Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Υποψήφιος με το ΠαΣοΚ στη Β΄ Αθηνών, ο Πάνος Αλεξανδρής

                    Επιβάλλεται η παρουσία μας στη νέα
            "Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Συνθήκη"
Ένα σύστημα στο οποίο οι ασκούντες οικονομική πολιτική ενεργούν κάτω από την ισχυρή πίεση των αγορών και ταυτόχρονα θεωρούν ότι οι αγορές είναι μυωπικές και εύκολα παραπλανώμενες, δεν είναι μόνο ασταθές, αλλά μη αποτελεσματικό.
Κι αυτό, διότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, ενώ αυτή έχει χαθεί με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, απαιτεί κάθε φορά επιπλέον σκληρότερες ενέργειες έχοντας συνεχώς ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην λήψη σκληρών οικονομικών μέτρων. Η διαδικασία αυτή προκαλεί αβάσταχτα οικονομικά βάρη στους πολίτες και σίγουρα δεν αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για την ενίσχυση του εσωτερικού πολιτικού συστήματος μιας χώρας.
Ανάμεσα στην πληθώρα των συζητήσεων για την εξεύρεση πολιτικών μείωσης του δημοσίου χρέους των ευρωπαϊκών κρατών - μελών, ελάχιστη προσοχή δόθηκε στην «αντοχή» των πολιτών να ζήσουν μέσα σε αυτές. Είναι πράγματι λογικό για τις κυβερνήσεις να θεωρούν ότι η διατήρηση του χαμηλού κόστους δανεισμού και όχι η ανθεκτικότητα της οικονομίας θα λύσει τα δημοσιονομικά τους προβλήματα.
Είναι όμως επίσης ξεκάθαρο ότι το χρέος των κεντρικών κυβερνήσεων έχει εκτιναχθεί ως αποτέλεσμα της σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η μοναδική πηγή ανάπτυξης, ως διαπιστώνεται τελευταία, υπήρξε το μακροχρόνια διογκούμενο χρέος των κεντρικών κυβερνήσεων.
Μέσα σ’ ένα περιβάλλον εξαντλημένης Νομισματικής πολιτικής και ολοένα εξαντλούμενης Δημοσιονομικής, η Ευρώπη θα πρέπει να «επαναπροσδιορίσει» τον στόχο της.
 Εμείς σε αυτή τη διαδικασία οφείλουμε να είμαστε παρόντες. 
 Έως τώρα η εύρεση ελπίδας απέτυχε. Οι Έλληνες όμως θα πρέπει να αποκτήσουν και να διατηρήσουν την διάθεση η χώρα μας να αποτελέσει μέρος της τραπέζης διαπραγματεύσεων για το επόμενο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όσον αφορά το δημοσιονομικό σκέλος. Έχοντας ανακαλύψει τις συνέπειες των εφαρμοζόμενων έως τώρα πολιτικών στην ανάπτυξη, δεν είμαστε μόνο οι Έλληνες, αλλα και οι Ευρωπαίοι στο σύνολό τους που δεν επιθυμούμε η ανάπτυξη να αποτελεί, ως διαδικασία, έναν «τυχαίο περίπατο».
Η δυνατότητα του προϋπολογισμού να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη έχει αποδειχθεί ισχυρά περιορισμένη έως ανύπαρκτη στην δεδομένη φάση του οικονομικού κύκλου. Όσο αρχίζει να αναπτύσσεται και να καλλιεργείται η διάθεση των ευρωπαϊκών κρατών για τα μεγέθη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους και να μην εστιάζεται αποκλειστικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παρά την πρόδηλη αναγκαιότητα αυτών, ως χώρα οφείλουμε να συμμετάσχουμε ενεργά σε αυτόν το νέο ευρωπαϊκό διάλογο.
Η κυρίαρχη αντίθεση της σοσιαλδημοκρατικής πρότασης στην Ευρώπη σε σχέση με την συντηρητική εστιάζεται στην αντίληψη για τον νέο Δημοσιονομικό Κανόνα, όπως αυτός τέθηκε από τους Μερκοζί το 2011. Στόχο δεν αποτελεί η μη επικύρωση αυτού, αλλά η συμπλήρωσή του με εργαλεία προώθηση αναπτυξιακών μέτρων. Το σημείο διαμάχης και περαιτέρω συζήτησης δεν επικεντρώνεται στο τι περιλαμβάνει η νέα Δημοσιονομική συμφωνία, αλλά στο τι δεν περιλαμβάνει., ώστε να εγγυάται και να εξασφαλίζει τις οικονομίες των κρατών - μελών από τον φαύλο κύκλο της «Παγίδας Λιτότητας». Η Ευρώπη αρχίζει να κατανοεί ότι η μείωση των Δημοσίων ελλειμμάτων και χρεών θα πρέπει να δρομολογείται κάτω από συνθήκες πολιτικά αποδεκτές και σεβαστές από τα κοινωνικά στρώματα.
Επιπλέον βασικό στοιχείο της παραπάνω αντίθεσης είναι η χρονική διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής μιας οικονομίας, η οποία θα πρέπει να διαμορφώνεται ανάλογα με την φάση του οικονομικού κύκλου που αυτή βρίσκεται.
Δεν μπορεί ο σκληρός δημοσιονομικός κανόνας των συντηρητικών στην Ευρώπη να αγνοεί τα παραπάνω ζητήματα. Η Ευρώπη διαβλέπει πλέον την αναπτυξιακή πορεία ως στοιχείο άμεσα συναρτώμενο με το επόμενο πλαίσιο δημοσιονομικής ενοποίησης. Οφείλουμε να στοιχειοθετήσουμε τη νέα ευρωπαϊκή προοδευτική πρόταση, ταυτοποιώντας αφενός την κρίση, βιώνοντας και προβλέποντας το κόστος της και αναζητώντας την προοπτική της χώρας μας μέσα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και όχι στηρίζοντας την ψευδεπίγραφη πρόταση για την δήθεν αυτάρκη και μοναχική Ελλάδα.

* Ο κ. Πάνος Αλεξανδρής είναι Δικηγόρος - Υποψήφιος ΠΑΣΟΚ Β Αθήνας

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου