Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Σηκώνει ξανά τη σημαία της ιδιωτικοποίησης, ο κ.Γ. Πατούλης

Η βούληση της Δημοτικής Αρχής να ιδιωτικοποιήσει κρίσιμες υπηρεσίες του δήμου, κυριάρχησε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Οκτωβρίου
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην πρόταση της Διοίκησης να ανατεθούν σε ιδιώτες δημοτικές υπηρεσίες, όπως ο οδοκαθαρισμός, η φύλαξη εγκαταστάσεων του Δήμου, ο καθαρισμός δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων και ο καθαρισμός πλατειών. Ασφαλώς, ουδείς εκπλήσσεται από τις προθέσεις του κ. Δημάρχου, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε προεκλογικά σε όλους τους τόνους ότι καμία ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας δεν θα γίνει στο Δήμο Αμαρουσίου. 

Ο Λευτέρης Μαγιάκης διαμήνυσε πως η «ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΕΡΓΟ για το Μαρούσι» θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της νομιμότητας αυτών των αποφάσεων. Μέγιστη σημασία ωστόσο έχει το γεγονός πως ο κ. Πατούλης, ως πρόεδρος πλέον της ΚΕΔΕ, σηκώνει ξανά μετά το φιάσκο των ΚΟΙΝΣΕΠ, τη σημαία της ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών.
Στα επιχειρήματα για δήθεν μείωση του κόστους, ο Λ. Μαγιάκης αντέτεινε την απαξίωση του ήδη κτηθέντος μηχανικού και κτιριακού εξοπλισμού των υπηρεσιών καθαριότητας, καθώς και τις εκβιαστικές απαιτήσεις στις οποίες θα προβαίνουν οι ιδιώτες εργολάβοι στο μέλλον, ώστε να αποσπούν διαρκώς καλύτερες αμοιβές για τις υπηρεσίες που θα πωλούν στο Δήμο.
Ο Λ. Μαγιάκης κάλεσε τη δημοτική Αρχή να αφήσει στην άκρη τα σχέδιά της για τμηματική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου (με τη λεγόμενη «μέθοδο του σαλαμιού») και να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα τους.
Ο Ηλίας Γιαννακάκος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί στο πώς φερόμαστε στους εργαζόμενους, επισημαίνοντας τη θλιβερή κατάσταση των οικονομικών του Δήμου και τόνισε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα θα καθορίσουν το πώς θα είναι ο Δήμος στο μέλλον, ως προς τις δυνατότητές του σε προσωπικό και πόρους. 
Η Κατερίνα Ψάλτη επισήμανε πως η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει σε απολύσεις και αδρανοποίηση των μηχανημάτων, ενώ πριν την προσφυγή στους ιδιώτες θα έπρεπε να έχουν καλυφτεί τα κενά στις υπηρεσίες από τις αποσπάσεις προσωπικού καθαριότητας.
Ο Πέτρος Κούκουζας και η Μαίρη Διακολιού εξέθεσαν το στρατηγικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και τις συνέπειές του.
Όπως σημείωσε ο Πέτρος Κούκουζας, οι τωρινές πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής δεν είναι παρά μια πράξη από το νεοφιλελεύθερο και ‒εσχάτως‒ μνημονιακό σχέδιο ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών.
Πρώτα η κυβέρνηση απαγορεύει τις προσλήψεις. 
Προκαλείται έλλειψη προσωπικού, αποδόμηση - υποστελέχωση της διεύθυνσης καθαριότητας και όχι μόνο αυτής της διεύθυνσης. 
Βρωμίζει όλη η πόλη και παρουσιάζεται μια άθλια κατάσταση στο ιστορικό κέντρο του Αμαρουσίου. 
Η διοίκηση του δήμου για χρόνια δεν αποδίδει το σύνολο των ανταποδοτικών τελών, όπως είναι υποχρεωμένη από το νόμο κι έτσι τα οχήματα είναι ασυντήρητα και πολλά από αυτά παροπλισμένα.
Αυτό είναι το σχέδιο που υπηρετεί ο κ. Πατούλης σαν δήμαρχος και σαν κυβερνητική επιλογή ‒και των δύο κομμάτων - για την προεδρία της Κ.Ε.Δ.Ε..
Προχειροφτιαγμένες και υστερόβουλες αποφάσεις που αποτέλεσμά τους θα είναι η απογύμνωση του Δήμου από την πλειοψηφία των εργαζομένων και η χρέωση των δημοτών με ακριβότερες υπηρεσίες καθαριότητας.
Η Μαίρη Διακολιού ανέλυσε πώς σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας, ελέω Μνημονίου και του τοποτηρητή κ. Φούχτελ, τέθηκε ως προτεραιότητα η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων. 
Η Κυβέρνηση και οι φιλικές προς αυτήν δημοτικές αρχές, επιδίωξαν συνειδητά το μαρασμό της αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού:
με τη μείωση των πόρων, με τις απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων  - άραγε αν δεν είχαν απολυθεί οι δημοτικοί αστυνόμοι, θα υπήρχε ανάγκη για ιδιωτικοποίηση της φύλαξης;
 και με την απαγόρευση πρόσληψης νέων υπαλλήλων παρά μόνο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, επιλογή αντιπαραγωγική, καθώς ο υπάλληλος απολύεται τη στιγμή ακριβώς που έχει μάθει τη δουλειά του. 
Έτσι τμήματα δημοτικών υπηρεσιών – λειτουργιών οδηγούνται στο κλείσιμο ή στη σταδιακή τους ιδιωτικοποίηση και στο εγγύς μέλλον οι ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες θα κοστίσουν ακριβά στους Μαρουσιώτες.
Η θέση της παράταξής ήταν και παραμένει σταθερή: 
Καμία ιδιωτικοποίηση λειτουργιών και υπηρεσιών του Δήμου μας. Πρόσληψη με διαδικασίες ΑΣΕΠ μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που θα έχει ο Δήμος. Προσωπικό που θα βρίσκεται στη θέση του, θα εκτελεί σωστά την εργασία του και θα μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα χωρίς να χρωστά χάρη είτε στο Δήμαρχο, είτε στον Υπουργό είτε σε οποιονδήποτε άλλον που εφάρμοσε το νόμο για την πρόσληψή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου