Κυριακή 11 Μαΐου 2014

«Maroussi Art People Festival»: η τέχνης της «μεταμόρφωσης» του πηλού στην Κεραμούπολη

Τα αποτελέσματα της εντυπωσιακής διαδικασίας της «μεταμόρφωσης» του πηλού σε χρηστικό αντικείμενο ή καλλιτεχνική δημιουργία στην πόλη που παραδοσιακά έχει συνδέσει το όνομά της με την πανάρχαια αυτή τέχνη, παρουσίασαν στην 3η ημέρα - αφιέρωμα στην κεραμική τέχνη, οι καθηγητές και σπουδαστές των τμημάτων κεραμικής τέχνης του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου στο πλαίσιο της Μεγάλης Γιορτής Πολιτισμού «Maroussi Art People Festival», που από 5 έως 15 Μαΐου φιλοξενείται στο Maroussi HELEXPO.
Τη σύνδεση του χθες της κεραμικής τέχνης, με το σήμερα, μέσα από το αποτύπωμα που έχει αφήσει η πανάρχαια αυτή τέχνη στο Μαρούσι, και το πέρασμα από την παραδοσιακή Κεραμούπολη στη σύγχρονη πόλη που αντιπροσωπεύει σήμερα, παρουσίασαν στους επισκέπτες οι καθηγητές Ευαγγελία Σκλάβαινα, και Μιχάλης Σκλάβαινα, μαζί με τους σπουδαστές τους.
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της μετατροπής της άμορφης μάζας του πηλού σε χρηστικό αντικείμενο ή έργο τέχνης υψηλής αισθητικής ξετύλιξαν τη μαγεία της μεταμόρφωσης της άψυχης ύλης σε «ζωντανές» τρισδιάστατες σύγχρονες δημιουργίες με προσωπικό ύφος και στυλ.
Την ημέρα αυτή αφιέρωμα στη λαϊκή παράδοση, συνόδευσαν οι νότες των ρεμπέτικων και λαϊκών μας τραγουδιών με τους ήχους του μπουζουκιού να κατακλύζουν το καλλιτεχνικό περίπτερο της κεραμικής και τους χώρους του φεστιβάλ.
Τα τμήματα των λαϊκών οργάνων και τραγουδιού του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου ανέλαβαν να μεταφέρουν μουσικά τους επισκέπτες στην εποχή του Τσιτσάνη.


Στο τραγούδι απόλαυσαν την Κέλλυ Κουνάκη και τον Άγγελο Χρονά. Στα πλήκτρα ήταν ο Αθανάσιος Θάνος, στην κιθάρα ο Λευτέρης Βαλασέλλης, στο μουζούκι ο Σταύρος Σακκάτος, και ο Μιχάλης Σωτηράκης. Από το τμήμα τραγουδιού της Κέλλυς Κουνάκη και του Περικλή Μπισκίνη τραγούδησαν, επίσης, η Άννα Μπιλιλή, η Δέσποινα Μπιλιλή, η Αγγελική Αποστολοπούλου, ο Ηλίας Σαλαβάτης.
Υπεύθυνοι καθηγητές των τμημάτων λαϊκών οργάνων ήταν ο Σταύρος Σακκάτος, ο Μιχάλης Σωτηράκης. Τη γενική επιμέλεια είχε η Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Φωτεινή Κοσκόρου – Παλαμίδη και την οργάνωση η Ελένη Χοζού.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Πέππας, θαύμασε τις δημιουργίες των σπουδαστών των τμημάτων κεραμικής τέχνης και τους μετέφερε τα συγχαρητήρια του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, όπως και προς τις καθηγήτριες και όλους τους συντελεστές των μουσικών δρωμένων που παρουσιάστηκαν.
Στη διάρκεια του δεκαημέρου όλο το Μαρούσι συμμετέχει σε μία μεγάλη γιορτή πολιτισμού, με τους χιλιάδες σπουδαστές που παρακολούθησαν τη φετινή σεζόν τα τμήματα του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού και του Δημοτικού Ωδείου σε πρώτο πλάνο.
Σκοπός του φεστιβάλ είναι να αναδείξει το εύρος και τη δυναμική της ερασιτεχνικής πολιτιστικής παραγωγής του Αμαρουσίου παρουσιάζοντας μέσα από εικαστικά έργα και μουσικοχορευτικές και θεατρικές συμμετοχές την καλλιτεχνική φλέβα των κατοίκων της πόλης που παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου τα προγράμματα του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού και του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου. Ζωγράφοι, αγιογράφοι, μουσικοί, χορευτές, χορωδοί, κεραμίστες, χειροτέχνες, σκακιστές, φωτογράφοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και πολλοί άλλοι, βρίσκονται εδώ και περιμένουν τους επισκέπτες στο Maroussi Art People Festival.
Ταυτόχρονα η μεγάλη αυτή γιορτή των κλασικών και σύγχρονων τεχνών αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία τόσο για κατοίκους όσο και επισκέπτες για ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα και τη διαδικασία συμμετοχής στα καλλιτεχνικά τμήματα του Δήμου Αμαρουσίου αλλά και για τη γνωριμία με τους καθηγητές ανά καλλιτεχνικό είδος από τον κινηματογράφο, την επεξεργασία βίντεο, τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, την αγιογραφία, το ψηφιδωτό μέχρι την κεραμική, τις εφαρμοσμένες τέχνες, τη μαριονέτα, το κόσμημα, το θέατρο, τον χορό, τη μουσική κ.α.
Το ωράριο λειτουργίας του Φεστιβάλ Maroussi Art People Festival και των καλλιτεχνικών περιπτέρων είναι καθημερινά και Σαββατοκύριακο από τις 11 π.μ. έως τις 11 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
                             Πληροφορίες: www.maroussi.gr τηλ. 2132038136

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου