Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Σαν να ήταν άπορες κορασίδες, πήραν τις Τράπεζες οι ξένοι επενδυτές!

                 Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 
ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΟΧΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ
Τα ξένα funds είναι ουσιαστικά οι νέοι ιδιοκτήτες των ελληνικών συστημικών τραπεζών. 
Bάσει της δανειακής σύμβασης που κυρώθηκε με το ν. 4336/2015, ο ESM έχει το δικαίωμα να συστήσει ενέχυρο επί των μετοχών που αγοράζει το ΤΧΣ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, αναφέρει το άρθρο 5 του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του ΤΧΣ θα γίνει σε ανεξάρτητο φορέα, διακριτό από το νομικό πρόσωπο του ελληνικού Δημοσίου. Η διάκριση αυτή είναι αναγκαία,  καθώς το Ταμείο έχει οριστεί εγγυητής έναντι του ESM βάσει της δεύτερης δανειακής σύμβασης (σχέδιο της οποίας κυρώθηκε με τον ν.4060/2012) και κατά συνέπεια, η ταύτιση του εγγυητή και του δανειζόμενου θα επέφερε απόσβεση της εγγυητικής ευθύνης.
                      ΕΞΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΟΧΟΙ!
Το 2006-2007 στις ελληνικές τράπεζες  είχαν κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 68-72 δισ. ευρώ και οι ιδιώτες κατείχαν το 44% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, όπου στους ιδιώτες συμπεριλαμβάνονταν  οι μεγάλοι Έλληνες  επενδυτές, όπως και οι χιλιάδες μικρομέτοχοι.
Τι έμεινε σήμερα στην ελληνική πλευρά; Ψίχουλα! 
Και όχι μόνο αυτό. Τα ψίχουλα έμειναν, αφού προηγουμένως  οι Έλληνες φορολογούμενοι  δανείστηκαν 40 δισ. το 2013 για την τότε ανακεφαλαιοποίηση, των οποίων 40 δισ. η σημερινή αξία είναι…δεν είναι 1,5 δισ.
Χαμένα, φαίνονται και τα ξένα funds που επένδυσαν στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση 8,4 δισ. δείχνοντας και αυτά εμπιστοσύνη στο τότε ελληνικό πρόγραμμα. 
Όμως, τα χαμένα αυτά κεφάλαια, τα ξένα funds, με τον τρόπο που έγινε η τωρινή ανακεφαλαιοποίηση, έχουν την ευκαιρία να τα ρεφάρουν αγοράζοντας τις τράπεζες στις εξευτελιστικές τιμές των βιβλίων προσφορών, σε αντίθεση με τους Έλληνες, στους οποίους δεν δόθηκε καν αυτή η ευκαιρία.
Επανερχόμαστε στο άρθρο 5 και στα δικαιλώματα που αποκτά πλέον ο ESM στις τράπεζες. Προβλέπονται :
Το ΤΧΣ θα υπογράψει “συμβόλαιο” συνεργασίας (RFA) με τις τράπεζες στο οποίο θα προβλέπεται η εφεξής εκπροσώπησή του στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς επίσης και η έκταση του δικαιώματος veto στη λήψη αποφάσεων.
“Το ΤΧΣ συνάπτει συμφωνίες - πλαίσιο με τα πιστωτικά ιδρύματα, όχι μόνο στην περίπτωση που κατέχει μετοχές τους, αλλά και στην περίπτωση που λόγω προηγούμενης λήψης κρατικής ενίσχυσης, τα εν λόγω ιδρύματα έχουν σε ισχύ σχέδια αναδιάρθρωσης εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την εφαρμογή των οποίων παρακολουθεί το Ταμείο”.
Οι βασικές αρχές του νέου νόμου προβλέπουν πλέον σημαντική εμπειρία στα μέλη των ΔΣ αλλά και   σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις. 
Σε θέσεις διοίκησης προβλέπεται ότι δεν θα πρέπει να διορίζονται τα λεγόμενα “πολιτικά εκτειθέμενα πρόσωπα”, ενώ το μέλος του δ.σ. θα πρέπει να δηλώνει υποχρεωτικά τις οικονομικές διασυνδέσεις του με το πιστωτικό ίδρυμα. 
Ακόμη και για τα μη εκτελεστικά μέλη θα απαιτείται ειδική εμπειρία που θα τους επιτρέπει να ασκούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους.
                                         Τι θα γίνει με τα Διοικητικά Συμβούλια;
Το ερώτημα που τίθεται, είναι αν με αυτές τις ασαφείς διατυπώσεις, σημερινές διοικήσεις ή πολλά μέλη διοικητικών συμβουλίων των συστημικών τραπεζών, θα δικαιούνται να μείνουν στις θέσεις τους.
Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται εφεξής όχι μόνο στην αξιολόγηση των μελών των δ.σ. των τραπεζών, αλλά και στην πρόβλεψη για εξειδικευμένο και έμπειρο μέλος που θα ασχολείται αποκλειστικά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Με βάση τις προσφορές που υποβλήθηκαν στα βιβλία προσφορών οι ξένοι επενδυτές αποτίμησαν τις ελληνικές τράπεζες ως εξής:
Alpha bank  500 εκατ ενώ διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 6,2 δισ. κεφάλαια.
Εθνική  105 εκατ ενώ  διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 4 δισ. κεφάλαια.
Eurobank 147 εκατ ενώ  διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 3 δισ. κεφάλαια.
Πειραιώς  18 εκατ ενώ  διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 5,6 δισ. κεφάλαια.

                                                          ΠΗΓΗ:www.bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου