Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας του Δήμου

Οι αντιδράσεις και οι αγώνες των εργαζομένων στους ΟΤΑ ενάντια στα σχέδια της ιδιωτικοποίησης της συλλογής των απορριμμάτων και της καθαριότητας, που εισηγείται και προωθεί η πολιτική του Καλλικράτη και των μνημονιακών ρυθμίσεων της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ -ΝΔ - ΛΑΟΣ), άρχισαν να έχουν τις πρώτες νίκες τους.
Συγκεκριμένα χάρη στη συντονισμένη και μαζική αντίδραση των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Αμαρουσίου, αποφεύχθηκε η προσπάθεια εκχώρησης του οδοκαθαρισμού της πόλης για την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών σε ιδιωτικό συνεργείο συγκεκριμένου εργολάβου (ο οποίος έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με το Δήμο Αμαρουσίου), όταν πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκαν στο αμαξοστάσιο του Δήμου Αμαρουσίου περί τους τριάντα (πρώην) εργαζόμενους του Δήμου Αμαρουσίου, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να παραλάβουν σκούπες και καροτσάκια οδοκαθαρισμού, με νέα σχέση εργασίας αυτή τη φορά, ως ιδιωτικοί υπάλληλοι του εργολάβου ιδιώτη στον οποίο θα ανέθετε τον οδοκαθαρισμό για διάστημα ενός μήνα η Δημοτική Αρχή.
Η συντονισμένη και μαζική αντίδραση των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Αμαρουσίου ακύρωσε τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και ανάγκασε τον εργολάβο και τους υπαλλήλους του ν’ αποχωρήσουν άπρακτοι.

Το θέμα κατέληξε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο δεν είχε καμία ενημέρωση για τις προθέσεις και τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής, όπου στις 13 – 12 – 2011 ακούσαμε από τη Δημοτική Αρχή ότι η εκχώρηση του οδοκαθαρισμού στο ιδιωτικό συνεργείο θα γινόταν μόνο για διάστημα ενός μήνα και αυτό γιατί η πόλη είχε ανάγκη «καθαρισμού» την περίοδο των εορτών, κάτι που δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου, διότι από τις συνεχείς απολύσεις των συμβασιούχων και τις αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης των μονίμων υπαλλήλων, η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου έχει αποψιλωθεί από εργαζόμενους, όπως δήλωσε η Δημοτική Αρχή.
Φυσικά στις έντονες αντιδράσεις και ερωτήσεις μας, καθώς και στις καταγγελίες μας ενάντια στην πολιτική που υλοποιεί και εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου γύρω από το θέμα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου, απάντηση δεν πήραμε από τη Δημοτική Αρχή.
Την καλύτερη απάντηση όμως στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου την έδωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τη στάση τους και τους αγώνες τους και έτσι στη συνεδρίαση του Δ. Σ. της 15 – 12 – 2011 μας ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή ότι το θέμα της εκχώρησης της καθαριότητας σε ιδιωτικό συνεργείο δεν υφίσταται πλέον.
Η οργή βέβαια του κου Δημάρχου ήταν ενδεικτική και χαρακτηριστική των φιλεργατικών αισθημάτων του, τα οποία εκφράζονται συνήθως σε άνευρα και απολίτικα ψηφίσματα δήθεν στήριξης των εργαζομένων, βάζοντας στο στόχαστρο αυτούς που του χαλούν τα σχέδια και δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους του Δήμου Αμαρουσίου, οι οποίοι υπερασπίζονται την εργασία τους και το δημόσιο χαρακτήρα των Ο. Τ. Α.
Ακούστηκαν λοιπόν από το στόμα του κου Δημάρχου «προειδοποιήσεις» και απειλές γι’ αυτούς που «δεν δουλεύουν» και «παρακωλύουν» τη λειτουργία του αμαξοστασίου και άλλα ευτράπελα, τα οποία θύμιζαν ούτε λίγο, ούτε πολύ δελτίο ειδήσεων του ΜΕGA με τον κο Δήμαρχο σε ρόλο κυβερνητικού δημοσιογράφου σε «διατεταγμένη υπηρεσία».
Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙΡΟ
Οι εργαζόμενοι σήμερα δίνουμε μια τιτάνια μάχη ενάντια στο σύγχρονο κοινωνικό μεσαίωνα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν με τις πολιτικές των μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, του Καλλικράτη και της ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης βασικών κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, μία από τις οποίες είναι και η καθαριότητα – αποκομιδή απορριμμάτων των Δήμων (ανοίγοντας την όρεξη πολλών μεγαλοκεφαλαιούχων, οι οποίοι θα καρπωθούν τα κέρδη και τα οφέλη από τους δικούς μας φόρους και εισφορές – δημοτικά τέλη – απογειώνοντας το κόστος της καθαριότητας των Δήμων στα ύψη και επιβάλλοντας μας νέα χαράτσια, μεταβάλλοντας τους εργαζόμενους στην ιδιωτικοποιημένη πια καθαριότητα σε σύγχρονους σκλάβους, θυμηθείτε το παράδειγμα της εργαζόμενης σε ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας των ΗΣΑΠ Κ. Κούνεβα).
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
              ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ Ο. Τ. Α.
Η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ καταγγέλλει την πολιτική της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου με την οποία επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου.
Η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου όχι μόνο συμφωνεί με την εφαρμοζόμενη πολιτική του Καλλικράτη και των μνημονίων που ιδιωτικοποιούν τους ΟΤΑ, αλλά πρόθυμα εφαρμόζει και τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις της πολιτικής αυτής.
Δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου και κάθε εργαζόμενου που παλεύει ενάντια στον Καλλικράτη, τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα και υπερασπίζεται το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία ενάντια στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων υπηρεσιών και των κοινωνικών αγαθών, που προωθείται από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ) με στόχο τη χρεοκοπία και την φτωχοποίηση των εργαζομένων.
Άλλωστε δε θα κουραστούμε να το λέμε ότι ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε το σύγχρονο κοινωνικό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν είναι η ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και των πολιτικών της εκφραστών τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Δ. Α. Πολυχρονιάδης
Αιρετός & Ανακλητός Εκπρόσωπος
της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ στο Δ. Σ. Αμαρουσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου