Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

«Οικόπεδο Παναγοπούλου - Για την αποκατάσταση της αλήθειας»

Η επιστολή  που δημοσιεύτηκε στην εφ. Αμαρύσια στις 14 Σεπτεμβρίου 2013 ( σ.13) και έχει ως τίτλο «Η ιστορία του Mall επαναλαμβάνεται με το οικόπεδο Παναγοπούλου» ομολογουμένως μας εξέπληξε. Και μας εξέπληξε πολύ δυσάρεστα... 
Γιατί το ιστορικό της   «υπόθεσης Παναγοπούλου», όπως το παρουσιάζει,  αποσιωπά προκλητικά το κυριότερο μέρος της αλήθειας. Για την προβολή προφανώς μιας ορισμένης δημοτικής παράταξης.
Αναφέρεται πρώτα - πρώτα η επιστολή αυτή στην απόφαση 233  του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, που πάρθηκε στις 20-5-2008, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η «ιστορική» αυτή, όπως χαρακτηρίστηκε τότε, ομόφωνη απόφαση για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου Παναγοπούλου – προκειμένου να γίνει, κατά κύριο λόγο, κοινόχρηστο πράσινο – ήταν δικαίωση ενός αγώνα που είχε αρχίσει από καιρό. 
Από τον «Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κέντρου Αμαρουσίου Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ».
 Και της στήριξης 10 ακόμη Συλλόγων και Φορέων της πόλης μας, που υπέγραψαν τότε (αλλά και αργότερα) το αίτημά μας αλλά και φίλων μας από όλες τις δημοτικές παρατάξεις (πολλοί ήταν τότε οι υποστηρικτές μας και από το χώρο της Συμπολίτευσης), ιδίως όμως από τη Δημοτική Κίνηση «Κόντρα στον Καιρό».  «Λένε πως η απόφαση αυτή ήταν μια νίκη του Συλλόγου μας», γράφαμε στον τοπικό τύπο στις 26/5/2008 . «Εμείς πιστεύουμε πως κυρίως ήταν νίκη της ενότητας των συλλόγων, γενικά της ενότητας»
Αποσιωπά επίσης η επιστολή αυτή το γεγονός ότι η πρώτη προσφυγή κατά της απόφασης 64 του Φεβρουαρίου του 2009,  του Δημοτικού Συμβουλίου – αυτής που αναίρεσε δηλαδή την ομόφωνη του 2008 για απαλλοτρίωση του χώρου - ήταν του Συλλόγου μας... 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και ότι ακολούθησε δεύτερη προσφυγή μας, μετά την έκδοση  οικοδομικής αδείας για την εταιρεία Ektasis Development. Στο Διοικητικό Εφετείο αυτή τη φορά, κατά της οικοδομικής αυτής αδείας. (Η εκδίκαση των προσφυγών αυτών αναβαλλόταν συνεχώς, για άγνωστους σε μας λόγους, μέχρι που άλλαξε το γενικότερο κλίμα υπέρ της δήθεν ανάπτυξης).
Αποσιωπά τέλος η επιστολή αυτή, που την υπογράφει η - αξιέπαινη, κατά τα άλλα, για τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες και προσπάθειες - κυρία Ευαγγελία Χαζάπη, εκπροσωπώντας «την Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου Αμαρουσίου» (ποιος είναι, αλήθεια, ο αριθμός των μελών αυτής της επιτροπής και ποιος ο στόχος της συγκρότησής της;) το σημαντικότερο: 
Το γεγονός δηλαδή ότι, αμέσως μετά την κοπή των αιωνόβιων πεύκων, τα ξημερώματα της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων του 2011, το όλο θέμα ανέλαβε, με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας, «Επιτροπή Συλλόγων, Φορέων και Δημοτικών Παρατάξεων» της πόλης μας, που συγκροτήθηκε ειδικά για την «Υπόθεση Παναγοπούλου», με σκοπό να συνεχίσει τον αγώνα «ώστε το οικόπεδο Παναγοπούλου να μη γίνει Υπεραγορά, αλλά να παραμείνει αδόμητο και να γίνει χώρος πρασίνου». Και ότι η Επιτροπή αυτή έχει προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο, καταγγέλλοντας ως παράνομη την οικοδομική άδεια για Υπεραγορά που εκδόθηκε για το συγκεκριμένο χώρο.  Εκκρεμεί λοιπόν η εκδίκαση και αυτής της προσφυγής, πράγμα που  επίσης ουδόλως αναφέρεται στην επιστολή της κυρίας Χαζάπη.
Δυστυχώς, παρά τους πολύχρονους και έντονους αγώνες για τη σωτηρία του  αδόμητου αυτού χώρου και των αιωνόβιων πεύκων του, που δεν ήταν βέβαια ( όπως όλοι ,οι ενασχολούμενοι με τα κοινά, γνωρίζουν στο Μαρούσι) μόνο δικαστικοί, το οικόπεδο Παναγοπούλου ((Χατζηαντωνίου και Δημητρίου Ράλλη, γωνία)  οικοδομείται ήδη για υπεραγορά. Με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Εμείς ευχόμαστε και ελπίζουμε όλες οι προσφυγές και οι εν γένει προσπάθειες που έχουν γίνει ( και που θα γίνουν στο μέλλον),  με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, να έχουν αίσια έκβαση. Και σε όσους τυχόν έχουν την εντύπωση πως η ανάπτυξη η οικονομική της χώρας μας και η αντιμετώπιση της ανεργίας  - που σήμερα βέβαια είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία – απαιτούν, για να επέλθουν, να θυσιαστεί το περιβάλλον και να ανθίσουν οι υπεραγορές, οφείλουμε, πιστεύουμε, να επισημάνουμε το αυτονόητο: Πως η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, για να επέλθει, απαιτεί να ανθίσουν όχι οι υπεραγορές αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πως η άνθιση των υπεραγορών θα οδηγήσει μοιραία στο μαρασμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η στάση βέβαια των μικρομεσαίων εμπόρων της πόλης μας στην «υπόθεση Παναγόπουλου» -  και όχι μόνον - δείχνει πως αυτό δυστυχώς δεν το έχουν αντιληφθεί. Ο ίδιος πάντως  ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γεώργιος Πατούλης ( ξεχνώντας προφανώς τις ευθύνες του για την υπεραγορά που κτίζεται «στου Παναγόπουλου» ) υποστήριξε πρόσφατα: « Σε περίπτωση που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγηθούν σε μαρασμό, η ανεργία θα αυξηθεί κατακόρυφα και οι πόλεις θα νεκρώσουν»! ( εφ. Αμαρύσια, 2 Νοεμβρίου 2013, σ.1)

                                                             Για το ΔΣ
            Η  Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν.  Γραμματέας                                  Δήμητρα  Κρεκούκια                                                           Χρήστος  Παπαζλιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου