Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Μετά το δημοψήφισμα, ο Τσίπρας εκπρόσωπος όλων των Ελλήνων που υποστηρίζουν το €;

             Είναι εφικτός ο συμβιβασμός;
Η απρόσμενη έκβαση του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου, δηλαδή το 61,3 % υπέρ του «όχι» είναι σημαντικό πολιτικό γεγονός, το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη το σύνολο της ΕΕ. 
Ιδιαίτερα οι πολιτικοί που θα αποφασίσουν για την τύχη της Ελλάδας και της ζώνης του ευρώ. 
Αλλά αυτό το αποτέλεσμα δεν αλλάζει τα «σκληρά γεγονότα» στο έδαφος της πραγματικότητας: ούτε την καταστροφική κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ιδίως στην πραγματική οικονομία, ούτε τις δυσκολίες για επίτευξη συμφωνίας με «έντιμο» συμβιβασμό μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και των θεσμών. 
Το κρίσιμο ερώτημα είναι, αν και πώς η ψήφος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις σ' αυτά τα δύο επίπεδα της πραγματικότητας.
Ισχύει φυσικά η σκέψη, ότι το δημοψήφισμα αποτελεί αξία από μόνο του, από την άποψη της δημοκρατικής διατύπωσης κοινωνικών συμφερόντων και διαθέσεων. 
Όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κρίσιμο ερώτημα είναι, ποιά θα είναι η συμβολή αυτής της ψηφοφορίας στην επίλυση των προβλημάτων η οποία προτείνεται από την κυβέρνηση της Αθήνας. Σε καμμία περίπτωση το δημοψήφισμα δεν αποδεικνύει ότι τα προβλήματα αυτά, που δεν περιορίζονται μόνον στην εγχώρια ελληνική πολιτική, μπορούν να επιλυθούν καλύτερα αν ερωτηθούν οι ενδιαφερόμενοι λαοί
Γιατί το πως σκέφτονται οι Έλληνες, ήταν ήδη γνωστό εκ των προτέρων. 
Και αν π.χ. ζητούσε κανείς τη γνώμη των Γερμανών φορολογουμένων, πως θέλουν να συνεισφέρουν για να τη διάσωση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφικό, τουλάχιστον για τους Έλληνες.
Όπως και πριν, έτσι και μετά το δημοψήφισμα, είτε μας αρέσει είτε όχι, οι δυσκολίες θα πρέπει να υπερνικηθούν σε μη δημοψηφισματικό επίπεδο, δηλαδή από τους πολιτικούς ή τις πολιτικές τάξεις των χωρών που εμπλέκονται στα προβλήματα. 
Τι πιθανότητες για συμφωνία έχουμε λοιπόν μετά το δημοψήφιαμα της 5ης Ιουλίου;
 © Nachdenkseiten, 7.7.2015 - Niels Kadritzke: 
Tsipras als Repräsentant aller griechischen Euro-Befürworter – Ein Kompromiss wäre möglich
                                         ΠΗΓΗ:aftercrisisblog.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου