«Ημέρα της νίκης των λαών»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τιμάμε τα 67 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την ιστορική μέρα που η κόκκινη σημαία υψώθηκε στο Ράιχσταγκ. Τιμάμε τους νεκρούς, τους βασανισμένους και τραυματίες, τα Κομμουνιστικά Κόμματα όπου Γης, τα εθνικοαπελευθερωτικά και αντιφασιστικά κινήματα στις καπιταλιστικές χώρες.

Στη μεγάλη νίκη των λαών, κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού «Αξονα» Γερμανίας - Ιαπωνίας - Ιταλίας και των συμμάχων τους, ο ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης υπήρξε καθοριστικός. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια ήταν οι νεκροί της.

Γράφτηκαν αθάνατες οι εποποιίες του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ, στο Κουρσκ, στο Λένινγκραντ, σε όλα τα πεδία των μαχών μέσα στη Σοβιετική Ενωση και σε σειρά χωρών της καπιταλιστικής Ευρώπης.
Η σωτηρία της Σοβιετικής Ενωσης και ο καθοριστικός ρόλος της στη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού θα ήταν αδύνατα, σε συνθήκες μάλιστα που οι «σύμμαχοι» είχαν στόχο να αξιοποιηθεί η ναζιστική Γερμανία εναντίον της. Εγιναν δυνατά γιατί η Σοβιετική Ενωση διένυσε σε μόλις 20 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση μια τεράστια απόσταση στο δρόμο τής συνειδητά σχεδιασμένης κοινωνικοοικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.
Ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης (1989-1991) στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ξεκίνησε διεθνώς μια πιο συντονισμένη παγκόσμια επιχείρηση αναθεώρησης της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το λεγόμενο «ξαναγράψιμο». Ομως η αντικειμενική πραγματικότητα είναι αδυσώπητη.

Τα ιμπεριαλιστικά «κέντρα» συγκαλύπτουν ότι οι άδικοι πόλεμοι ξεπηδούν από τη φλέβα του καπιταλιστικού συστήματος. Γίνονται, επειδή υπάρχει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το μοίρασμα των αγορών, που αντικειμενικά αποτελούν τη χειρότερη μορφή καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων.
Ο φασισμός γεννιέται στα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι μορφή άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων, που ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι και γενικότερα τα εθνικοσοσιαλιστικά κόμματα εξέφρασαν.
Η μεγάλη οικονομική και στρατιωτική ισχύς της Γερμανίας αποκτήθηκε χάρη και στη μεγάλη βοήθεια που της έδωσαν οι νικήτριες καπιταλιστικές δυνάμεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να τη στρέψουν κατά της Σοβιετικής Ενωσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «Σύμφωνο του Μονάχου» (29 Σεπτεμβρίου 1938), με το οποίο παραχωρήθηκε στη Γερμανία το σουδητικό τμήμα της Τσεχοσλοβακίας.

Μέρος του ιμπεριαλιστικού ιδεολογικού πολέμου αποτελούν η παραχάραξη της Ιστορίας, η επιχείρηση αταξικής ερμηνείας τόσο των αιτιών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όσο και των λαϊκών αντιφασιστικών μετώπων, η προσπάθεια να αποενοχοποιηθεί η ταξικότητα που έχει ο προδοτικός ρόλος μιας σειράς αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων, η συκοφαντία να ταυτιστεί ο κομμουνισμός με το φασισμό, ο Στάλιν με τον Χίτλερ, για να διαμορφωθούν υποταγμένες συνειδήσεις, να συκοφαντηθεί η ταξική πάλη και η προοπτική της.

Τα αντικομμουνιστικά «κέντρα» ονοματίζουν σήμερα την Αντίσταση «τρομοκρατία»! Εμφανίζουν ως σφαγές αμάχων την τιμωρία των «δοσίλογων» από τη λαϊκή θέληση. Προβάλλουν, ως βασική αιτία της δημιουργίας οργανώσεων τύπου «Ταγμάτων Ασφαλείας» και της συνεργασίας με τους κατακτητές, την ανάγκη «αθώων να προστατευθούν από το αιματηρό όργιο που εξαπέλυσαν εναντίον τους οι κομμουνιστές»! Κρύβουν επίσης επιμελώς ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος αναθέρμανε τις ελπίδες των αντεπαναστατικών δυνάμεων στη Σοβιετική Ενωση, που τον είδαν ως τη μεγάλη ευκαιρία για την παλινόρθωση του καπιταλισμού και συμμάχησαν με τους εισβολείς Γερμανούς και τους συμμάχους τους.

Εξέχοντα ρόλο στη στρέβλωση της ιστορικής μνήμης παίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Πρωτοστατώντας στην αντικομμουνιστική υστερία καθιέρωσε την 9η του Μάη ως «Ημέρα της Ευρώπης», απαλείφοντας την «Ημέρα της νίκης των λαών»!
Παράλληλα συνεχίζεται η διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων που υποστηρίζεται ένθερμα από τον οπορτουνισμό, με το επιχείρημα για το «μοίρασμα του κόσμου» στη συνάντηση της Γιάλτας (11 Φεβρουαρίου 1945) ανάμεσα στους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων δυνάμεων - ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Βρετανίας - που εκ των πραγμάτων τελικά βρέθηκαν από κοινού αντιμαχόμενες τον «Αξονα». Διαστρεβλώνουν το γεγονός ότι οι συνομιλίες και οι συμφωνίες στη Γιάλτα αντανακλούσαν διαφορετικά συμφέροντα, αλλά και ένα συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων.

Η συγχρονισμένη οικονομική κρίση (2008 - 2009) στα περισσότερα καπιταλιστικά κράτη, όξυνε τις αντιθέσεις μεταξύ τους, τους ανταγωνισμούς, φέρνοντας ανακατατάξεις και στις διάφορες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Η κοινή στρατηγική του διεθνούς καπιταλισμού ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν εξαλείφει το σκληρό ανταγωνισμό για το μοίρασμα των αγορών.
Ο λυσσαλέος ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός υπογραμμίζει ότι η ανθρωπότητα κάθε άλλο παρά έχει απαλλαγεί από τον κίνδυνο ενός νέου πιο γενικευμένου πολέμου.

Το ΚΚΕ και τώρα και τότε, στα χρόνια του πολέμου, ανέδειχνε τη δύναμη που έχει ο λαός, όταν θελήσει να δράσει και να οργανώσει τον αγώνα του.

Στην εποχή μας εξακολουθεί να είναι αναγκαίο και πολύ πιο ώριμο από την άποψη των υλικών συνθηκών το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Η ιστορική πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα, δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει μια ανώτερη ωρίμανση το επαναστατικό εργατικό κίνημα, πρώτα απ' όλα η πρωτοπορία του, το κομμουνιστικό κίνημα, συνειδητά ξεπερνώντας τις ιδεολογικές - πολιτικές συνέπειες της νίκης της αντεπανάστασης.
Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της αναζωογόνησης του κομμουνιστικού κινήματος, των νέων κοινωνικών επαναστάσεων, που θα φέρουν με μεγαλύτερη ωριμότητα και σταθερότητα την εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική εξουσία, για να είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών κριτήριο της οικονομικής, κοινωνικής οργάνωσης και ανάπτυξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου