Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

«... Παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα», εξομολογείται ο άθλιος Γερμαναράς Σόιμπλε

Μιλώντας στη Deutsche Welle ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος, σημειωτέον, εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους πολιτικούς της χώρας του, σχολίασε καταρχήν το θέμα των ημερών, που δεν είναι άλλο από την προαναγγελθείσα αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την προεδρία της CDU και την καγκελαρία.
«Πιστεύω ότι έλαβε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή.  
Λόγω των διδαγμάτων της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, η θέση ενός εκλεγμένου καγκελαρίου στο Σύνταγμά μας είναι πολύ ισχυρή. 
Ένας εκλεγμένος καγκελάριος μπορεί να αποπεμφθεί παρά τη θέλησή του μόνον εάν η πλειοψηφία της γερμανικής Βουλής εκλέξει άλλο καγκελάριο. 
Και, με όλο το σεβασμό, υπό τις παρούσες συνθήκες στην Bundestag αυτό θα ήταν αδιανόητο. 
Η θέση της λοιπόν είναι ισχυρή λόγω του Συντάγματος».
Η μάχη της διαδοχής ξεκίνησε
Ο Β. Σόιμπλε παραδέχεται ότι η μάχη της διαδοχής έχει ήδη ξεκινήσει, τονίζει ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε μια εικοτολογία για τους επίδοξους διεκδικητές της προεδρίας και εκτιμά ότι η μάχη αυτή δεν θα είναι τόσο «αιματηρή» όσο προβλέπουν πολλοί αναλυτές.
Σχολιάζοντας τις εκλογικές επιτυχίες του εθνολαϊκιστικού AfD, που μετά τις εκλογές στην Έσση εκπροσωπείται πλέον σε όλα τα γερμανικά κρατίδια, ο πρόεδρος της Bundestag αντικρούει την εκτίμηση ότι η προσφυγική πολιτική του κόμματός του ήταν ο καταλύτης για την άνοδο των ακροδεξιών στη Γερμανία. 
«Όχι, αυτό δεν ισχύει», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε. 
«Λόγω της ιδιαίτερης και τραγικής ιστορίας μας, είχαμε επί 65 περίπου χρόνια το πλεονέκτημα να μην έχουμε ακροδεξιά κόμματα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κοιτάξτε στη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Ιταλία ή οπουδήποτε αλλού. 
Σήμερα, 70 χρόνια μετά την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, φαίνεται να κινούμαστε και σε αυτό το πεδίο προς κάτι σαν μια ευρωπαϊκή κανονικότητα. 
Δεν μου αρέσει, αλλά έτσι είναι».
Ο 76χρονος πολιτικός επαναλαμβάνει παλαιότερη εκτίμησή του ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να διολισθήσει ποτέ ξανά στον εθνικισμό. «Ναι, είμαι απολύτως βέβαιος. 
Έχουμε ένα 13% περίπου (σσ. ποσοστό του AfD στις τελευταίες εκλογές). 
Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 87% σκέφτεται διαφορετικά. Πιστεύω ότι άλλες χώρες θα ήταν ευτυχείς εάν τα ακροδεξιά τους κόμματα λάμβαναν μόλις 13%».
                                                                     Ιταλία και Ελλάδα
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στη διαμάχη με την ιταλική κυβέρνηση η Κομισιόν αποφάσισε για πρώτη φορά να απορρίψει έναν εθνικό προϋπολογισμό, ο Β. Σόιμπλε προχωρά σε έναν παραλληλισμό με την Ελλάδα. «[…] 
Θα χαιρόμουν εάν όλοι αυτοί που τα λένε σήμερα αυτά για την Ιταλία με είχαν στηρίξει όταν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στους Έλληνες ότι πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες».
Ο ίδιος αντικρούει πάντως την κατηγορία ότι στο παρελθόν «το παρατράβηξε» με την Ελλάδα. 
«Όχι. Η κατηγορία στο κοινοβούλιό μου ήταν ότι παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα. Και αυτό ήταν αλήθεια διότι οι Έλληνες δεν τηρούσαν τους κανόνες. 
Ωστόσο όλα αυτά τα κάναμε με τον κατάλληλο τρόπο».
Πηγή://www.skai.gr/news/finance/article/388054/soible-katigorithika-oti-paraimoun-gennaiodoros-me-tin-ellada/#ixzz5VVYJ7qCP
                                               € « » $  ●▲▼◄►€ « » $  ●▲▼◄►

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου