Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

το 1984 έφυγε ο φημισμένος τραγουδιστής, εκτελεστής σαντουριού και τραγουδοποιός του ρεμπέτικου, γνωστός και ως «Σαμιωτάκι» Κώστας Ρούκουνας. Γεννήθηκε το 1903 στο Καρλόβασι της Σάμου. Η οικογένειά του ήταν φτωχή κι έτσι άρχισε να εργάζεται από την τρυφερή ηλικία των 8 ετών, αρχικά σε μια καπνοβιομηχανία και αργότερα ως ξυλουργός.

Το 1934, στην κορύφωση της οικονομικής δυσπραγίας εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα, ο Ρούκουνας κυκλοφόρησε ένα τραγούδι σε συρτό ρυθμό με τίτλο "η κρίσις" :

Οι φόροι και τα κόμματα, φέραν αυτή την κρίση
που κάνανε τον άνθρωπο, να μη μπορεί να ζήσει.
Κι όλο τη φτώχεια πολεμά, για να την ανικήσει
να βγάνει το ψωμάκι του, το σπίτι του να ζήσει.
Αλλά κι αυτό αδύνατο, για να το κονομήσει
και κάθε μέρα βλαστημά, την έρημη την κρίση.
Όλος ο κόσμος τά’χασε, κι όλοι παραμιλούνε
και κάθε μέρα βλαστημούν, την κρίση που περνούνε.


Ο Κώστας Ρούκουνας είχε ηχηρότατη φωνή και διακρινόταν ιδιαίτερα στους αμανέδες. Έμπειρος και ταλαντούχος μουσικός, τραγουδούσε με την ίδια ευκολία και δημοτικό τραγούδι. Ερμήνευσε τραγούδια του Παναγιώτη Τούντα, του Σπύρου Περιστέρη, του Κώστα Σκαρβέλη και του Γρηγόρη Ασίκη, ενώ υπήρξε συνεργάτης του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Στέλιου Κηρομύτη και άλλων «πρώτων ονομάτων» του λαϊκού τραγουδιού...
Την περίοδο 1930 - 1959 δισκογράφησε συνολικά 180 τραγούδια. Από αυτά που συνέθεσε, ξεχωρίζουν: «Περί πολιτικής», Εργάτης Τιμημένος 1932,"Η κρίσις" (1934),  «Με μια τσαχπίνα μπλέχτηκα» (1934), «Κοντραμπατζήδες» (1935), «Ο Πίκινος» (1936), «Η μπόμπα» (1945), «Ανεμότρατα» (1946), «Μια που σέρνει το μαντήλι» (1947), «Σαρανταπέντε λεμονιές» (1947), «Ο φθισικός», «Φτωχομάνα Σμύρνη», κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου