, την ώρα που το κούρεμα του χρέους είναι στον αέρα, η υπαγωγή του ελληνικού χρέους στο Αγγλοσαξονικό δίκαιο είναι καταστροφική.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι εναλλακτική λύση πάντα υπάρχει, προσδιορίζοντας ότι το ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει την κρίση. Έτσι κατέθεσε τις προτάσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς για φορολόγηση του πλούτου και ριζική αναδιανομή του. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο πληρώνει σε φόρους ετησίως πολύ λιγότερα από όσα οι μετανάστες για την πράσινη κάρτα, μίλησε για την επιβολή δημόσιου κοινωνικού ελέγχου στο τραπεζικό σύστημα, την κατάρτιση περιουσιολόγιου κ.ο.κ. Έκλεισε δε την ομιλία του κάνοντας λόγο για το "πανίσχυρο όπλο", τη συνεργασία και τον κοινό βηματισμό όλων των δυνάμεων που παλεύουν ενάντια στο Μνημόνιο από αντινεοφιλελεύθερη αφετηρία. "Μια εκλογική ενότητα δεν αθροίζει απλώς δυνάμεις, τις πολλαπλασιάζει" υποστήριξε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η νέα πλειοψηφία που διαμορφώνεται στην κοινωνία θα οδηγήσει σε έναν νέο συνασπισμό εξουσίας, "που θα κάνει πραγματικότητα την ανάγκη για έναν εναλλακτικό δρόμο".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου