Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Όχι στην επιτήρηση του δήμου από την Κυβέρνηση


Ναι στην επιτήρηση από τους πολίτες
Οι επικοινωνιακές φούσκες έσπασαν.
Τόσο ο Δήμος «πιλότος» του Τζανίκου και του εκσυγχρονιστικού ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσο και ο Μητροπολιτικός δήμος του Ρυθμιστικού Σχεδίου του Σουφλιά και του Πατούλη αποδείχτηκε ο τρίτος πιο υπερχρεωμένος Δήμος της Ελλάδας.
Οι Μαρουσιώτες βιώνουν ένα ταπεινωτικό σοκ, συνειδητοποιώντας πως οι διοικήσεις των είκοσι (20) τελευταίων χρόνων, τούς οδήγησαν στη θέση αυτή, που θα φέρει την επιτήρηση από μια μίνι τρόικα, που θα διορίσει η Κυβέρνηση πολύ σύντομα.
Αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα πια ότι χρωστούν στις Τράπεζες και στους ιδιώτες γύρω στα 145εκ. ευρώ, την ίδια στιγμή που η πόλη που ζουν
• Είναι πνιγμένη στο τσιμέντο, τους ρύπους, το κυκλοφοριακό χάος
• Το πράσινο συνεχώς μειώνεται
• Η ανεργία βρίσκεται στα ύψη
• Τα λουκέτα στην αγορά αυξάνονται κατακόρυφα
• Οι συγχωνεύσεις και οι περικοπές των λειτουργικών εξόδων των σχολείων υπονομεύουν την παιδεία της νέας γενιάς
• Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αντιμετωπίζουν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα
• Η δημοτική συγκοινωνία συρρικνώνεται
• Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» τείνει να καταργηθεί.
Οργίζονται, γιατί ενώ γνωρίζουν πως από αυτούς που διοίκησαν, κάποιοι πλούτισαν, κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και πολύ περισσότερο, κανένας δεν παραπέμπεται στη δικαιοσύνη για να λογοδοτήσει.
Αγανακτούν, γιατί αισθάνονται κορόιδα, που στο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό, ενώ τα λαμόγια θα κρυφογελούν στη γωνία, ατιμώρητα για άλλη μια φορά.
Καμιά επικοινωνιακή επίδοση του κ. Πατούλη, πως τάχα ξεχρέωσε το δήμο, δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια, πως με τη σπατάλη και την πελατειακή αδιαφανή πολιτική του, πήρε στο τέλος του 2006 το χρέος στα 92εκ.ευρώ και το εκτίναξε στα 145εκ. ευρώ, (τα στοιχεία βγαλμένα από τους ισολογισμούς του Δήμου), χωρίς να γνωρίζουμε, ακόμα και σήμερα, τα χρέη των Δημοτικών Επιχειρήσεων , των Οργανισμών και Ανωνύμων Εταιριών του Δήμου.
Από την άλλη μεριά, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζουν το μνημόνιο και περικόπτουν από τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά στην τετραετία 2010-2013 περίπου 4,5δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή αποσιωπούν επιμελώς τα 3 δισ. ευρώ περίπου που χρωστάει το κράτος στους δήμους από προηγούμενα έτη.
Για να το πετύχουν αυτό, χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις, φρόντισαν να συκοφαντήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση συστηματικά, όπως τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε πως σε πολλούς δήμους, όπως και στο Μαρούσι είχαμε φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς, παρόλα αυτά το συνολικό χρέος των δήμων ανέρχεται συνολικά μόλις στο 0,7% του συνολικού χρέους της Ελλάδας. (περίπου 1δισ. στα 140δισ. ευρώ)
Το Υπουργείο Εσωτερικών, μας πληροφορεί πως μπορεί να καλύψει μόνο τα λειτουργικά έξοδα των Δήμων κι ότι, από εκεί και πέρα, τα χρέη, οι κοινωνικές παροχές, καθώς και τα αναπτυξιακά έργα πρέπει να καλυφθούν από την πλευρά των δήμων, βρίσκοντας πόρους από τη φορολόγηση των δημοτών, από ιδιώτες επιχειρηματίες και από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η πολιτική αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο μαρασμό των Δήμων και στην αδυναμία τους να επιτελέσουν το κοινωνικό τους έργο
Η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εφαρμόζει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές, όπου το κράτος συρρικνώνεται στο ελάχιστο δυνατό και οι κοινωνικές παροχές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προσφέρουν οι Δήμοι, εκχωρούνται στο ιδιωτικό κεφάλαιο με ανταποδοτική λογική.
Όσο κι αν θέλουν να κρυφτούν, αυτός ήταν και είναι ο τελικός στόχος του «Καλλικράτη», που τον παρουσιάζουν τάχα σαν «δημοκρατική μεταρρύθμιση».
Και αυτά συμβαίνουν όταν γνωρίζουν πολύ καλά την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής του Αγγλικού Κοινοβουλίου για τη μελέτη των επιπτώσεων των Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), που ακολούθησαν μετά τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της περιόδου Θάτσερ, μελέτη που καταδεικνύει ότι τα ΣΔΙΤ και οι ιδιωτικοποιήσεις οδήγησαν σε:
- πιο ακριβή τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών
- πιο ακριβές τις κατασκευές των κοινωνικών υποδομών
- πιο ακριβό το κόστος χρηματοδότησης
- πιο ακριβές τις μεταφορές
Ήδη στο Μαρούσι έχουμε αρχίσει να παίρνουμε γεύση αυτών των αλλαγών με τις σχεδιαζόμενες συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιώτες του γκαράζ της πλατείας Ευτέρπης (στον Η.Σ.Α.Π.) και της ελεγχόμενης στάθμευσης καθώς επίσης και το ξεπούλημα των 60 στρεμμάτων της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου για τσιμεντοποίηση.
Η ριζική αντιμετώπιση της κατάστασης θα απαιτούσε ένα Δήμο διαφορετικό από αυτόν που έφτιαξε ο «Καλλικράτης» όπου :
α. Οι εκλογές θα γίνονταν με απλή αναλογική
β. Σε όλα τα θεσμικά όργανα του Δήμου και τους Οργανισμούς θα υπήρχε αντιπροσωπευτική και αναλογική εκπροσώπηση
γ. Δεν θα υπήρχαν δημοτικές επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου και μάλιστα με μονοπαραταξιακή διοίκηση
δ. Θα υπήρχε γνήσια λαϊκή συμμετοχή με λαϊκές συνελεύσεις, δημοψηφίσματα, συμμετοχικό προϋπολογισμό
ε. Τα δημοτικά τέλη θα έπρεπε να διαμορφώνονται με εισοδηματικά κριτήρια και όχι οριζόντια όπως γίνεται σήμερα
στ. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα διαχειριζόταν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ και όχι μόνο το 3,1% έναντι 37,4% της Δανίας ή 17,2% του μέσου όρου της Ευρώπης των 27.
Στις σημερινές συνθήκες του «Καλλικρατικού» δημαρχοκεντιρκού συστήματος και μπροστά στη λαίλαπα της επιτήρησης που σχεδιάζει η κυβέρνηση και η Τρόικα οφείλουμε να βάλλουμε κόκκινες γραμμές που πρέπει να γίνουν στόχος αγώνα των πολιτών και των φορέων της πόλης, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης όπως:
α. Καμιά περικοπή κοινωνικών παροχών του Δήμου και διατήρησή τους μόνο με επιβολή ανταποδοτικού τέλους.
β. Διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του Δήμου και των υπηρεσιών του προς τους πολίτες χωρίς ιδιωτικοποιήσεις.
γ. Κατασκευή των απαραίτητων υποδομών (π.χ. parking) με πόρους του Δήμου (με δάνεια ειδικού σκοπού) και όχι με συμβάσεις παραχώρησης (Σ.Δ.Ι.Τ.)
δ. Αλληλεγγύη στους δημότες που πλήττονται από την κρίση με έμπρακτα μέτρα
ε. Καμιά περικοπή για την προστασία του περιβάλλοντος
στ. Κανένα ξεπούλημα δημόσιας και δημοτικής γης για αντιμετώπιση του χρέους
ζ. Καμιά απόλυση εργαζομένων αορίστου χρόνου ή συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
Η εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου που και εμείς ζητούσαμε προεκλογικά μπορεί να γίνει στη βάση ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα εκπονηθεί με ανοιχτά χαρτιά, μπροστά στους πολίτες, χωρίς ωραιοποιήσεις, αποκρύψεις και επικοινωνιακά κόλπα που μας έχει συνηθίσει η Διοίκηση, που να προβλέπει :
α. Έλεγχο των οικονομικών του Δήμου από ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης
β. Καταγραφή και έλεγχος του χρέους του Δήμου και των Επιχειρήσεων (Ενοποιημένοι Ισολογισμοί)
γ. Απόρριψη των δανείων και των χρεών που έγιναν για τους Ολυμπιακούς αγώνες και όχι προς όφελος της πόλης
δ. Απόρριψη των οφειλών σε εργολάβους και προμηθευτές από παράνομες και καταχρηστικές συμβάσεις
ε. Καταγραφή του λειτουργικού κόστους του Δήμου χωρίς σπατάλες για επικοινωνία , δημόσιες σχέσεις, πολυτελείς εκδηλώσεις
ζ. Είσπραξη των οφειλών από τους μεγαλοφειλέτες του Δήμου
• Απορρίπτουμε την επιτήρηση από την Κυβέρνηση
• Λέμε ναι στην επιτήρηση του Δήμου από τους πολίτες και τους φορείς τους
• Αποπληρωμή των πραγματικών χρεών με διεκδίκηση χαμηλότοκου μακροπρόθεσμου δανείου
• Κανένας νέος δανεισμός για αντιμετώπιση λειτουργικών εξόδων του Δήμου
Με αυτή τη δέσμη μέτρων μια Διοίκηση του Δήμου αξιόπιστη, ειλικρινής, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς διαπλοκή και προσωπικές πολιτικές, θα μπορούσε να εξυγιάνει τα οικονομικά του Δήμου προς όφελος των κατοίκων
Δυστυχώς για το Μαρούσι η Διοίκηση του κ. Πατούλη δεν έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές αλλά ούτε και το ηθικό ανάστημα να τις διεκδικήσει αφού είναι και η ίδια συνυπεύθυνη για τη σημερινή δραματική κατάσταση.
Η Δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν, να ενεργοποιηθούν και να επιβάλλουν με την παρέμβασή τους πολιτικές που θα διασώσουν το δημόσιο χαρακτήρα του Δήμου και δεν θα τους φορτώσουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου