Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Βιοκλιματική Ανάπλαση και Ελεγχόμενη Στάθμευση:

                  Οι απόψεις που διατυπώσαμε στη συνάντηση με το Δήμαρχο Αμαρουσίου
Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γεώργιος Πατούλης, σε συνάντηση που είχαμε στο Γραφείο του (παρόντες ήσαν και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νικόλαος Πέππας, εκπρόσωποι του Εμπορικού και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αμαρουσίου, καθώς και εκπρόσωποι εταιριών και υπηρεσιακοί παράγοντες), μας ανακοίνωσε πως ξεκινά η Βιοκλιματική Ανάπλαση του Κέντρου και , αμέσως μετά, η Ελεγχόμενη Στάθμευση.
Για την Ελεγχόμενη στάθμευση που πρόκειται να εφαρμοστεί , διατυπώσαμε την άποψη πως δεν εξυπηρετεί κανένα. «Θέτει τους κατοίκους, από κάθε άποψη, υπό διωγμόν», παρατηρήσαμε, «ιδίως τους κατοίκους των δρόμων κυκλοφορίας, ενώ πλήττει ταυτόχρονα πολλά καταστήματα (όσα προσφέρουν υπηρεσίες μακράς διάρκειας, όπως τα κομμωτήρια, οι καφετέριες κ.λ.π και όσα εξυπηρετούν πολλούς πελάτες σε σύντομο χρόνο π.χ. φούρνοι, ταχυφαγεία). Πρόκειται για ένα μέτρο καθαρά εισπρακτικό», τονίσαμε, «που καθόλου δε λαμβάνει υπόψη την οικονομική στενότητα όλων μας αυτήν την εποχή και που στην πράξη θα αποδειχθεί ανεφάρμοστο».
Για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση γενικά, επιφυλαχθήκαμε να εκφράσουμε άποψη.
 «Θα παρακολουθήσουμε», είπαμε, «την εκτέλεση του έργου και αναλόγως θα τοποθετηθούμε». Ζητήσαμε μόνο να μη γίνει Mall το Κέντρο του Αμαρουσίου (να διατηρήσει δηλαδή τον όποιο παραδοσιακό χαρακτήρα έχει σήμερα) και να χρησιμοποιηθούν υλικά, πραγματικά βιοκλιματικά. «Χώμα και δένδρα χρειάζονται για τη μείωση της θερμοκρασίας», υποστηρίξαμε, «και όχι πλάκες.»
Αυτό στο οποίο εκφράσαμε την κάθετη αντίθεσή μας ήταν η «ανάπλαση» της «πλατείας της Αγίας Λαύρας».
Η βιοκλιματική ανάπλαση του Κέντρου, πληροφορηθήκαμε, ξεκινά άμεσα, πριν τις «γιορτές», από την «Πλατεία Αγίας Λαύρας», την «ιστορική πλατεία της πόλης στην είσοδο του Αμαρουσίου», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο κύριος Δήμαρχος. Στο θέμα αυτό, οι αντιρρήσεις μας υπήρξαν έντονες, όπως έντονες άλλωστε υπήρξαν οι αντιρρήσεις μας και πριν από δυόμιση χρόνια για το ίδιο θέμα. Υπενθυμίσαμε στον κύριο Δήμαρχο την υπόσχεση, που επανειλημμένα μας έχει δώσει, πως η «πλατεία της Αγίας Λαύρας» δεν θα θιγεί. Διότι:
1.Είναι ήδη μια πλατεία απολύτως βιοκλιματική, αφού είναι η πλουσιότερη σε φυσική βλάστηση πλατεία του Κέντρου του Αμαρουσίου.
2.Είναι στρωμένη με μάρμαρα Πεντέλης που είναι απαράδεκτο να αφαιρεθούν. (Η εμπειρία μας έχει δείξει πως την προσθήκη πλακών την ακολουθεί, με μαθηματική βεβαιότητα, η προσθήκη τραπεζοκαθισμάτων!)
3.Είναι απαίτηση όλων των Μαρουσιωτών να μείνει απαραβίαστη, αφού ο χώρος αποτελούσε, επί πενήντα χρόνια περίπου (1870 – 1920) το (τρίτο κατά σειράν) Νεκροταφείο του Αμαρουσίου.
4.Είναι ήδη μια πλατεία με απαράμιλλη αρμονία και κάλλος φυσικό. Οποιαδήποτε λοιπόν παρέμβαση σ’ αυτήν, η όποια κοπή ή μεταφύτευση δένδρων, θάμνων κ.λ.π. και προσθήκη περιττών στοιχείων, θα είναι διατάραξη της αρμονίας αυτής και μείωση της αισθητικής (αλλά και της περιβαλλοντικής) της αξίας.
5.Είναι το μόνο καταφύγιο που απέμεινε στο Κέντρο της πόλης, για τους πολλούς πια συμπολίτες μας (καθημερινά γίνονται όλο και περισσότεροι), που αναζητούν λίγη γαλήνη, δροσιά και αναψυχή, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να «πληρώσουν».
Είναι αδιανόητο, τονίσαμε, σε μια εποχή που πολλοί συμπατριώτες μας - εύποροι μέχρι χθες - κυριολεκτικά πεινάνε, στην πόλη αυτή να ξοδευτούν χρήματα, για να καταστραφεί ό, τι ωραίο μας έχει απομείνει.

                                     Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                                                 Η Πρόεδρος
                                         Δήμητρα Κρεκούκια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου