Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους βασικούς κανόνες της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους

                Συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις του «Ecofin» 
                         η Ελλάδα & απείχε της ψηφοφορίας!!!
Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους βασικούς κανόνες της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.
Σημειώνεται, ότι η «Λαϊκή Ενότητα» κατήγγειλε, ότι η Ελλάδα επέλεξε να απέχει της ψηφοφορίας, μη στηρίζοντας το ψήφισμα.
Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι εδράστηκαν στην εμπειρία από την κρίση της Αργεντινής στις αρχές του 2000, έλαβαν 136 θετικές ψήφους, 6 αρνητικές, ενώ 41 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας.
Το ψήφισμα του ΟΗΕ, αν και μη δεσμευτικό, είναι πολιτικά φορτισμένο και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Ένα ανεξάρτητο κράτος έχει το δικαίωμα να χαράσσει την μακροοικονομική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης του χρέους του»
 Βάσει του ψηφίσματος, πιστωτές και οφειλέτες οφείλουν να συμπράττουν με καλή πίστη και συνεργασία, προκειμένου να φθάσουν σε μία αμοιβαία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
«Ένα ανεξάρτητο κράτος έχει το δικαίωμα να χαράσσει την μακροοικονομική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης του χρέους του» αναφέρεται στο ψήφισμα αυτό χαρακτηριστικά.
«Πρόκειται για μία συμφωνία υπέρ της οικονομικής σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης και της ανάπτυξης» σχολίασε η Αργεντινή.
Χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες καταψήφισαν το ψήφισμα, υποστήριξαν, ότι τέτοιου είδους συμφωνίες προκαλούν αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά.
Το Ecofin απαίτησε από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να μην υποστηρίξουν το ψήφισμα στον ΟΗΕ και η Ελλάδα συμμορφώθηκε και δεν υπερψήφισε το ψήφισμα
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Ecofin απαίτησε από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να μην υποστηρίξουν το ψήφισμα στον ΟΗΕ για την διευθέτηση του χρέους και να τηρήσουν κοινή στάση «αποχής» από την ψηφοφορία, όπως αναφέρει και σχετικό σχόλιο στο iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις της “Λαϊκής Ενότητας”.
Το κείμενο στο iskra.gr αναφέρει, ότι η χώρα μας προτίμησε να απέχει από την ψηφοφορία και να μην υποστηρίξει το ψήφισμα αυτό, αθώς η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, έπειτα από οδηγία και του Υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις και απείχε από την ψηφοφορία.
“Πρόκειται για προφανή επιλογή υποτέλειας, αλλά και αυτοτραυματισμού, αφού με τον τρόπο αυτόν η χώρα ψηφίζει ενάντια στον εαυτό της και σε ένα ευνοϊκό ψήφισμα, ως προς τις διεκδικήσεις της για το χρέος. Και αυτό, την στιγμή που υποτίθεται, ότι διεκδικεί την αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου χρέους από τους εταίρους- δανειστές και καλεί σε «εθνική συνεννόηση» γι’ αυτό “, αναφέρει το σχόλιο της “Λαϊκής Ενότητας”.
 Το ψήφισμα θέτει νομικό πλαίσιο με στοιχειώδεις κανόνες, αμοιβαία επωφελείς, τόσο για τους οφειλέτες, όσο και για τους πιστωτές
 Στο κείμενο αναφέρεται ακόμη, ότι “το ψήφισμα προς την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι προϊόν διαπραγματεύσεων ενός έτους. Συντάχθηκε με αφορμή την επίθεση των «αρπακτικών» στην Αργεντινή και περιλαμβάνει 9 βασικές αρχές, στις οποίες πρέπει να βασίζεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους με πρωτοβουλία ενός κυρίαρχου κράτους. 
Πρόκειται για ένα μετριοπαθές ψήφισμα, που θέτει νομικό πλαίσιο με στοιχειώδεις κανόνες, αμοιβαία επωφελείς, τόσο για τους οφειλέτες, όσο και για τους πιστωτές: Εθνική κυριαρχία, καλή πίστη, διαφάνεια, αμεροληψία, ίση μεταχείριση, ασυλία του κυρίαρχου κράτους, νομιμότητα, βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση χρέους.
Το ψήφισμα έχει την υποστήριξη δεκάδων χωρών, κυρίως του αναπτυσσόμενου κόσμου (G77), έχει συναντήσει την κατηγορηματική αντίθεση των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και του Καναδά, ενώ η Ε.Ε. επιχείρησε να «καπελώσει» την θέση των κρατών-μελών στην Γ.Σ. του ΟΗΕ, επιβάλλοντας κοινή στάση αποχής.
 “Η στάση αποχής, που «επέλεξε» η ελληνική Κυβέρνηση, είναι προϊόν πειθαναγκασμού ή απλής εθελοδουλείας”
 Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο του Ecofin με ημερομηνία 7/9/2015 (11705/15), η στάση αποχής που «επέλεξε» η ελληνική Κυβέρνηση (τόσο η υπηρεσιακή, όσο και η προηγούμενη, μιας και το θέμα συζητείται εδώ και ένα χρόνο), είναι προϊόν πειθαναγκασμού ή απλής εθελοδουλείας, προκειμένου να μην… ερεθιστεί τα θηρίο, οι δανειστές. Το Ecofin- στο οποίο συμμετέχει και η Έλληνας Υπουργός Οικονομικών- αντιτίθεται στον δεσμευτικό χαρακτήρα των 9 βασικών αρχών αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους, που περιλαμβάνει το ψήφισμα, δεν αποδέχεται επ’ ουδενί την απώλεια του καθεστώτος προνομιακού πιστωτή για οργανισμούς-δανειστές όπως το ΔΝΤ και ο ESM και απαιτεί να αναγνωριστεί στο ΔΝΤ το παγκόσμιο μονοπώλιο στην τεχνογνωσία των αναδιαρθρώσεων. Τεχνογνωσία, που έχει διαλύσει δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, εν ονόματι της αναδιάρθρωσης του χρέους τους και την βιώνει οδυνηρά εδώ και 5 χρόνια η ελληνική κοινωνία.
 “Η Ελλάδα υποχρεώθηκε από το Ecofin να ψηφίσει εναντίον του εαυτού της και, τελικά, ακόμη και εναντίον του διακηρυσσόμενου στόχου αναδιάρθρωσης του μη βιώσιμου χρέους της”
Ωστόσο, το πιο αποκαλυπτικό επιχείρημα της Ε.Ε. κατά του προτεινόμενου ψηφίσματος, ουσιαστικά αφορά την Ελλάδα και το διακρατικό χρέος των 300 πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ– μαζί με το δάνειο του τρίτου Μνημονίου- που την φορτώνουν οι εταίροι- δανειστές. Το ψήφισμα- αναφέρει το έγγραφο του Ecofin για την κοινή θέση της Ε.Ε. στην Συνέλευση του ΟΗΕ- «ελάχιστα συνάδει με το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. και την πρακτική τη κατάσταση» μιας και «τα ίδια τα κράτη μέλη είναι συχνά οι κύριοι πιστωτές (απευθείας ή μέσω των μηχανισμών οικονομικής στήριξης, που έχουν συσταθεί)».
Η αναφορά προφανέστατα φωτογραφίζει κυρίως την Ελλάδα, η οποία υποχρεώθηκε από το Ecofin να ψηφίσει εναντίον του εαυτού της και, τελικά, ακόμη και εναντίον του διακηρυσσόμενου στόχου αναδιάρθρωσης του μη βιώσιμου χρέους της!
 “Το ψήφισμα περιορίζει την δυνατότητα των ιδιωτών ή θεσμικών πιστωτών μιας χώρας να εκβιάζουν τις Αρχές της και να επιβάλουν απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας”
 Αν η Ελλάδα υπερψήφιζε το ψήφισμα και αυτό αποκτούσε κύρος διεθνούς δικαίου, τόσο ο ESM, που αναλαμβάνει όλο το διακρατικό χρέος της χώρας, όσο και το ΔΝΤ, θα έπρεπε να συμμορφωθούν στις 9 βασικές αρχές αναδιάρθρωσης του χρέους, που επιβάλλουν το απαραβίαστο της κυριαρχίας του κράτους οφειλέτη και μια σχετική ισορροπία ανάμεσα στη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. 
Παρ’ ότι τα δύο τελευταία πολλές φορές έχει αποδειχθεί, ότι είναι ασύμβατα, κανόνες σαν αυτούς του ψηφίσματος περιορίζουν στοιχειωδώς την δυνατότητα των ιδιωτών ή θεσμικών πιστωτών μιας χώρας να εκβιάζουν τις Αρχές της και να επιβάλουν απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας.
 Η επιστολή-κάλεσμα των 17 διεθνούς φήμης οικονομολόγων να στηρίξουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ το ψήφισμα
 Όπως αναφέρει και σε προηγούμενο σχετικό άρθρο της η “Ε.Γ., “με επιστολή τους 17 διεθνούς φήμης οικονομολόγοι, ανάμεσά τους ο Τ. Πικετί, ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ, ο Χ. Φλάσμπεκ και ο Γ. Βαρουφάκης, κάλεσαν τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να στηρίξουν το ψήφισμα στον ΟΗΕ, επισημαίνοντας τον υποστηρικτικό για την Ελλάδα χαρακτήρα του και αποκαλωντας «απάτη» τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού.
Παρά τις εκκλήσεις και σε πείσμα της κοινής λογικής, η ελληνική Κυβέρνηση – τόσο η υπηρεσιακή, όσο και η παραιτηθείσα - επέλεξε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να σταθεί με την πλευρά των δανειστών. 
                                         Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
                                                         www.elliniki-gnomi.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου