Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε σήμερα, η διατήρηση επί μακρόν των αυθαιρέτων!

Η διατήρηση επί μακρόν των αυθαιρέτων και η εξαίρεση τους από την κατεδάφιση ως στοιχεία του νέου νόμου 4178/13 τίθενται την Παρασκευή στο μικροσκόπιο του της  Ολομέλειας του ΣτΕ, μετά την προσφυγή τριών κατοίκων του Αμαρουσίου που ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον εν λόγω Νόμο.

Αυτό δηλαδή που θα κριθεί εν προκειμένω είναι η συνταγματικότητα ή μη του νέου νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και αν αυτός θα έχει την τύχη του ν. 4014/11, που ακυρώθηκε πέρυσι από το δικαστήριο.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούληςθα εστιάσει στα σημεία του νόμου που προβλέπουν την αναστολή επιβολής των κυρώσεων για την αυθαίρετη δόμηση και την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών.
Θα θέσει θέμα επίσης αν ο νόμος είναι αντίθετος στην Συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, καθώς προβλέπει ότι στις διατάξεις του υπάγονται και τα κτίσματα που η άδεια ανέγερσης τους ακυρώθηκε από τα Διοικητικά Δικαστήρια!!!
Ζητούμενο βέβαια θα είναι αν αποδεχτεί πως οι 3 κάτοικοι του Αμαρουσίου που προσέφυγαν έχουν έννομο συμφέρον να στραφούν κατά του επίμαχου νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο δεκαήμερο του περασμένου Ιουλίου  το ΣτΕ είχε απορρίψει την αίτηση των τριών κατοίκων που ζητούσαν να ανασταλούν οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις. 
Τότε, στην  υπ΄ αριθμ. 242/2014   απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ, είχε επισημανθεί ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οι διατάξεις του νέου νόμου 4178/2013 για τα αυθαίρετα (αναστολή κυρώσεων για 30 χρόνια, κ.λπ.) ταυτίζονται με τις διατάξεις του προγενέστερου νόμου 4014/2011 για τα αυθαίρετα, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Κατά συνέπεια ανάφερε η Επιτροπής Αναστολών στην ίδια απόφασή της,  δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο νομικό  ζήτημα, αλλά ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι οι διατάξεις του νόμου 4178/2013 είναι «πέρα από κάθε αμφιβολία αντισυνταγματικές»...
                                          Πηγή:www.capital.gr & www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου