Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Σύμπραξη των Δήμων του Βόρειου Τομέα για την προετοιμασία Ενιαίας Στρατηγικής Παρέμβασης Αστικής Αναζωογόνησης των Δήμων

Την οργάνωση του οδικού χάρτη για τη συγκρότηση «Εταιρικής Σχέσης» μεταξύ των Δήμων του Βόρειου Τομέα  για την προετοιμασία Ενιαίας Στρατηγικής Παρέμβασης Αστικής Αναζωογόνησης, συζήτησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης με  Δημάρχους του Βόρειου Τομέα και εκπροσώπους αυτών, στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, χθες Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016.     
Στην εταιρική σχέση για τη συγκρότηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ ) με βάση τις κατευθύνσεις του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και του ΠΕΠ Αττικής 2014 -2020 συμμετέχουν έως σήμερα με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων οι Δήμοι:  Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Κηφισίας, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Παπάγου- Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης Ψυχικού.      
Κύρια στόχευση είναι η ένταξη των ώριμων έργων του Βόρεια Τομέα μέσα στη σύμπραξη αυτή, έργα που αφορούν από άποψης υποδομών αναπλάσεις, βιώσιμη αστική κινητικότητα, κτιριακές  εγκαταστάσεις, δράσεις επιχειρηματικότητας. 
Επίσης δράσεις για  «Έξυπνες Πόλεις» και δράσεις πιλοτικής διασύνδεσης των Δήμων ή των Πόλεων που θα επιλεγούν με ηλεκτρικά ή μη ρυπογόνα λεωφορεία, αλλά και έργα κοινωνικών υποδομών.
Στη συνάντηση παρέστησαν  οι Δήμαρχοι Παπάγου Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, Φιλοθέης - Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης και οι εκπρόσωποι Δημάρχων: Ευάγγελος Παπανικολάου Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης - Πεύκης,  Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Δήμου Πεντέλης, Δημήτρης Ζεγκίνης Γ.Γ. Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού, Μάνος Μαυρικάκης  Επιστημονικός Συνεργάτης Δήμου Παπάγου - Χολαργού, Θεόδωρος Αδάμος Γ.Γ. Δήμου Ηρακλείου, Ζυγούλης Φώτιος Προϊστάμενος Προγραμμάτων Δήμου Ηρακλείου, Νίκος Χατζηγεωργίου Σύμβουλος Δημάρχου Δήμου Μεταμόρφωσης, Χριστίνα Κοντάκου Γ.Γ. Δήμου Κηφισιάς.
Επίσης εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Σπύρος Σταθούλης, Βασίλης Κόκκαλης, Νίκος Κάββαλος, Ρένα Χαλιώτη, Αθανάσιος Βελής και ο Συντονιστής του Έργου της Διοίκησης Δημήτρης Καρλαύτης.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης ζήτησε την  επίσπευση των διαδικασιών και τον ορισμό από κάθε Δήμο των ειδικών που θα παρακολουθούν και θα «τρέχουν» ότι απαιτείται για την υλοποίηση της σύμπραξης, καθώς και  τον ορισμό από κάθε Δήμο των έργων που επιθυμεί να εντάξει στη σύμπραξη, τα οποία να βρίσκονται σε συνάφεια με αυτή.
«Αυτή η πρώτη συνεργασία στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης θα ανοίξει στο επίπεδο των συνεργασιών και νέες προοπτικές μέσω και άλλων προγραμμάτων που πρόκειται να «τρέξουν», κυρίως σε επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας. 
Ο καθένας μας είναι βέβαιο εργάζεται εντατικά  για το Δήμο του, αλλά συγχρόνως μπορεί να λειτουργεί και Μητροπολιτικά, σε έργα τεχνικών και κοινωνικών υποδομών .
Για την καλύτερη επίτευξη του προγράμματος απαιτείται να ορισθούν χρονοδιαγράμματα και να υπάρξει ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των φορέων υλοποίησης.»
Στη συνάντηση αναπτύχθηκαν  μεταξύ άλλων τα θέματα που αφορούσαν:
Στην ενημέρωση για το πλαίσιο διαμόρφωσης της ενιαίας χωρικής στρατηγικής της περιοχής παρέμβασης.
Στην κατανομή ρόλων και στην οργάνωση θεματικών ομάδων με βάση τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.
Στην ανάθεση διαδημοτικού σχεδίου «Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης»
Στο πλαίσιο και στις αρχές διαμόρφωσης της «Τοπικής Διακυβέρνησης»
Στο σχεδιασμό και στο χρονοδιάγραμμα επόμενων βημάτων.                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου