Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

«ΕΝΟΤΗΤΑ»:Πανωτόκια για δάνειο που χορηγήθηκε στο Δήμο το 2002 για την αγορά του Κτήματος Καρέλα

Με απόφαση της πλειοψηφίας  του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε στις 5-12-2017 η ρύθμιση οφειλής του Δήμου προς την Εθνική Τράπεζα για  το δάνειο αγοράς του κτήματος Καρέλα που χορηγήθηκε το 2002.
Αξίζει να γίνει μια μικρή αναδρομή προκειμένου να πληροφορηθούν οι Μαρουσιώτες πως διαχειρίζεται τα δικά τους χρήματα η διοίκηση Πατούλη.
Το αρχικό δάνειο (επί Τζανίκου) ήταν 24 εκ. (;) και εξυπηρετείτο μέχρι το 2009, οπότε και η Δημοτική Αρχή σταμάτησε την αποπληρωμή του.
Μέχρι τότε είχαν καταβληθεί συνολικά από το Δήμο 8,5 εκ.(;)
Επί πλέον στη διετία 2016-2017 πληρώθηκαν στην Τράπεζα γύρω στα 3 εκ., προκειμένου να μην προβεί σε κατάσχεση του ακινήτου.
Με τη ρύθμιση που εγκρίθηκε, σε βάθος δεκαπενταετίας, ο Δήμος θα πληρώσει επί πλέον 32 εκ. τοκοχρεολύσια.
Συνολικά δηλαδή για το κτήμα Καρέλα, που ως γνωστόν είναι εκτός σχεδίου και ένα μέρος του είναι και δασικό, θα πληρωθούν στην Τράπεζα 43.5 εκ. 
Αυτό αντιστοιχεί σε αξία γης 400€/τ.μ , τιμή που έχουν τα εντός σχεδίου οικοδομήσιμα οικόπεδα σήμερα στο Μαρούσι.
Η τοκογλυφία της Τράπεζας είναι προφανής και μάλιστα σε μια περίοδο που τα κόκκινα δάνεια πωλούνται στα ξένα «κοράκια» μόνο στο 10-20% της αρχικής τους αξίας. 
Τώρα που πληρώνουν οι δημότες η Τράπεζα θα εισπράξει τελικά περίπου τα διπλάσια από όσα δάνεισε αρχικά.
Η «νοικοκυρεμένη» διοίκηση Πατούλη  αποδέχεται αυτή τη μεγάλη αδικία που γίνεται στους Μαρουσιώτες.  
Παρουσιάζει σαν επιτυχία της ότι χρεώνει το Δήμο για τα επόμενα 15 χρόνια με 12 εκ. επί πλέον μόνο και μόνο γιατί δεν εξυπηρέτησε το δάνειο από το 2009 μέχρι το 2015.
Και για να μην ξεχνούν οι Μαρουσιώτες πού τους οδήγησαν οι διοικήσεις Τζανίκου και Πατούλη τα τελευταία 27 χρόνια οι συνολικές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου στο τέλος του 2016, χωρίς τους τόκους των επόμενων ετών, ήσαν γύρω στα 140 εκ.
Με βάση τις μνημονιακές  πολιτικές, αντί της γενναίας διαγραφής των χρεών των Δήμων, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν πανωτόκια στις Τράπεζες.
Καλούνται μέσα στο 2018 να συμβάλλουν ώστε η Αυτοδιοίκηση να είναι, παρά τις περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις, πλεονασματική κατά 350 εκ.
Τις πολιτικές αυτές  η διοίκηση Πατούλη τις αποδέχεται πλήρως. 
Το μόνο που διεκδικεί από την Κυβέρνηση που τις επιβάλει, δεν είναι η ελάφρυνση της φορολογίας των δημοτών, αλλά απλά η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους και  «ευελιξία» για ιδιωτικοποιήσεις.
                                   «ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ» 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου