Ελάχιστες μέρες έμειναν για τις δημοτικές εκλογές 2010. Μιας και η φυσική έδρα του neolaia.gr βρίσκεται στο Μαρούσι ζητήσαμε από το νυν και υποψήφιο δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη να μας αναλύσει το πρόγραμμά του.
Ερώτηση: Η τοπική αυτοδιοίκηση ως θεσμός πλησιέστερος στον πολίτη πιστεύετε πως είναι ο κατάλληλος φορέας για να εφαρμόσει άμεσα και αποτελεσματικά πολιτικές και προγράμματα στήριξης;
Απάντηση: Ο δήμος θέλησε να δείξει από την αρχή το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπό του. Εμείς ως δημοτική αρχή δεν αυξήσαμε καθόλου τα δημοτικά τέλη, μηδενίσαμε τα δημοτικά τέλη στις ευπαθείς ομάδες ενώ τα μειώσαμε στο 50% στους τρίτεκνους.
Συντηρούμε 14 βρεφονηπιακούς σταθμούς όπου μπορούμε να φιλοξενήσουμε περίπου 1.100 παιδιά για να εξυπηρετήσουμε τις εργαζόμενες μητέρες. Με το δημοτικό μας ασθενοφόρο έχουν μεταφερθεί πάνω από 1.500 συμπολίτες μας ενώ στο δημοτικό μας πολυιατρείο προσφέρουν υπηρεσίες πρόληψης εθελοντές γιατροί και διοικητικό προσωπικό στα σχολεία και στα ΚΑΠΗ. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 45 παιδικές χαρές τις οποίες τις αναπλάσαμε και δύο νέα ΚΑΠΗ που μαζί με τα υπόλοιπα έχουν γίνει εστίες ένδειξης αγάπης για τους ηλικιωμένους μας με δημιουργική απασχόληση αλλά και επίλυσης ζητημάτων υγείας, συνταγογράφησης και ψυχοθεραπείας.
Δημιουργήσαμε επίσης το Κέντρο Εξειδικευμένης Πληροφόρησης που είναι το πρώτο στην Ελλάδα όπου μπορεί ο καθένας να βρεί σημαντικές πληροφορίες που τον αφορούν καθώς και τοΚέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία. Ένας χώρος όπου τελείται μία σημαντική δράση για τα άτομα με αναπηρία στην πόλη μας όπου οι γονείς και τα παιδιά βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους. Στον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αμαρουσίου πάνω από 6.000 συμπολίτες μας αθλούνται σε επίπεδο μαζικού αθλητισμού και συμμετέχουν σε πολλά τμήματα σε αυτόν. Στη Γωνιά Αγάπης προσφέρουμε δωρεάν γεύματα για 365 μέρες το χρόνο σε άπορους δημότες μας.
Ερώτηση: Ποιες είναι οι δράσεις από την πλευρά του Δήμου που συμβάλλουν στη στήριξη των νέων και ειδικά των ανέργων και ποιά τα προγράμματα που αφορούν στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία και την άθλησή τους;Συντηρούμε 14 βρεφονηπιακούς σταθμούς όπου μπορούμε να φιλοξενήσουμε περίπου 1.100 παιδιά για να εξυπηρετήσουμε τις εργαζόμενες μητέρες. Με το δημοτικό μας ασθενοφόρο έχουν μεταφερθεί πάνω από 1.500 συμπολίτες μας ενώ στο δημοτικό μας πολυιατρείο προσφέρουν υπηρεσίες πρόληψης εθελοντές γιατροί και διοικητικό προσωπικό στα σχολεία και στα ΚΑΠΗ. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 45 παιδικές χαρές τις οποίες τις αναπλάσαμε και δύο νέα ΚΑΠΗ που μαζί με τα υπόλοιπα έχουν γίνει εστίες ένδειξης αγάπης για τους ηλικιωμένους μας με δημιουργική απασχόληση αλλά και επίλυσης ζητημάτων υγείας, συνταγογράφησης και ψυχοθεραπείας.
Δημιουργήσαμε επίσης το Κέντρο Εξειδικευμένης Πληροφόρησης που είναι το πρώτο στην Ελλάδα όπου μπορεί ο καθένας να βρεί σημαντικές πληροφορίες που τον αφορούν καθώς και τοΚέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία. Ένας χώρος όπου τελείται μία σημαντική δράση για τα άτομα με αναπηρία στην πόλη μας όπου οι γονείς και τα παιδιά βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους. Στον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αμαρουσίου πάνω από 6.000 συμπολίτες μας αθλούνται σε επίπεδο μαζικού αθλητισμού και συμμετέχουν σε πολλά τμήματα σε αυτόν. Στη Γωνιά Αγάπης προσφέρουμε δωρεάν γεύματα για 365 μέρες το χρόνο σε άπορους δημότες μας.
Απάντηση: Έχουμε δημιουργήσει το Στέκι των Νέων, τη δική τους γωνιά, όπου μπορούν να συναντηθούν, να συζητήσουν, να διασκεδάσουν, να γυμναστούν, να πιούν τον καφέ τους και να σερφάρουν στο Internet. Επίσης δημιουργήσαμε χώρους τμημάτων εκμάθησης χειρισμού ΗΥ μέσα από την κοινωφελή επιχείρηση τεχνολογίας. Δημιουργήσαμε το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου μας όπου πλήθος δραστηριοτήτων γίνεται μέσα από αυτό από εθελοντικές δράσεις μέχρι εκδρομές ακόμη και πολιτικές παρεμβάσεις μέσα από τις δικές τους αποφάσεις. Παρέχουμε συνεχώς πλήθος προγραμμάτων για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό (Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού) καθώς και λειτουργία αθλητικών camps και κατασκηνώσεων όπου νέοι και παιδιά μπορούν το καλοκαίρι να περνούν ευχάριστες και δημιουργικές ώρες και κυρίως οι μαθητές της πόλης μας. Στο Κέντρο Πληροφόρησης που εγκαινιάστηκε πρόσφατα οι άνεργοι νέοι μπορούν να απευθυνθούν για να βρούν λύσεις στα ζητήματα της εργασίας και της απασχόλησης μέσα από την έγκριτη πληροφόρηση που παρέχει το Κέντρο. Δημιουργήσαμε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία το οποίο εκτός από ψυχαγωγία παρέχει τη δυνατότητα εύρεσης εργασίας σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες των συνανθρώπων μας. Ίσως είμαστε ο μόνος Δήμος που έχουμε πολλούς εργαζόμενους με προγράμματα του ΟΑΕΔ για άτομα με αναπηρία και το κυριότερο είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την απόδοσή τους.
Ερώτηση: Σκοπεύετε να διεκδικήσετε νέους ρόλους για την αυτοδικοίκηση προκειμένου να στηρίξετε την κοινωνική προστασία και ανάπτυξη;
Απάντηση: Οι κοινωνικές μας υπηρεσίες με δεδομένο ότι οι πόροι θα είναι λιγότεροι για τα επόμενα χρόνια για την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι στοχευμένες. Εμείς προτείναμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει το τμήμα πρόληψης για την υγεία στη χώρα μας. Δεν φτάνει το κράτος να αντιμετωπίζει τη θεραπεία της ασθένειας αλλά θα πρέπει να διατηρεί υγιή τον πολίτη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η πρότασή μας αφορά στα Κέντρα Πρόληψης στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο Δήμο μας ώστε σε κάθε επίπεδο ηλικίας με στοχευμένες παρεμβάσεις να τους διατηρούμε υγιείς.
Στα 3,5 χρόνια που είμαστε διοίκηση έχουμε καταφέρει να απορροφήσουμε πολύ περισσότερα κονδύλια από κάθε άλλη τετραετία. Ήδη έχουμε απορροφήσει 30 εκατ. ευρώ από εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα. Λόγω της οικονομικής κρίσης το κράτος ήδη έχει μειώσει σημαντικά τους πόρους για την Τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς προχωρησαμε σε μία διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης όλων των περιοχών του Δήμου ώστε να αυξήσουμε τα έσοδα. Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε από οπουδήποτε αλλού τις δαπάνες του Δήμου όχι όμως στις κοινωνικές υπηρεσίες. Το όραμά μας είναι να γίνει ξανά το Μαρούσι ανθρώπινη πόλη. Με εξυγίανση και νοικοκύρεμα όλων των οικονομικών του Δήμου, ενίσχυση των κοινωνικών μας υπηρεσιών και πολιτικών, έργα σε όλες τις γειτονιές για την αντιμετώπιση των χρόνιων ελλείψεων. Επίσης θεωρούμε σημαντική την βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου, την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στην Κοκκινιά, το κλειστό του «Σπύρος Λούης», η ένωση της πόλης μας με πεζογέφυρες και άλλα.
Ερώτηση: Θέλετε να αναφερθείτε σε κάτι άλλο που αφορά στα θέματα της πόλης μας;
Απάντηση: Ήδη υπάρχουν σχεδιασμοί για τα όμβρια ύδατα σε κάθε γειτονιά, όπως επίσης και οι μελέτες για την κυκλοφορία και στις 17 συνοικίες του Αμαρουσίου. Θέλουμε να πεζοδρομηθεί η πόλη μας από άκρου είς άκρον. Ήδη έχουμε ξεκινήσει σε μεγάλο βαθμό απορρόφηση κονδυλίων για σημαντικούς οδικούς άξονες όπως του Σωρού, της Νερατζιωτίσης, της Μεσογείων, της Κυπρίων Αγωνιστών, του Παραδείσου όπου τα έργα θα ξεκινήσουν σύντομα. Με μειοδοτικές εργολαβίες έχουμε ξεκινήσει πεζοδρομήσεις στη Β. Όλγας αλλά και σε άλλα σημεία. Ένα άλλο ζήτημα που θεωρούμε πως δώσαμε λύση αφορά στην ΚΑΕ Αμαρουσίου, την ομάδα μπάσκετ, το καμάρι της πόλης μας. Το τελευταίο διάστημα η ιστορική αυτή ομάδα αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Με προσωπικές ενισχύσεις ως πολίτες και με τη βοήθεια του ερασιτεχνικού συλλόγου καταφέραμε τελικά να συμμετέχει το Μαρούσι και φέτος στο πρωτάθλημα της Α1. Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε το Μαρούσι μπασκετούπολη ξεκινώντας από τα σχολεία και αργότερα επιδοτώντας τους ερασιτεχνικούς συλλόγους να «φτιάχνουν» παίχτες και τα ταλέντα να περνάνε πρώτα από την ΚΑΕ Αμαρουσίου. Θέλουμε μέσα σε μία διετία να επιστρέψει η ομάδα στη φυσική της έδρα, στο κλειστό «Σπύρος Λούης» όπου θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο.
Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Στέλλα Τζίβα
http://www.neolaia.gr/wordpress/index.php/2010/10/19/synenteuksi-tou-gpatouli-sto-neolaiagr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου