Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Αύριο στις 11:00 π.μ. στο Κερατσίνι, η εκδήλωση για τη συμμετοχή των 300 Εβριτών στη «Μάχη της Κρήτης»

Η αυριανή εκδήλωση στο Κερατσίνι, για τη συμμετοχή των 300 συμπατριωτών μου Εβριτών στη  «Μάχη της Κρήτης», είναι ένα ξεχωριστό γεγονός υψηλού και πολλαπλού συμβολισμού και θα πρέπει να τύχει της στήριξης από όλους τους φορείς και τα σωματεία της εβρίτικης παροικίας.
Η Ένωση Κρητών Κερατσινίου Δραπετσώνας « Το Αρκάδι» & ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας σας προσκαλούν στην εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Θρακιώτη συγγραφέα Χρήστου Ρουσόπουλου από τις εκδόσεις της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών «Η Μάχη της Κρήτης».

Πρόκειται για μια σπάνια ιστορική μαρτυρία την οποία ο Χρήστος Ρουσσόπουλος, ένας εικοσάχρονος αγρότης από το Χειμώνιο του Έβρου κατέγραψε όταν επιστρατεύτηκε μαζί με άλλους 300 Θρακιώτες κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. 
Το βιβλίο περιγράφει πως τα εικοσάχρονα εκείνα παιδιά ξεκίνησαν από την ακριτική Θράκη και βρέθηκαν στην Κρήτη για να υπερασπιστούν την πατρίδα, για το κουράγιο και τη γενναιότητά τους να αντιμετωπίσουν μία από τις πιο καλογυμνασμένες αερομεταφερόμενες μονάδες του γερμανικού στρατού καθώς και για τη συγκινητική φιλοξενία και τη συμπαράσταση των Κρητών.
Ο αναγνώστης θα βρει σε επίμετρο και άλλες εννέα σύντομες μαρτυρίες από Θρακιώτες στρατιώτες που πήραν μέρος στη Μάχη, καταγραμμένες κατά τα τελευταία χρόνια, και οι οποίες συμπληρώνουν την αφήγηση του Χρήστου Ρουσσόπουλου, καθεμιά με το δικό της τρόπο. 
Οι 300 πατριώμου Εβρίτες υπερασπίστηκαν με σθένος την εδαφική ακεραιτότητα και έγραψαν μια λαμπρή σελίδα στην ένδοξη ιστορία που λέγεται Μάχη της Κρήτης. 
Αυτούσιες σελίδες του ημερολογίου του Χρήστου Ρουσσόπουλου μεταφρασμένες στα αγγλικά, περιελήφθησαν στον τόμο με τίτλο “CRETE THE BATTLE FOR HERAKLION 1941” του Αγγλικού εκδοτικού οίκου Helion and Company, ο οποίος εξειδικεύεται σε πολεμικά γεγονότα.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Ν. Σταγάκης αντιπρόεδρος πολιτισμού της Ένωσης Κρητών Κερατσινίου Δραπετσώνας “ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ”, η Ελένη Θεοδωρακοπούλου – Ρουσοπούλου κόρη του στρατιώτη & συγγραφέα του βιβλίου και η κ. Μαρία Τζιβελέκη ερευνήτρια και εγγονή του στρατιώτη Θεοφάνη Δημοσχάκη.
                                                       Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 11:00 π.μ.
                                                         Πολιτιστικό κέντρο « Αντώνης Σαμαράκης» - 
                                                            Μ. Ασίας 24 & Παπαναστασίου Κερατσίνι
                                                €  € ●► « » ◄ ▼▲  $    $  ●►  ▲▼◄ « » ●► € €
                                                ΠΗΓΗ:voreasmagazin.blogspot.com/2019/02/300.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου