Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Mνημονιακός ο «Οικονομικός Απολογισμός» του 2012

Ο οικονομικός απολογισμός του Δήμου για το οικονομικό έτος 2012 παρουσιάζει ανάγλυφα τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται στην Αυτοδιοίκηση τα τελευταία δύο χρόνια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.
 Αλλά όχι μόνο. Αποκαλύπτει επίσης και τις συνέπειες από την πιστή εφαρμογή αυτών των πολιτικών από τη διοίκηση του Δήμου, καθώς και τις δικές της κακές πρακτικές διοίκησης πελατειακού τύπου.
 Δεν θα ασχοληθώ με την κοινοτυπία πλέον ότι ο Προϋπολογισμός του 2012 ήταν πλασματικός. αφού στο σύνολο του υλοποιήθηκε μόλις κατά 40%.
 Θέλω όμως να παραθέσω μερικούς χαρακτηριστικούς αριθμούς που κατά τη γνώμη μου  αναδεικνύουν το πρόβλημα των οικονομικών του Δήμου και τις συνέπειες στη ζωή των κατοίκων του Δήμου.
   Τα έσοδα του Δήμου εξ αιτίας των μνημονιακών  περικοπών στις κρατικές επιχορηγήσεις(περίπου 70%), αλλά και της αδυναμίας των συμπολιτών μας να ανταποκριθούν στα δημοτικά τέλη και τα χαράτσια, είναι μειωμένα το 2012 κατά 13,5 εκ. € σε σχέση με το 2009 ή σε ποσοστό, 23%.
   Από τις συνολικές οφειλές προς το Δήμο που ανέρχονται σε 28 εκ. € εισπράχτηκαν μόλις 0,7 εκ. €  και μάλιστα από μικροφειλέτες. Οι μεγαλοφειλέτες του δήμου που δεν ξεπερνάνε τους 50 και χρωστάνε πάνω από 20εκ.€ παρέμειναν για μια ακόμα φορά ανέγγιχτοι.

   Από ένα συνολικό απολογισμό πραγματικών εσόδων για το Δήμο που ανέρχεται σε 56εκ.€ μόλις 3εκ. διατέθηκαν για επενδύσεις και έργα στην πόλη, εκ των οποίων ελάχιστα προέρχονταν από ίδιους πόρους του Δήμου
•  Οι επιδοτήσεις του Δήμου προς τον Οργανισμό Πρόνοιας (ΟΚΟΙΠΑΔΑ) και την Κοινωφελή (ΚΕΑΔΑ) περιορίστηκαν σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα που ήσαν 4,72 εκ.€ σε μηδέν  και μηδέν αντίστοιχα.
Για τις μνημονιακές περικοπές η Δημοτική αρχή δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να  κινητοποιήσει τους Μαρουσιώτες ενάντια σε μια πολιτική που στραγγαλίζει οικονομικά την Αυτοδιοίκηση, την οδηγεί στο μαρασμό και τελικά στην ιδιωτικοποίηση των βασικών υπηρεσιών που προσφέρει τώρα.
 Φαίνεται πως η Δημοτική αρχή θεωρεί πως εξαντλεί τα αγωνιστικά της περιθώρια  με την προβολή στο τύπο  φωτογραφιών του κ. Δημάρχου στην πρώτη γραμμή των πορειών της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ προς το Υπ. Εσωτερικών.
 Για το δεύτερο, παρόλο που το θέμα επανέρχεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, προβάλλονται συνέχεια οι ίδιες δικαιολογίες για τις μηδαμινές  επιδόσεις της Δημοτικής Αρχής. Γεγονός που μας υποχρεώνει να σκεφτούμε ότι πίσω από τις «δυσκολίες» κρύβονται πολιτικές επιλογές προκειμένου να διευκολυνθούν οι «πρώην και οι επόμενοι» υποστηρικτές-χορηγοί  πανάκριβων προεκλογικών εκστρατειών που είδαμε στο παρελθόν και ήδη προετοιμάζονται για το μέλλον.
 Οι δύο επόμενες διαπιστώσεις αποτελούν στην πράξη την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Δημοτικής Αρχής απέναντι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στο Παρατηρητήριο Οικονομικών των ΟΤΑ προκειμένου να επιμηκυνθούν τα δάνεια του πρώτου ή να χορηγηθούν από το Υπουργείο προς το Δήμο 19εκ. για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 Οι οδυνηρές αυτές περικοπές κρίθηκαν αναγκαίες από την πλειοψηφία προκειμένου να εξυπηρετηθεί το τεράστιο χρέος του Δήμου προς τρίτους και προς τις Τράπεζες που ανέρχεται στο σύνολο του σε 145 εκ. € (Ισολογισμός του 2011) και δημιουργήθηκε από τις Διοικήσεις Τζανίκου και κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας Πατούλη.
 Εκείνο που προξενεί αγανάκτηση είναι ότι τόσο ο κ. Πατούλης όσο και ο κ. Μπρέγιαννης θεωρούν το χρέος δεδομένο χωρίς κανείς από τους δύο να βάζει θέμα λεπτομερούς έρευνας για το πώς δημιουργήθηκε, αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αν πρέπει να υπάρξουν καταλογισμοί, αν πρέπει ένα μέρος του να διαγραφεί ή να αναληφθεί από το Κράτος χωρίς αυτοδιοικητικά μνημόνια.
 Από την άλλη θεωρούν φυσιολογικό να το επωμισθούν οι Μαρουσιώτες και να πληρώσουν το φαγοπότι των Ολυμπιακών Αγώνων του Τζανίκου ή το όργιο των ρουσφετολογικών προσλήψεων της πρώτης τετραετίας Πατούλη.
 Με το πρόσχημα της παραπομπής στη δικαιοσύνη, η συγκάλυψη, η απροθυμία ανάληψης πρωτοβουλιών και από τους δύο αποτελεί εδώ και πάνω από έξι χρόνια πάγια πολιτική.
 Όσοι όμως σείουν τη ρομφαία της κάθαρσης εδώ και 6 χρόνια ή θέλουν να πάρουν οριστικό διαζύγιο από το παρελθόν τους θα έπρεπε οι ίδιοι που ήσαν στα πράγματα να έχουν πάρει οι ίδιοι πρωτοβουλίες.
 Να έχουν οι ίδιοι προκαλέσει ελέγχους από το ΣΔΟΕ ή τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.
Τα σκάνδαλα βοούν και γίνονται σκανδαλώδεις αποκαλύψεις στον τοπικό Τύπο(Αμαρύσια 22/3/2013). Οι ίδιοι τι κάνουν;
 Και οι δύο, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, συγκαλύπτουν την αλήθεια  καλύπτουν πρόσωπα και πράγματα,  οικονομικά και πολιτικά διαπλεκόμενα συμφέροντα που τους στήριξαν στις εκλογές ή ελπίζουν ότι θα τους στηρίξουν στις επόμενες.
Όποιος αισθάνεται ότι δεν έχει σχέση με όλα αυτά ας πάρει τις αποστάσεις του και ας μιλήσει ανοιχτά. Σε αντίθετη περίπτωση η σιωπή είναι συνενοχή.

                               Λ. Μαγιάκης                                                                                      
                 Επικεφαλής Δημοτικής κίνησης
                   ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
                  Δ. Σύμβουλος Αμαρουσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου