Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Quo Vadis Ευρώπη;

Eμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή επιστροφή σε εθνική περιχαράκωση;
                    23 Nοεμβρίου 2015, 19.00 - 21.00, Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14, Aθήνα
Η Eυρωπαϊκή Ένωση, χωρίς αμφιβολία, αντιμετωπίζει σήμερα ιδιαίτερες προκλήσεις: την κρίση της ευρωζώνης με αποκορύφωμα τη στήριξη των κρατών-μελών για τη διάσωση της Ελλάδας, την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, την έξαρση της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη, τη δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών προς τις βορειοευρωπαϊκές χώρες και τέλος τη σύγκρουση με τη Ρωσία στη βίαιη προσπάθειά της να επιβληθεί στην Ουκρανία. 

Όλες αυτές οι κρίσεις και εξελίξεις έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεγάλες εντάσεις. 
Για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια προοδευτικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι ξεκάθαρο αν οι δυνάμεις που θέλουν την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα παραμείνουν κυρίαρχες στην πολιτική σκηνή και την κοινή γνώμη και θα κατορθώσουν να απομονώσουν τις ευρωκριτικές και λαϊκιστικές δεξιές και αριστερές φωνές, που βρίσκουν απήχηση στη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα και όχι μόνο.
Η Γερμανία έχει παίξει εξέχοντα ρόλο στη διαχείριση αυτών των ευρωπαϊκών κρίσεων και προκλήσεων, ο οποίος αποτιμάται πολύ διαφορετικά από την ευρωπαϊκή δημοσιότητα. 
Πολλοί φοβούνται ότι η γερμανική οικονομική κυριαρχία οδηγεί σε μία "Γερμανική Ευρώπη" που θέλει να επιβάλει το μοντέλο ανάπτυξής της στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. 
Άλλοι ζητούν η ισχυρή Γερμανία να αναλάβει επιτέλους υπεύθυνα τον ηγετικό της ρόλο.
Ομως η απάντηση στο ερώτημα της ηγεσίας ή και ηγεμονίας – σύμφωνα με κάποιους - προϋποθέτει τη συναίνεση στην κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Ευρώπη μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα.
Το μέλλον της Ευρώπης τίθεται πλέον επιτακτικά στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. 
Ποια πορεία θέλουμε να ακολουθήσει η Ευρώπη για τους πολίτες της, τις γειτονικές της χώρες, το μέλλον του πλανήτη; 
Τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν επιγραμματικά είναι: 
η ανοικτή Ευρώπη, η κοινωνική συνοχή, η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων σε μια εποχή που είναι τεχνικά δυνατή η πλήρης παρακολούθηση και η προστασία της ειρήνης μέσα και πέρα από τα σύνορά της, η ικανότητά της να εξασφαλίζει την οικονομική ισορροπία, η βιώσιμη ανάπτυξή της και η αποφασιστικότητά της να παρασύρει τις άλλες μεγάλες δυνάμεις του κόσμου προς τον οικολογικό δρόμο για την καταπολέμιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Σε αυτό το διάλογο θέλει να συμβάλει αυτή η εκδήλωση. 
Συμμετέχουν:

                                                           ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου