Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Ν. Κοτζιάς: «Στενότατος & σημαντικός φίλος της Ελλάδας, το Ισραήλ»

Εμφαση στα οικονομικά θέματα δόθηκε κατά την συνάντηση που είχε την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός του Ισράηλ, B. Νετανιάχου με τον Έλληνα Yπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, σε μία στιγμή που η χώρα μας απειλείται με πτώχευση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραηλ, Emmanuel Nahshon.
Ο Πρωθυπουργός του Ισράηλ, B. Νετανιάχου υποσχέθηκε να υποστηρίξει την Ελλάδα: 
«Είναι μεγάλη μου χαρά, είπε, που σας φιλοξενώ στην Ιερουσαλήμ. Έρχεστε εδώ σε μια κρίσιμη ώρα για την Ελλάδα και εκτιμώ βαθύτατα το γεγονός ότι ήρθατε εδώ εν μέσω των δραματικών γεγονότων που εκτυλίσσονται στη χώρα σας τώρα. Η επίσκεψή σας αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για ισχυροποίηση της Ισραηλο - Ελληνικής σχέσης.»
«Είμαστε σήμερα δύο δυτικές δημοκρατίες που αναζητούν την ειρήνη και την ασφάλεια, και το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί, έτσι ώστε να πετύχετε, όχι μόνο γιατί είμαστε φιλικά έθνη - έχουμε επίσης μια συμμαχία εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας που δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο την Μέση Ανατολή, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο».
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς ο οποίος  έφτασε στο Ισραήλ λίγες ώρες μετά την διενέργεια του δημοψηφίσματος για 3μερη επίσκεψη, πριν από τις συνεδριάσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους(τον Ισραηλινό Πρόεδρο Reuven Rivlin, τον Υπ. Ενέργειας Yuval Steinitz, τον Υπ. Εσωτερικών Silvan Shalom κ.α), ευχαρίστησε το Ισραήλ για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την οικονομική κρίση της χώρας μας, τονίζοντας τα εξής:
«Ευχαριστώ  το Ισραήλ για την παρακολούθηση των γεγονότων  στην Ελλάδα, καθώς και για τη φροντίδα για μας. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μακρά ιστορία και αρκετά προβλήματα, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση».
«Η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν το κοινό μας συμφέρον» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς
επισημαίνοντας ότι μολονότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με πολλά άλλα προβλήματα, «αυτό που θέλουμε κατά βάθος και αυτό που αποτελεί το κοινό μας συμφέρον είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα εντός αυτού του τριγώνου αποσταθεροποίησης, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ουκρανία, στα αριστερά η Λιβύη και στα δεξιά η Μέση Ανατολή, το Ιράκ & η Συρία».
«Πιστεύουμε» τόνισε «ότι υπάρχει μια αμοιβαία απόφαση για μια δυναμική ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, που συνδέονται με δεσμούς φιλίας».
Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στους δεσμούς χιλιάδων ετών με το Ισραήλ, μέσω των κοινών αξιών και οραμάτων, αλλά και μέσω της κοινής ιστορικής μας πορείας, καθώς και της φιλίας που συνδέει τους δύο λαούς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις στο μέλλον.
Τα τελευταία χρόνια, όπως διευκρίνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αναπτύξει σχέσεις σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια και την ενέργεια, μέχρι τον τουρισμό και την οικονομία, εκφράζοντας την πεποίθηση, μετά από τις συζητήσεις που είχε χθες με τον Ισραηλινό βασικό σύμβουλο επί θεμάτων Οικονομίας και τον υπουργό Ενέργειας, «ότι υπάρχουν πολύ καλά σχέδια που θα υλοποιήσουμε μαζί, όχι μόνο για τη δική μας γενιά, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Ισραήλ, καθηγητής Eugene Kandel, είχε ενημερώσει την Κυριακή τους υπουργούς της κυβέρνησης σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και για τις επιπτώσεις της για το Ισραήλ.
Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι  ο Πρωθυπουργός του Ισράηλ, B. Νετανιάχου Νετανιάχου απέφυγε να πεί ή να σχολιάσει το παραμικρό για το ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ  που έχει γίνει ο φόβος & ο τρόμος στη Μέση Ανατολή & όχι μόνο, μίλησε ωστόσο για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η προθεσμία της οποίας έληξε χθες Τρίτη 7η Ιουλίου.
«Πρόσφατα, υπογράμμισε, είδαμε ένα τρομοκρατικό κύτταρο της Χεζμπολάχ στην Κύπρο, που φέρεται να είχε πέντε τόνους Νιτρικού Αμμωνίου σε ένα διαμέρισμα. Αυτό είναι περίπου το ποσό που πήρε κάτω από το ομοσπονδιακό κτίριο στην πόλη της Οκλαχόμα. Αυτό είναι απλά ένα διαμέρισμα. Αλλά αυτό το τρομοκρατικό δίκτυο επεκτείνεται σε πάνω από 30 χώρες σε πολλές ηπείρους και μόλις λάβαμε μια έκθεση ενός άλλου ιρανικής τρομοκρατίας κυττάρων που λειτουργούν στην Ιορδανία που αποκαλύφθηκε.
«Κάθε μέρα γίνονται και περισσότερες παραχωρήσεις  στο Ιράν, κάθε μέρα η συμφωνία γίνεται όλο και χειρότερη» δήλωσε ο Ισραηλινός  πρωθυπουργός. Αυτή η συμφωνία θα ανοίξει δρόμο στο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν θα τους δώσει ένα τζάκποτ των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων με το οποίο θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την επιθετικότητα και τον τρόμο τους -. Επιθετικότητα στην περιοχή και τρόμο σε ολόκληρο τον κόσμο. »
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, έχει προγραμματίσει  επίσης να συναντηθεί με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Isaac Herzog ενώ σήμερα Τετάρτη, θα συναντηθεί με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα.
                                                    ΠΗΓΗ:dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου