Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Παράλληλο σύμπαν & ΣΥΡΙΖΑ ...

Υποψιάζομαι ότι κανένας δεν θυμάται πλέον το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Το λέω επειδή ακούω ότι πέραν του «ολιστικού σχεδίου» - κάτι αντίστοιχο, το οποίο περιείχε και όσες προαπαιτούμενες δράσεις είχαν απομείνει, είχαν καταθέσει οι Πορτογάλοι εξερχόμενοι του δικού τους προγράμματος - εξετάζεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καταθέσει και δεύτερο κείμενο στους θεσμούς. 
Οχι επειδή το πρώτο ήταν τόσο καλό - θυμίζω ότι πρόκειται για μια Συριζαϊκή θεωρία περί ανάπτυξης που μιλά για την κοινωνική οικονομία και την αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία δεν εκτιμήθηκε καθόλου και εστάλη πίσω για διορθώσεις.
                                                       Τα καλά ή τα κακά νέα;
Αλλά επειδή υποψιάζομαι ότι η κυβέρνηση μπαίνει στον πειρασμό να προσφύγει στη συνήθη τακτική του «καλού» και του «κακού». 
Δηλαδή, το «ολιστικό», το οποίο δεν λαμβάνει πλέον κανένας σοβαρά υπόψη στην Ευρώπη, δεδομένου ότι ο χρόνος των εκλογών παραμένει μετέωρος, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα «πουλήσει» ως αριστερό πρόγραμμα για την ανάπτυξη. 
Και ένα δεύτερο κείμενο, το «δυσάρεστο», το οποίο θα περιέχει τις μεταμνημονιακές διευθετήσεις και τις δεσμεύσεις που θα συνδέονται με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και όχι μόνο. 
Εχω την εντύπωση ότι το πρώτο προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση και το δεύτερο ως «δώρο» στον Μητσοτάκη.
                                                                 Παπατζήδες
Σκηνές απείρου κάλλους πληροφορούμαι ότι εκτυλίχθηκαν κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στη Σύρο από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων. 
Πρωταγωνιστές οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Συρμαλένιος, Ν. Μανιός και Α. Συρίγος) που έλαμψαν διά της απουσίας τους. 
Και όχι τυχαία. 
Εξηγούμαι: 
Ενας εκ των συνδικαλιστών - ο πρώην πρόεδρος του Κέντρου - αποκάλεσε τους εν λόγω βουλευτές «κότες». 
Εβαλλε δε κατά του Συρμαλένιου, επειδή ήταν αντίθετος στη λειτουργία των Ναυπηγείων του Νεωρίου, καλώντας τον «αν έχει τα κότσια, να πάει στον τόπο καταγωγής σου, στη Μήλο και να απαιτήσει εκεί να κλείσουν τα ορυχεία εξόρυξης για λόγους πνευμονοκονίασης». 
Αγριεμένοι εμφανίστηκαν και συνταξιούχοι του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων. Αυτοί κρατούσαν αφίσες που ανέγραφαν: 
«Οι χριστιανοί των Κυκλάδων θα σας τιμωρήσουν. Ντροπή σας, παπατζήδες βουλευτές!».
                                                                         «Κόφτες»
«Κόφτες» ενεργοποίησε η Πειραιώς στη μεγάλη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης, στο ξενοδοχείο Electra της Ναυάρχου Νικοδήμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δημοσίους υπαλλήλους, για να παρουσιάσει το σχέδιό του για τον δημόσιο τομέα και τη λειτουργία του κράτους. 
Το λέω επειδή εστάλη ευγενικά το μήνυμα σε διάφορους ενδιαφερόμενους βουλευτές να μην κάνουν τον κόπο να τιμήσουν με την παρουσία τους την ειδική αυτή εκδήλωση. 
Ο μόνος βουλευτής που συμμετείχε ήταν ο Γιώργος Γεωργαντάς, ως αρμόδιος τομεάρχης. 
«Κόφτης» ενεργοποιήθηκε και για τις ερωτήσεις, καθώς κάποια στιγμή είχαν φτάσει αριθμό μεγαλύτερο των 600. 
Δεν ήξερα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τόσο φιλομαθείς.
                                 Βιογραφικά στα υπουργικά γραφεία
Αχός βαρύς ακούγεται και φοβάμαι ότι αφορά και το ΑΣΕΠ. 
Αναφέρομαι στη διαδικασία επιλογής διοικητικών και τομεακών γραμματέων, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταγγείλει για «φωτογραφικές» προκηρύξεις, ενώ έχει προαναγγείλει ότι θα «ξηλώσει» την εν λόγω δομή. 
Αυτό, όμως, δεν είναι τίποτα μπροστά στο εξής: 
Ακούω ότι τέσσερα υπουργεία έχουν λάβει, ως μη ώφειλαν, τους πλήρεις φακέλους με όλα τα στοιχεία των αιτούντων. 
Και όταν λέω όλα, εννοώ όλα. 
Τουλάχιστον, άλλοι υπουργοί που τα ζήτησαν, ήθελαν μόνο αυτά των τριών επικρατέστερων. 
Το θέμα είναι σοβαρό και ίσως ενέχει ποινικές ευθύνες (παράβαση υπουργικών καθηκόντων και διατάξεων για την προστασία προσωπικών δεδομένων).
                                                     Κάρολος με πολιτικό νόημα
Μόλις μερικά 24ωρα απομένουν για την άφιξη του πρίγκιπα Καρόλου και της δούκισσας Καμίλα Μπόουλς στην Αθήνα (την Τετάρτη) και οι υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας υπό το (πολύ αυστηρό) βλέμμα του γενικού γραμματέα της, πρέσβη ε.τ. Γιώργου Γεννηματά, δουλεύουν στα κόκκινα για να τους υποδεχθούν. 
Σημειώνω ότι μπορεί ο Κάρολος να μην έχει πολιτικό ρόλο, αλλά πολλάκις έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και υπό αυτή την έννοια εκπροσωπεί τη βασίλισσα στο εξωτερικό κάνοντας περί τις τέσσερις επισκέψεις τον χρόνο. 
Μία απ’ αυτές είναι και η τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, η οποία δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και πολιτικό νόημα, δεδομένου ότι δεν έχει ξαναγίνει, καθώς ποτέ δεν είχε απευθυνθεί πρόσκληση.
                                           Τα Red Arrows στον Πειραιά
Πληροφορούμαι, πάντως, ότι ο Κάρολος θα συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη, στη βρετανική πρεσβεία. 
Το καλύτερο, όμως, σας το κράτησα για το τέλος: 
τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του που θα έχει ναυτικούς συμβολισμούς, καθώς ο Κάρολος θα βρίσκεται στον Πειραιά (θα επισκεφθεί και το «Αβέρωφ»), στον ουρανό θα πετάξουν τα περίφημα Red Arrows. 
Θυμίζω ότι τα «Κόκκινα Βέλη» είναι το διάσημο ακροβατικό αεροπορικό σμήνος της Βασιλικής Βρετανικής Αεροπορίας με σήμα κατατεθέν ένα ακροβατικό που ονομάζεται «Διαμάντι». 
Θα συνοδεύονται και από σκάφος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. 
Λίγο υπερθέαμα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.  
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
Το Κονκλάβιο (06/05/2018)
€ $  ●► « » ▲▼◄
ΠΗΓΗ://www.kathimerini.gr/962782/opinion/epikairothta/politikh/to-konklavio-06052018
€ $  ●► « » ▲▼◄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου