Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Ξεκινάει στις 10:00 π.μ. στο Μαρούσι, το 2μερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την «καταπολέμηση» της ρητορικής μίσους

Συμβούλιο της Ευρώπης,«Ίδρυμα Μποδοσάκη», ΨευδοΑΡΙΣΤΕΡΑ, «Αντι» ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ - ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ, ΜΚΟ, «Microsoft» κ.α,  όλα σε ένα ... Παγκοσμιοποιημένα!!!
Διήμερο σεμινάριο με τίτλο  «BlogΜarks - καταπολεμώντας τη ρητορική μίσους μέσω της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα» διοργανώνει στο πλαίσιο της εκστρατείας  του Συμβουλίου της Ευρώπης «No Hate Speech Movement» στις 8 και 9 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της «Microsoft Hellas» (Λ. Κηφισίας 221, Μαρούσι),το «Ίδρυμα Μποδοσάκη», ως διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος των EEA Grants «Είμαστε όλοι Πολίτες».
Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών, στελέχη κρατικών οργανισμών & φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς & σε bloggers ή ευρύτερα, σε ανθρώπους που έχουν δημόσια παρουσία στο διαδίκτυο & ενδιαφέρονται για το ζήτημα της ρητορικής μίσους
Απαιτείται προεγγραφή για κάθε συμμετοχή.
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και στη βάση του εγχειριδίου του Συμβουλίου της Ευρώπης «Σύνδεσμοι», οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη ρητορική μίσους, να γνωρίσουν το εγχειρίδιο «Σύνδεσμοι», καθώς και να ανακαλύψουν τρόπους συμμετοχής στην εκστρατεία 
«No Hate Speech Movement»
Το σεμινάριο περιλαμβάνει, επίσης, ομιλίες σχετικά με τη ρητορική του μίσους στο διαδίκτυο, με τη συμμετοχή ειδικών από τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών, κρατικών φορέων και φορέων του ιδιωτικού τομέα.
Εκπαιδεύτρια του σεμιναρίου είναι η κ. Ειρήνη Καραμήτσα, που από το 2008 ως σήμερα, εργάζεται στο «Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΠΑΔ)» ως υπεύθυνη προγραμμάτων και εκπαιδεύτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων μη τυπικής εκπαίδευσης καθώς επίσης και στο σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο βιωματικό εργαλείο «Περάσματα». 

Από το 2009 έως σήμερα  συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών εργαλείων και στην υλοποίηση βιωματικών εργαστηρίων, ως εκπαιδεύτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ΚΕΠΑΔ, σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το 2011 συμμετείχε στο σχεδιασμό και την επιμέλεια εκπαιδευτικού εγχειρίδιου μη τυπικής εκπαίδευσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας με τίτλο 
«Οδηγός για Δασκάλους» που εκδόθηκε από το ΚΕΠΑΔ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του διήμερου σεμιναρίου είναι το ακόλουθο:
Πρόγραμμα 1ης ημέρας – Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016
09.00 - 09:30   Εγγραφές συμμετεχόντων
09.30 – 10.00  Καλωσόρισμα
10.00 – 10.30  Παρουσίαση του προγράμματος και εισαγωγή στους «Συνδέσμους»
10.30 – 11.00  Διάλειμμα
11.00 – 11.30  Γνωριζόμαστε καλύτερα
11.30 – 13.00  Εννοιολογική προσέγγιση και κατανόηση του φαινομένου της ρητορικής του μίσους
13.00 – 14.00  Ελαφρύ γεύμα
14.00 – 15.30  Η ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο
15.30 – 16.00  Διάλειμμα
16.00 – 18.00  Πάνελ για τη ρητορική του μίσους στο διαδίκτυο – Ερωτήσεις και απαντήσεις
Πρόγραμμα 2ης ημέρας – Σάββατο, 9 Απριλίου 2016
09:00 - 09:30   Προσέλευση - Εγγραφές
09.30 – 11.00  Αναλαμβάνοντας δράση, εξετάζοντας τα δεδομένα
11.00 – 11.30  Διάλειμμα
11.30 – 13.00  Αναλαμβάνοντας δράση, αλλάζοντας το παιχνίδι
13.00 – 14.00  Ελαφρύ γεύμα
14.00 – 15.30  Σχεδιάζοντας μία εκστρατεία για την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους
15.30 – 16.00  Αξιολόγηση και κλείσιμο
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην κα. Άρτεμη Παπαθεοδώρου (artemis@bodossaki.gr).
Για να εγγραφείτε, συμπληρώστε και αποστείλετε τη φόρμα στον κ. Αλέξανδρο Ζαφειρόπουλο (a.zafeiropoulos@bodossaki.gr) έως τις 4 Απριλίου 2016.
Κατεβάστε τη φόρμα εγγραφής με την ονομασία «BlogMarks_registration form_GRE» από τον ακόλουθο σύνδεσμο: www.weareallcitizens.gr/gallery.html
Αν η έδρα του φορέα που εκπροσωπείτε είναι εκτός Αττικής, μπορείτε να επιχορηγηθείτε ως προς τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά τις εγγραφές και για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής. 
Λίγα λόγια για το «No Hate Speech Movement»:
H εκστρατεία  «No Hate Speech Movement» του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο έχει σχεδιαστεί με στόχο την ευαισθητοποίηση απέναντι στο πρόβλημα, την αλλαγή των στάσεων ζωής απέναντι σε αυτό και την κινητοποίηση ώστε να αναλάβουμε δράση για την αντιμετώπισή του. 
Η εκστρατεία ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου 2013 και θα συνεχιστεί μέχρι το 2017. Εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες του Συμβουλίου της Ευρώπης να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κυβερνοχώρο.
Λίγα λόγια για το εγχειρίδιο «Σύνδεσμοι»:
Το εγχειρίδιο «Σύνδεσμοι – ένα εγχειρίδιο για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο μέσα από την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα» έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δρα υποστηρικτικά στο  «No Hate Speech Movement».
Έχει καταρτιστεί με στόχο την ενασχόληση με νέους ηλικίας 13 έως 18 ετών, αλλά οι δραστηριότητές του μπορούν να προσαρμοστούν και σε άλλες ηλικίες και σε άλλα προφίλ εκπαιδευομένων. 
Η προσέγγιση που χρησιμοποιείται στις δραστηριότητες βασίζεται στις αρχές και τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Αυτό καθιστά το εγχειρίδιο χρήσιμο όχι μόνο για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής ρητορικής μίσους, αλλά και για την κατανόηση των ίδιων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το πώς εφαρμόζονται τόσο σε πλαίσιο διαδικτύου (online) όσο και εκτός αυτού (offline).
ΠΗΓΗ:www.weareallcitizens.gr
========================================================
                 EEA Grants: Χρηματοδοτικός Μηχανισμός 
     του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) 2009- 2014
Η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία υπέγραψαν το 1992 Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). 
Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ για την περίοδο 2009 – 2014, γνωστότερα ως EEA Grants, είναι ένα εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης που δημιουργήθηκε από τις τρεις αυτές χώρες, προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική και οικονομική συνοχή των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – κυρίως των πιο αδύναμων κοινωνικά και οικονομικά – και του ΕΟΧ.
Για την περίοδο 2009 -2014, το ύψος της χρηματοδότησης που προσφέρουν η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία μέσω των EEA Grants ανέρχεται στο ποσό των €1.79 δις, με τη Νορβηγία να προσφέρει το 97% του συνολικού ποσού. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.eeagrants.org ή τον ιστότοπο για τα προγράμματα στην Ελλάδα www.eeagrants.gr 
Κάθε χώρα που λαμβάνει χρηματοδότηση από τα EEA Grants έχει διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες. 
Για την Ελλάδα, το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης για την περίοδο 2009 -2014 ανέρχεται σε €63,4 εκ. και οι προτεραιότητες εντοπίζονται στους τομείς της εξασφάλισης ασύλου, της βελτίωσης των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο, με έμφαση στα παιδιά, καθώς και στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, των δομών και ικανοτήτων των ελληνικών ΜΚΟ ως προς την χάραξη πολιτικής  και τη τη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Περισσότερα για τα προγράμματα που υλοποιούνται μέσω των EEA Grants στην Ελλάδα θα βρείτε σε αυτή τη διεύθυνση eeagrants.org/Where-we-work/Greece.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου