Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Προς ανασύσταση η Γεωργική Βιβλιοθήκη του Ι.Γ.Ε!

             Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΟΡΦΗ! 
Με ιδιαίτερη χαρά ο Σύλλογος «Φίλοι του Δάσους Συγγρού», ανακοίνωσε στις αρχές του τρέχοντος μηνός, ότι προχωρά η υλοποίηση ενός μεγάλου ονείρου των μελών του, που δεν είναι άλλο από την ανασύσταση της Γεωργικής Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών.
Επιστρατεύοντας ικανά - για κάθε εργασία - μέλη του, ο Σύλλογος Φίλοι του Δάσους Συγγρού προσφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία, υλική υποστήριξη και εκατοντάδες ώρες εθελοντικής εργασίας εδώ και ένα χρόνο. 
Όλα αυτά, όπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, με τα λιγοστά οικονομικά μέσα που διαθέτει για ένα τέτοιο έργο. 
Σε συνδυασμό με την πολύτιμη βοήθεια του Διευθυντή του ΙΓΕ(του καθ’ ύλην αρμόδιου για τη βιβλιοθήκη του Κληροδοτήματος) οι εργασίες προχωρούν, ωστόσο η έλλειψη ουσιαστικών πόρων που προαναφέρθηκε, δεν έχει “απογειώσει” ακόμη το έργο.
Υπενθυμίζουμε πως η ιστορία της Βιβλιοθήκης, πηγαίνει αρκετές δεκαετίες πίσω. 
Ήταν το 1901, όταν η ίδρυση της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας ήρθε να καλύψει το κενό στη γεωργική εκπαίδευση καθώς και τη μεταφορά βασικής γεωπονικής τεχνογνωσίας στους αγρότες. 
Ταυτόχρονα συστάθηκε και η Γεωργική Βιβλιοθήκη, η οποία για ένα χρονικό διάστημα λειτούργησε και ως δανειστική.
Σήμερα έφτασε να αριθμεί πάνω από 5.000 τίτλους βιβλίων, πολλοί εκ των οποίων αποτελούν σπάνιο - δυσεύρετο για τη γεωργία υλικό. Παρά το γεγονός ότι δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή ως δανειστική για το ευρύ κοινό, προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους μαθητές, σπουδαστές και ερευνητές.
Διαθέτει συγκεκριμένα:
Μια πλήρη σειρά των εκδόσεων της ΕΓΕ με μεγάλη ιστορική σημασία
Ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων για τη γεωργία, τόσο ελληνικά όσο και ξενόγλωσσα. Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια δεν διατίθενται πιστώσεις για την ενίσχυση της Βιβλιοθήκης, τα περισσότερα από τα βιβλία αυτά είναι παλαιότερες εκδόσεις (1835-200)
Βιβλία ποικίλου ενδιαφέροντος που έχουν αποκτηθεί μέσω δωρεών.
Βασικός σκοπός της Βιβλιοθήκης είναι να υποστηρίζει και να εξυπηρετεί τα επιστημονικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΓΕ. Επιπλέον φιλοδοξούμε να γίνει μια πύλη προς τη γνώση και την έρευνα, αφού η ιστορία της πατρίδας μας συνδέεται άρρηκτα με τη γεωργία.
 Παρά την απουσία χορηγιών οι εργασίες συνεχίζονται με αποτέλεσμα να έχει ταξινομηθεί ένα μεγάλο μέρος του υλικού, ενώ η καταλογογράφηση προχωρά σύμφωνα με τα πρότυπα λειτουργίας παγκόσμιων Βιβλιοθηκών. Έχει ξεκινήσει επίσης ηψηφιοποίηση των σπουδαιότερων εκδόσεων ώστε να είναι εφικτή και η άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρονική μορφή.
 Στο χώρο, ως γνωστόν, λειτουργεί και η νέα Τράπεζα Σπόρων. Με δωρεά των “Φίλων του Δάσους Συγγρού” φιλοξενείται σε ειδικό έπιπλο αξιοσημείωτο υλικό σπόρων, που εδώ και χρόνια μάζευε το Ινστιτούτο. Βλέποντας την επικαιρότητα και τον κίνδυνο εξαφάνισης πολυάριθμων ποικιλιών σπόρων, δίνουμε βάση στον τομέα αυτό και ευελπιστούμε να εμπλουτιστεί κι άλλο η Τράπεζα του ΙΓΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου