Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

H τέχνη του να φτιάχνεις καφέ με μια μπανάνα στο στόμα

Στο σταθμό του ηλεκτρικού στο Μαρούσι έχουν σκορπίσει παντού ξύλινα σπιτάκια και στην οροφή του έχουν βάλει αυτό το άσπρο υλικό περιτυλίγματος για δέματα και ακόμα από πολύ κοντά δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι χιόνι. Σε συνδυασμό με το παγοδρόμιο δημιουργεί μια εορταστική ψευδαίσθηση. Παρόλο που προσωπικά, είμαι κατά οποιαδήποτε θρησκευτικής εορτής και ειδικά μιας παραποιημένης και προωθημένης ως καταναλωτική υποχρέωση. Αν γδύσεις τα Χριστούγεννα από αυτά τα στοιχεία, συγκεντρωθείς δηλαδή στους εορτασμούς της αλλαγής του έτους και στο να δείχνεις αγάπη και καλοσύνη στους συνανθρώπους σου. Είμαι υπέρ της.
Πριν ανέφερα για την ψευδαίσθηση. Η ψευδαίσθηση είναι μια ωραία προσθήκη όταν γίνεται μια καλή προσπάθεια για την ουσία. Ανέφερα συγκεκριμένα τον δήμο Αμαρουσίου γιατί τον τελευταίο καιρό έχει κάνει και κάποια βήματα για την ουσία. Όπως απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε άτομα με μικρότερο σπίτι από 80m2 και εισόδημα κάτω τον 12.000, καθώς και σε επαγγελματίες με οικονομικά προβλήματα ακόμα στηρίζουν όσους δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ.
Τον δήμο Αμαρουσίου τον αναφέρω εντελώς σαν παράδειγμα γιατί αν και δεν μένω εκεί, δουλεύω εκεί και βλέπω και ακούω κάποια πράγματα. Πρωτοβουλίες για το χαράτσι πχ, έχουν πάρει και άλλοι δήμοι όπως πχ και της Νέας Ιωνίας.
Και φτάνουμε στην μπανάνα, στο δήμο Αθηνών.

Όπου μαθητές θα στολίσουν το σύνταγμα με ανακυκλώσιμες κατασκευές που φτιάξανε μόνοι τους. Δεν ξέρω αν κάποιο από τα παιδιά θα ευχαριστηθεί το συγκεκριμένο γεγονός αλλά το κέντρο της Αθήνας γίνεται όλο και πιο μίζερο.
Το να στολίσεις άδειες βιτρίνες ή να ξηλώσεις τα παγκάκια για να μην κοιμούνται οι άστεγοι δεν το λες βελτίωση, ούτε καν για τα μάτια του κόσμου όταν στα 10 μέτρα πιο κάτω η πρέζα να πάει σύννεφο.
Καμία μέριμνα για τους άστεγους που πολλαπλασιάζονται δραματικά μέρα με την μέρα, καμία προσπάθεια για να γίνει μια πόλη που βοηθάει αυτούς που δεν μπορούν και το έχουν ανάγκη.
Μια θεία μου που είχε χρόνια να ανέβει Αθήνα και έτυχε να έχει μια δουλειά, μου είπε αργότερα ότι στεναχωρήθηκε για όλα αυτά που είδε. Ότι το κέντρο βρίσκεται όντως σε μια παρακμή και στην χειρότερη ίσως κατάσταση που βρισκόταν ποτέ.
Ξαφνικά ένα φλεγόμενο δέντρο ακούγεται σαν μια πολύ ζεστή χριστουγεννιάτικη και εορταστική εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου