Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Την απόσυρση του ν/σ «Κλεισθένης Ι» & την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, ζητά η ΚΕΔΕ

Γ. Πατούλης«Το υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να αγνοεί επιδεικτικά την Τ.Α
 Η ομιλία του Δημάρχου μας στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ
Δυναμικά, συντεταγμένα και με ενότητα θα απαντήσει η Αυτοδιοίκηση στην άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις ουσίας, μέσα από το διάλογο με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά την τοποθέτηση του αμέσως μετά την ομιλία του υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ.
Ο κ. Πατούλης επισήμανε στον κ. Σκουρλέτη ότι αγνοεί επιδεικτικά τα δεκάδες ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων και των διοικητικών συμβουλίων των ΠΕΔ της χώρας που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι» και απάντησαν με ένα βροντερό ΌΧΙ στα σχέδια σας να απορρυθμίσετε την Αυτοδιοίκηση.
«Περιμέναμε σήμερα να δώσετε ελπίδα στην Αυτοδιοίκηση και να απαντήσετε στα ουσιαστικά ερωτήματα που σας έχουμε  θέσει. Αντίθετα ακούσαμε μία αόριστη και χωρίς ρεαλισμό ομιλία» επισήμανε και διερωτήθηκε  χαρακτηριστικά: «Ήρθατε εδώ να μας μαλώσετε γιατί μιλάμε αυτοδιοικητικά; Τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες εκπροσωπούμε. Αυτούς που δεν ακούτε εσείς».

Στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, εκτός από τις ομιλίες του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του Προέδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού έγιναν τοποθετήσεις από επικεφαλής και εκπροσώπους κομμάτων. Ειδικότερα τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, η κα Μ. Θελερίτη Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.  Γ. Μοίρας εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης εκπρόσωπος της ΝΔ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, ο Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.
Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Θηβαίος και Θ. Μεγαλοοικονόμου, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης, οι βουλευτές της ΝΔ Θ. Φορτσάκης και Γ. Γιακουμάτος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ.Θεοχάρης.
Στο συνέδριο συμμετέχουν, Περιφερειάρχες δήμαρχοι και  πλήθος αιρετών του Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοίκησης
                           «Καμία από τις προτάσεις μας δεν υιοθετήσατε»
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης σχολιάζοντας την αποστροφή του κ. Σκουρλέτη ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού δεν συμμετείχε στο διάλογο και δεν κατέθεσε προτάσεις, υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ επανειλημμένως έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις αλλά και εμπεριστατωμένες μελέτες που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για θεσμικά θέματα όπως η φορολογική αποκέντρωση και η ενδυνάμωση της τοπικής διακυβέρνησης.
«Δεν ακούτε και δεν διαβάζετε αυτά που λέμε. Ποια από τις προτάσεις μας υιοθετήσατε; Η απάντηση είναι καμία» τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό, ενώ καυτηρίασε και την παρότρυνσή του να απευθυνθεί η ΚΕΔΕ στα κοινοβουλευτικά κόμματα προκειμένου να συζητήσει τις προτάσεις της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Σας θυμίζω ότι στην αρμόδια Επιτροπή δεν συμμετείχε η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού όχι με δική της ευθύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
                                     «Η απλή αναλογική είναι παγίδα»
Σχολιάζοντας την επιμονή του υπουργείου Εσωτερικών να εφαρμοστεί η απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης ο κ. Πατούλης σημείωσε:
«Προωθείτε έναν εκλογικό νόμο που θα φέρει ακυβερνησία στους Δήμους. 
Μελετήσατε τι γίνεται στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες; 
Σε καμία δεν συνιστά  μεταρρύθμιση η αλλαγή του εκλογικού νόμου. 
Δεν είμαστε αντίθετοι στην εκπροσώπηση όλων των τάσεων, αντίθετα την επιθυμούμε. 
Θέλουμε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα.
Θέλουμε όμως συγχρόνως να διασφαλίζεται μία σταθερή πλειοψηφία στην εκτελεστική εξουσία της κάθε τοπικής αρχής. Και αυτό δεν το επιτρέπει το νέο σχέδιο νόμου. 
Η απλή αναλογική αποτελεί παγίδα, δεδομένου ότι δεν διασφαλίζει στην εκτελεστική εξουσία την δυνατότητα να υλοποιήσει τις πολιτικές της».
             «Δεν γίνεται να κάνουμε διάλογο κωφών»
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού έχει την ειλικρινή διάθεση να ξεκινήσει ένα γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο με το υπουργείο, αρκεί να μην είναι «διάλογος κωφών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Παγώστε αυτό το κακό νομοσχέδιο και περιμένετε λίγες βδομάδες, προκειμένου να σας καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση για την αλλαγή του Καλλικράτη» τόνισε και πρόσθεσε: 
«Εμείς πραγματικά δεν επιθυμούμε μέσα από την αντιπαράθεση που σήμερα υπάρχει, να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη. Δεν θέλουμε να χάσει κανένας. 
Θέλουμε να κερδίσει η Ελλάδα. Πιστεύουμε ειλικρινά στην απλή λογική, στη συναίνεση και τη συνεργασία. 
Και το αποδεικνύουμε καθημερινά.
Σας ζητούμε να κάνετε σήμερα ένα μικρό βήμα πίσω, για να κάνει στο επόμενο διάστημα πολλά βήματα μπροστά η Ελλάδα και η Αυτοδιοίκηση».
Ωστόσο διαμήνυσε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, πως η ΚΕΔΕ θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών για το νομοσχέδιο, που οδηγεί σε διάλυση τους Δήμους.
«Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και τους πολίτες. 
Μην την αφήσουμε να πάει χαμένη», ανέφερε.
                                                                        ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                         Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651,
                                               E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com
                                                                        € $  ●► « » ▲▼◄ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου