Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Οι θέσεις της υποψήφιας Δημάρχου Μαίρης Διακολιού, για το Δάσος Συγγρού

Ο Σύλλογος «Φίλοι του Δάσους Συγγρού», κατά τον εορτασμό των 15 ετών προσφοράς του και την κοπή της βασιλόπιτας προσκάλεσε - μεταξύ άλλων υποψηφίων- και την υποψήφια Δήμαρχο και νυν Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλο Μαίρη Διακολιού για να εκθέσουν το πρόγραμμα και τις θέσεις τους για το Δάσος Συγγρού.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Μαίρη Διακολιού κατέθεσε 15 σημεία για την αναβάθμιση και προστασία του Δάσους, τονίζοντας κυρίως ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ο δασικός του χαρακτήρας πέρα από τις επιβουλές και μεθοδεύσεις που κατά καιρούς κάνουν την εμφάνισή τους
όπως πχ η απόπειρα να ενταχθεί το Δάσος στο Υπερταμείο ή 
η μεθόδευση Καραμέρου να καταστεί το Δάσος τάχα ως πόλος τουριστικής ανάπτυξης
που αποκρούστηκε με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ δεσμεύτηκε ότι το Δάσος θα παραμείνει αποκλειστικά ως χώρος χρήσης από τους πολίτες που απολαμβάνουν να περπατούν μέσα σε αυτό.
ΤΑ 15 ΣΗΜΕΙΑ:
Ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, το Δάσος Συγγρού ανήκει στους πολίτες και πρέπει να διατηρήσει για πάντα τον δασικό του χαρακτήρα, πάντα με σεβασμό στη διαθήκη της Ιφιγένειας Συγγρού.
Για να στηριχθεί ο δασικός χαρακτήρας του Συγγρού, του κοσμήματος της πόλης μας, αρχικά και κυρίως θα πρέπει να επιδιώξουμε ο Δήμος πάντα να βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον εκάστοτε Πρόεδρο του ΙΓΕ, γιατί το ΙΓΕ είναι εκείνο που διαχειρίζεται το κληροδότημα και έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει πρωτοβουλίες.
Το ίδιο αγαστή συνεργασία θα πρέπει να έχει ο Δήμος και με όλους τους Συλλόγους και φορείς που έχουν σκοπό την προάσπισή του.

ΠΩΣ:
1.Κύριο μέλημα είναι η πυροπροστασία του Δάσους. 
Ο Δήμος πάντα θα διαθέτει οχήματα, υδροφόρες και εθελοντές και θα συμβάλλει στην έγκαιρη αποψίλωση του δάσους από ξερά χόρτα. Ιδιαίτερη σημασία έχει να λειτουργούν οι κρουνοί , να υπάρχουν γεμάτες οι δεξαμενές νερού, το φυλάκιο πυροπροστασίας να είναι επισκευασμένο και να γίνονται περιπολίες.
2.Συνυφασμένο με την πυροπροστασία αλλά όχι μόνο είναι το ζήτημα της φύλαξης. 
Ο Δήμος Αμαρουσίου, οφείλει να βοηθά στη φύλαξη σε συνεργασία με το ΙΓΕ, το προσκοπικό σώμα και τους εθελοντές.
3.Καθαριότητα. 
Ο Δήμος θα συνδράμει κάθε προσπάθεια να διατηρείται το Δάσος καθαρό: Πάντα σε συνεργασία με το ΙΓΕ, θα προσφέρει  από διάθεση πόρων, ανθρώπινων και μη, μέχρι στήριξη των προσπαθειών των συλλογικοτήτων όπως ο δικός σας σύλλογος σε αυτό τον τομέα. Στο πλαίσιο της καθαριότητας του Δάσους αλλά και της πόλης, εντάσσεται και εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών για την φροντίδα και καθαριότητα των ζώων τους.
4.Δενδροφυτεύσεις. 
Ο Δήμος θα στηρίζει όλες τις προσπάθειες  για  αποκατάσταση των κομματιών του Δάσους που το χρειάζονται.
5.Μεγάλη σημασία έχει και για το ΙΓΕ, και για το Δάσος  να έρχεται κόσμος και να κάνει με σεβασμό χρήση του χώρου. Κι αυτό, διότι όσοι περισσότεροι πολίτες το χαίρονται, τόσοι περισσότεροι θα αντιστέκονται στις εκάστοτε προσπάθειες επιβουλής του. 
Γιαυτό, ο Δήμος θα πρέπει να συνεργάζεται με το ΙΓΕ ώστε να στηρίζει τα σεμινάρια που οργανώνει και τις εκπαιδευτικές του δράσεις.
6.Τα σχολεία του Αμαρουσίου, κάθε χρόνο ανελλιπώς θα πρέπει να συμμετέχουν στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΙΓΕ.
7.Τα σχολεία του Αμαρουσίου που στεγάζονται στο Δάσος θα πρέπει να παραμείνουν και να υποστηρίζονται.
8.Σημαντικό ζήτημα του Δάσους είναι η προστασία του ίδιου του χώρου: Πχ ο χώρος των θερμοκηπίων θα πρέπει να ξαναγίνει χρηστικός , η περίφραξη θα πρέπει να επισκευαστεί, όπου χρειάζεται, τα ερειπωμένα σπίτια θα πρέπει να κατεδαφιστούν, τα αυτοκίνητα εντός του χώρου – αν δεν είναι απολύτως απαραίτητα- θα πρέπει να απαγορευθούν.
9.Από τα σημαντικά που έχει να παρουσιάσει το Δάσος Συγγρού είναι  τα αρχαιολογικά  του ευρήματα, η ύπαρξη των οποίων μπορεί να αναδειχθεί, ως μέρος της ιστορίας της πόλης μας.
10.Η λίμνη του Δάσους, για την οποία τόσο επιτυχημένα έχει αγωνιστεί ο Σύλλογός Σας θα πρέπει να φροντίζεται, να καθαρίζεται συστηματικά, να ανανεώνεται το νερό της και να αποτελέσει μέρος της ζωής του Δάσους.
11.Η τήρηση και ο σεβασμός στο σκοπό του κληροδοτήματος είναι βασική προτεραιότητα και προϋπόθεση της προστασίας του. 
Για το σκοπό αυτό, είναι σημαντικό εκτός από τα θερμοκήπια, και η  βιβλιοθήκη του Δάσους να εμπλουτιστεί. Δεν αρκεί μόνο η ψηφιοποίησή της. Επαφές με εκδοτικούς οίκους και φορείς για την ενίσχυσή της με βιβλία είναι βασικά στην ημερησία διάταξη. Το ίδιο και η κατασκευή φυτωρίων και άλλων εγκαταστάσεων.
12.Ο Δήμος, εκτός από το ΙΓΕ, θα πρέπει να δημιουργεί συνεργασίες και με άλλους φορείς, πχ το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να αναπτυχθούν δράσεις που να το προστατεύουν και να αναδεικνύουν τον χαρακτήρα και το σκοπό του.
13.   Επειδή για όλα αυτά χρειάζονται πόροι, ο Δήμος μπορεί να κάνει, πάντα σε συνεργασία με το ΙΓΕ, προσπάθειες να εξεύρεση χρηματοδοτήσεων, οι οποίες να διατίθενται για αυτούς τους σκοπούς   και διάθεσή τους με αποτελεσματικό έλεγχο της χρήσης τους για να αποφεύγεται η διασπάθιση.
14.Πολύτιμος σύμμαχος του Δάσους είναι οι σύλλογοι που ασχολούνται. 
Ο Δήμος οφείλει να ενισχύει όλους τους φορείς, που για χρόνια τώρα προσφέρετε αφιλοκερδώς για την προστασία του Δάσους ώστε να σας βοηθήσει στο πολύτιμο έργο σας.
15.Και κάτι ακόμα, πάρα πολύ σημαντικό: Την ίδια αξία που έχει η προάσπιση του σκοπού του κληροδοτήματος, έχει και η απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μας ότι το Δάσος Συγγρού θα έχει μόνο χαρακτήρα χρήσης από τους πολίτες που το επισκέπτονται. Τίποτε άλλο! 
Ούτε «αξιοποιήσεις», ούτε τίμημα για να μπει κανείς στο χώρο, ούτε τίποτε απολύτως άλλο, εκτός από την απόλαυση που νιώθουμε όλοι μας όταν περπατάμε μέσα του.
Ίσως, πέρα από αυτά που προτείνουμε, να υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να συζητηθούν. 
Σας καλώ όλοι μαζί, με το πνεύμα των ανθρώπων που κάνουμε χρήση του Δάσους μας, που το γνωρίζουμε και το αισθανόμαστε ως δικό μας,  να συνεργαστούμε και να συνδιαμορφώσουμε με σεβασμό την ατζέντα των προτεραιοτήτων, και τον τρόπο επίτευξής τους, αφού –τελικά- ο στόχος μας είναι κοινός: 
Η ανάδειξη και η προστασία του Δάσους Συγγρού, του Δάσους της πόλης μας, του Δάσους της καρδιάς μας.
                                                  -------------------------------------------------------------
                                                                              Μαίρη Διακολιού
                                                      ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
                                                   Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Δ. Αμαρουσίου
                                                                                   Δικηγόρος
                                                  €€   ●► « » ◄ ▼▲  $  €€  $  ●►  ▲▼◄ « » ●► €€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου