Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Οι «Άξονες συνεργασίας των ΟΤΑ Α΄ βαθμού & της Αποκεντρωμένης Διοίκησης»

Αγγελάκας:«Θα στηρίξουμε τους Δήμους ώστε να επιλυθούν τάχιστα τα προβλήματα της Τ. Α»
Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θεόφιλου Λεονταρίδη και με τη συμμετοχή 40 Δημάρχων της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας εκδήλωση που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με θέμα: «Άξονες συνεργασίας των ΟΤΑ Α΄ βαθμού και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών, κ. Λεονταρίδης τόνισε πως «η κυβέρνηση διερευνά τη δυνατότητα ρύθμισης για την αναχρηματοδότηση των δανείων των ΟΤΑ με ευνοϊκότερους όρους»
Από την πλευρά του ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλης Αγγελάκας αναφέρθηκε στη σημασία του έργου των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κυρίως όμως υπερτόνισε την «ανάγκη συνεργασίας της Πολιτείας και των Δήμων, με σκοπό την επίτευξη βιώσιμων λύσεων και τη μείωση της γραφειοκρατικής αντίληψης».
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις της προϊσταμένης Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου Άννας Κοντονή, της Διευθύντριας Περιβαλλοντικής και Χωροταξικής Πολιτικής Καλλιόπης Καρδαμίτση, του Γενικού Διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων ΑΠΔ Αττικής Αναστάσιου Καζάση, της Γενικής Διευθύντριας Εσωτερικής Λειτουργίας Μαρίας Καλύβα, του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και του Προέδρου της ΠΕΔΑ Ηρακλή Γκότση.
Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν περίπου 20 δήμαρχοι, οι οποίοι ανέπτυξαν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
 Διάλογο για τη λειτουργία των δήμων ζητάει ο Γιώργος Πατούλης
Ο νέος  πρόεδρος της ΚΕΔΕ,  Γιώργος Πατούλης αναφερόμενος στις μορφές συνεργασίας, εξέφρασε την πρόθεση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) «να ανοίξει έναν διάλογο ουσίας για να γίνει αντιληπτό πώς ακριβώς λειτουργούν οι δήμοι με αφυδατωμένες υπηρεσίες».
Απώτερος στόχος, όπως είπε, είναι «να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις».
Ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔΑ κ. Γκότσης επισήμανε ότι «εάν δεν αλλάξει η οικονομική επιχορήγηση και το νομικό πλαίσιο, δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής». «Θα έχουμε προβλήματα στη σχέση μας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, διότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα που έρχονται σε σύγκρουση με τους στόχους των ΟΤΑ. Θα έρθουμε σε σύγκρουση» είπε και έφερε ως παράδειγμα τον επανέλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και το θέμα της αξιολόγησης.
Εύσημα στον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα απέδωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Αγ. Ι. Ρέντη - Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης, σημειώνοντας ότι «στα 20 χρόνια που είμαι στην Αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη φορά που ο γραμματέας, όντας το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, προσεγγίζει τους δήμους». Θέτοντας πάντως το ρητορικό ερώτημα εάν «μπορεί κανένας να αποτρέψει ένα δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση κατά της αξιολόγησης ή του επανελέγχου» απάντησε: «Κανένας δεν μπορεί να το κάνει».
 «Με στεναχωρεί που έχετε τόσες αρμοδιότητες κατά παράβαση του Συντάγματος. Διότι τις στερείτε από την Αυτοδιοίκηση» σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, απευθυνόμενος στον κ. Αγγελάκα και αναφέρθηκε σε μια σειρά δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι -όπως η λειτουργία των παιδικών χαρών και των αθλητικών εγκαταστάσεων, η συρρίκνωση των πόρων και η έλλειψη υπαλλήλων.
Σε αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν συμφωνούν με τη νομοθεσία και σε υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εισηγούνται διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα, αναφέρθηκε η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, φέρνοντας ως παράδειγμα τη βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Παναγούλη, στη στάση του Μετρό, «ένα έργο μεγάλης αξίας για την περιοχή», όπως είπε, για το οποίο χάθηκαν οι προθεσμίες για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ εξαιτίας υπογραφών υπηρεσιών και αποφάσεων που η μια αναιρεί την άλλη.
Ο κ. Αγγελάκας απαντώντας στις επισημάνσεις των Δημάρχων τόνισε τα εξής:
 Είναι απαραίτητη η γνώση της κείμενης Νομοθεσίας από τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, ώστε να αποφεύγεται η λήψη μη σύννομων αποφάσεων, οι οποίες στη συνέχεια αναγκαστικά θα ακυρωθούν, προκαλώντας καθυστερήσεις στα έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το ζήτημα της προσωρινής μετεγκατάστασης των Ρομά, όπου αυτό είναι απαραίτητο, αποτελεί υποχρέωση των οικείων Δήμων και όχι της Πολιτείας βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
Θα ζητηθεί η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τη διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στους Δήμους.
Είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα για την προώθηση οικονομικών δραστηριοτήτων που θα αποφέρουν έσοδα στα ταμεία των Δήμων.
ΠΗΓΗ:www.apdattikis.gov.gr & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου