Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Για την Έκθεση εσόδων - εξόδων Α΄ Τριμήνου 2012

Από την Έκθεση επιβεβαιώνονται οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με τον Προϋπολογισμό του Δήμου. Α. Σχετικά με τα έσοδα λέγαμε:
1. «Τα τακτικά έσοδα του Δήμου Μαρουσιού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) ανέρχονται σε 10,56 εκ ευρώ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 1,62 εκ ευρώ, δηλαδή κατά 13,3%, σε σχέση με τα διαμορφωμένα το 2011. … Η πραγματική του μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και το ερώτημα είναι από πού θα προέλθουν τα υπόλοιπα 121 εκ. €. Η απάντηση είναι ολοφάνερη: Σχεδόν στο σύνολο τους τα λαϊκά στρώματα θα υποβληθούν σε πρόσθετα δημοτικά χαράτσια…».
Πράγματι:
Από τα 10 εκ. € που προβλέπονται ως «Έσοδα από επιχορηγήσεις» στην Έκθεση για όλο το χρόνο (στήλη «Ανακεφαλαίωση Εσόδων»), μόνο τα 1,62 βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2012 αντί των 2,5 εκ. που αναλογούν.
Από τα 60 εκ. που προβλέπονται ως «Εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις από ΠΟΕ» εισπράχθηκαν μόλις 130.000€[!!].
Επιβεβαιώνεται, έτσι, ότι πρόσθετα δημοτικά χαράτσια περιμένουν τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας για να καλύψουν κάποια από τα κενά στα δημοτικά έσοδα.
2. «Η μεγαλύτερη δημοτική φοροληστεία γίνεται μέσω «ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού», τα οποία εμφανίζονται αυξημένα σε σχέση με τα διαμορφωμένα το 2011 (24,55 εκ ευρώ) κατά 1,2 εκ. ευρώ, δηλαδή αυξημένα κατά 4,9% … Στην πραγματικότητα όμως η αύξηση των ανταποδοτικών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, είναι πολύ μεγαλύτερη…»

Πράγματι:
Από τα 26 εκ. που προβλέπονται στην Έκθεση για όλο το 2012, αυξημένα κατά 1,2 εκ. έναντι του 2011, το πρώτο τρίμηνο εισπράχθηκαν ήδη 5,7 εκ., δηλ. «πλήρης απορρόφηση» εάν παρθεί υπόψη και μια μικρή χρονική υστέρηση στην απόδοση προς το δήμο των εισπραχθέντων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το σημαντικότερο, όμως, με δεδομένη την κατακόρυφη μείωση των ανταποδοτικών τελών του κεφαλαίου (υπερτοπικά εμπορικά κέντρα, μεγάλα γραφεία πολυεθνικών, πολυτελείς κατοικίες πάνω από 180 τ.μ. κ.ά.), είναι ότι αυξάνεται δραματικά η συμμετοχή της λαϊκής οικογένειας στα ανταποδοτικά τέλη, η παραπέρα οικονομική της αφαίμαξη.

Β. Σχετικά με τα Έξοδα λέγαμε:
1. «Τα έσοδα αυτά πού θα διατεθούν; Μήπως σε κοινωνικές υποδομές, όπως αποχετευτικά-αντιπλημμυρικά έργα, πράσινο, βρεφονηπιακοί σταθμοί, δρόμοι, κοινωνικές παροχές, διευκολύνσεις στα λαϊκά στρώματα; Όχι βέβαια, ο προϋπολογισμός, όσο πλασματικός κι αν είναι (δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 80 εκ. €) δεν μπορεί να κρύψει την αντιλαϊκή του κατεύθυνση ούτε στο σκέλος των εξόδων:
Τουλάχιστον 10 εκ. € θα πάνε στις τρέχουσες αποπληρωμές δανείων, χώρια τα χρωστούμενα από τα προηγούμενα χρόνια…».
Πράγματι:
Από τα 134,25 εκ. €, το πρώτο τρίμηνο υλοποιήθηκαν (πληρώθηκαν) μόλις 14,65 εκ. και από αυτά τα 1,88 εκ. διατέθηκαν ήδη για την τρέχουσα πληρωμή δανείων. Ακόμη, τα 7,38 εκ. διατέθηκαν για πληρωμές ΠΟΕ, ενώ τα 370.000€ αποδόθηκαν σε τρίτους δικαιούχους τρέχουσας χρήσης και τα 810.000€ σε δικαιούχους ΠΟΕ.
Δηλ. για τις ανελαστικές δαπάνες του δήμου και τις άλλες ανάγκες διατέθηκαν μόλις 14,65 - (1,88 + 7,38 + 0,37 + 0,81) = 4,21 εκ.
2. «αυτό που απομένει για έργα, απαλλοτριώσεις και αγορές εξοπλισμού είναι κάτι λιγότερο από 8 εκ. €. Παίρνοντας δε υπόψη την ιδιαίτερη προτίμηση της δημοτικής αρχής για τα έργα βιτρίνας, είναι βέβαιο ότι ελάχιστα ψίχουλα θα δοθούν για έργα που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια.»
Πράγματι:
Στο υπόψη τρίμηνο για έργα και μελέτες έργων διατέθηκαν μόλις 410.000€ (!!), λιγότερο και από ψίχουλα.
Ύστερα από τα παραπάνω, το μόνο που απομένει να προσθέσουμε είναι η τελική έκκλησή μας στην Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον Προϋπολογισμό του 2012:
«Μαρουσιώτισσες – Μαρουσιώτες
Λέμε ΟΧΙ στον αντιλαϊκό Προϋπολογισμό. Η πολιτική της δημοτικής Αρχής της πόλης μας ακολουθεί κατά πόδας, σε τοπικό επίπεδο, τη συνολικότερη Κυβερνητική πολιτική του μαύρου μετώπου, όπως εκφράστηκε και στην προεκλογική ομιλία του προέδρου της Ν.Δ στο Μαρούσι, την οποία πρόταση χειροκρότησε και ο δήμαρχος κ. Πατούλης, που πρότεινε την χρηματοδότηση με ίδιους πόρους και για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους των δήμων προς τις τράπεζες, ότι λέει και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ… που καθορίζεται προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας και διαγράφοντας τα χρήματα που μας οφείλουν από τον κρατικό προϋπολογισμό και μας κλέβουν νόμιμα μέσο των φόρων . Είναι καθαρό, ότι η πολιτική αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει,με οποιαδήποτε κυβέρνηση , τίποτα δεν πρόκειται να κερδηθεί υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, εάν δεν αναπτυχθεί ένα ουσιαστικό, μαζικό , διεκδικητικό κίνημα απέναντί της στο πλαίσιο και σε συνδυασμό με τους συνολικότερους αγώνες των εργαζομένων, για καλύτερους όρους δουλειάς και διαβίωσης.
Για το ΚΚΕ και την Λαϊκή Συσπείρωση η μόνη λύση βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή του βάρβαρου και ξοφλημένου τρόπου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο λύνοντας μια και καλή το δίλημμα από ποιόν για ποιόν , λύνοντας την αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας, έχοντας ξεκάθαρο σκοπό και στόχο , όχι να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση και να επανέλθει η ανάκαμψη των κερδών των καπιταλιστών, με τσακισμένα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, όχι με μεσοβέζικες λύσεις. Οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα και στο Μαρούσι χρειάζεται σήμερα να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία τους στους χώρους εργασίας , να αντισταθούν με τις ταξικές δυνάμεις , με το ΠΑΜΕ, για να βάζουν καθημερινά εμπόδια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, να συσπειρωθούν στις επιτροπές αγώνα, βοηθώντας την συγκέντρωση δυνάμεων για τη Λαϊκή Αντεπίθεση, για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία.»

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ & ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου