Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Το Μαρούσι γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Απονέμοντας τις τιμές που αρμόζουν στους ήρωες του Έπους του ’40, το Μαρούσι γιόρτασε με κάθε επισημότητα τη Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρόντος του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γιώργου Πατούλη, μελών της Διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου και με τη συμμετοχή εκπρόσωπων των Δικαστικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών, αντιπροσωπείας της Εθνικής Αντίστασης και πλήθους πολιτών.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλου, ο Τακτικός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ και εκ μέρους του Βόρειου Τομέα Αθηνών ο Περιφερειακός Σύμβουλος Α. Πολυζωγόπουλος. 
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν την παραμονή της Εθνικής Επετείου με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων από τους μαθητές, τους σπουδαστές, το Σώμα του Ελληνικού Οδηγισμού και των Προσκόπων, καθώς και των συλλόγων της πόλης. Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους ήρωες του ’40 ανήμερα της εορτής συνεχίστηκαν με τη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων και την κατάθεση στεφάνων. 
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γεώργιο Πατούλη και την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση.

Την ύψιστη σημασία που έχουν τα κατορθώματα των Ηρώων του ’40, τα ιδανικά και η πίστη τους στη ελευθερία και την Πατρίδα για όλους εμάς σήμερα, σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή για τη χώρα μας, υπογράμμισε ο Δήμαρχος κος Γιώργος Πατούλης εκφωνώντας τον Πανηγυρικό της Ημέρας.
«Ο εορτασμός αυτής της επετείου,μετά από 73 χρόνια ,δεν γίνεται γιατί το έχουν ανάγκη οι ψυχές των ηρώων του 40. Αυτοί έχουν ήδη καταχωρηθεί στις χρυσές σελίδες της Ιστορίας του Έθνους μας. 

Είναι πλέον αθάνατοι.
Εμείς όμως είμαστε αυτοί, που σήμερα τους έχουμε περισσότερη ανάγκη.


Έχουμε την ανάγκη να πιαστούμε από τα κατορθώματά τους. Να εμπνευστούμε από τα ιδανικά τους, από την πίστη τους στην ελευθερία και την Πατρίδα, 
για να πούμε κι εμείς το μεγάλο ΟΧΙ στους νέους επίδοξους κατακτητές της Πατρίδας μας.Έχουμε την ανάγκη να βαδίσουμε στα μονοπάτια της θυσίας των ηρώων του ’40 να συνειδητοποιήσουμε το βάρος της κληρονομιάς που ως λαός κουβαλάμε από τα βάθη των αιώνων ώστε να ορθώσουμε κι εμείς το δικό μας ανάστημα,σε όσους επιβουλεύονται σήμερα την εθνική μας υπόσταση και κυριαρχία.Είτε αυτοί είναι ξένοι, είτε είναι οι ντόπιοι υποτακτικοί τους.»
«Σήμερα σημείωσε ο κος Πατούλης- γιορτάζουμε τη νίκη του Έθνους μας απέναντι στο φασισμό. Μια νίκη που βάφτηκε με πολύ αίμα,τόσο κατά τη διάρκεια του Ελληνοιταλικού Πολέμου,όσο και στη συνέχεια ενάντια στο Γερμανό και Βούλγαρο κατακτητή.Ο ελληνικός λαός βίωσε μια απάνθρωπη ΚΑΤΟΧΗ, που συνοδεύτηκε από δολοφονίες χιλιάδων αμάχων, από πείνα, κακουχίες και βασανιστήρια.  Από την καταστροφή δεκάδων χωριών και υποδομών της χώρας, αλλά και από τη σύναψη δυσβάσταχτων και απλήρωτων κατοχικών δανείων.Το ένοχο για σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου και ανθρωπιστικού δικαίου κράτος
που σήμερα θέλει να εμφανίζεται ως διασώστης δανειστής μας,δεν θα μπορεί να κρύβεται για πολύ ακόμη πίσω από την κυριαρχία του, την ασυλία του, χωρίς κάθαρση,ανεύθυνο και ατιμώρητο, χωρίς να αποκαταστήσει τα θύματά του χωρίς να αποπληρώσει τις επανορθώσεις που οφείλει και τα αναγκαστικά δάνεια που έλαβε.Η επέτειος αυτή πρέπει να θυμίζει διαρκώς σε αυτούς που σήμερα μιλούν για την Πατρίδα μας υποτιμητικά ότι μας χρωστούν πολλά.Και ήρθε επιτέλους η ώρα να ξεχρεώσουν.

Ο κος Πατούλης κλείνοντας την ομιλία του τόνισε:
«Αν δεν θέλουμε να μην επαναληφθεί η Ιστορία και να μη ζήσουμε ξανά τέτοιες καταστάσεις, χρειάζεται καταδίκη της βίας, εθνική ενότητα και ομοψυχία. Πρέπει να επαγρυπνούμε και να πολεμάμε τη βία και κάθε μορφής φασισμού όπου και όπως κι αν εκδηλώνεται: Στη δουλειά, στην πολιτική, στην οικονομία, ακόμα και μέσα στην ίδια μας την οικογένεια.Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τα ιδανικά για τα οποία έχυσαν το αίμα τους οι πρόγονοί μας το ’40 στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως όταν το 1941 οι δυνάμεις του ξένου φασισμού στηριγμένες στα υπέρτερα τεχνικά μέσα και στην αριθμητική τους δύναμη, κατάφεραν να κατακτήσουν την Ελλάδα,όμως στην ουσία δεν κατάφεραν τίποτε,γιατί δεν πέτυχαν να κατακτήσουν την ψυχή των Ελλήνων.
Το ίδιο πρέπει να συμβεί και σήμερα.Το ίδιο μάθημα πρέπει να δώσουμε στους νέους επίδοξους κατακτητές,που στηρίζονται στα περισσότερα χρήματά που διαθέτουν και νομίζουν πως θα μας υποτάξουν επειδή είναι ισχυρότεροι.Στο χέρι μας είναι να τους αντισταθούμε.Από μας εξαρτάται αν θα παραμείνουμε κι άλλο βουβοί  στην άνευ όρων παράδοση της χώρας μας.Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!Ζήτω η αδούλωτη ψυχή του Ελληνισμού.»

Μετά την παρέλαση, ακολούθησε δεξίωση στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, όπου η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου συνοδευόμενη από την Ορχήστρα του Ωδείου, υπό την επιμέλεια της Διευθύντριας κας Φωτεινής Κοσκόρου και με τη συμμετοχή της Καθηγήτριας Σύγχρονου τραγουδιού Αγγελικής Κουνάκη ερμήνευσε επετειακά τραγούδια για το Έπος του ΄40.
Στην  εκδήλωση χαιρετισμό για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου απηύθυναν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Β’ Τομέα Αθηνών κος Πολυζωγόπουλος και η δημοσιογράφος κα Χαριτίνη Καλαμπόκη.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κλείνοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις συνεχάρη τη Μικτή Χορωδία του Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου και όλους τους συντελεστές για την επιτυχία της διοργάνωσης, υπογραμμίζοντας τον εκπαιδευτικό ρόλο του Δημοτικού Ωδείου στη νέα γενιά.


Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τον Πανηγυρικό της Ημέρας από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου