Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Στην τελική ευθεία το «Μακεδονικό»

Εν μέσω απειλητικών επιστολών του μίας άγνωστης οργάνωσης (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Κρητών) & προειδοποιήσεων από τις παμμακεδονικές οργανώσεις για ποινικές διώξεις σε βουλευτές που θα ψηφίσουν σύνθετη ονομασία, το Μακεδονικό μπαίνει στην τελική ευθεία. 
Μετά από μία περίοδο αδράνειας, εξαιτίας των πισωγυρισμάτων της άλλης πλευράς, οι διαπραγματεύσεις ξαναρχίζουν και μάλιστα με εντατικό ρυθμό.
Η Αθήνα ελπίζει να γράψει τον επίλογο σε μία μακρόσυρτη διαπραγμάτευση, που από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 συνεχίζει να αποτελεί καυτή πολιτική πατάτα για όποιον την κρατάει στα χέρια του. 
Και η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ήδη τσουρουφλιστεί…
Η αποκάλυψη του Νίκου Κοτζιά ότι το ελληνικό Σύμφωνο έχει σταλεί εδώ και καιρό στα Σκόπια επιβεβαιώνει την πληροφορία που είχαμε από τότε δημοσιεύσει.
Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του έχει ήδη κιόλας απαντήσει. Έχει μελετήσει τις ελληνικές θέσεις και έχει γνωστοποιήσει στην Αθήνα τις δικές της προτάσεις. 
Η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών έγινε υπό άκρα μυστικότητα, καθώς και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως οποιαδήποτε διαρροή στην παρούσα φάση θα δυσχέραινε τη διαπραγμάτευση.

Σε συνέντευξή του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ παραδέχτηκε πως υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών. 
Εξέφρασε, ωστόσο, αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. 
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν σκοπός είναι να βρεθεί μία βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα περιέχει σαφή διαχωρισμό μεταξύ της χώρας μας, της «Μακεδονίας» και της περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, τότε αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί». 
Τέλος, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι περιμένει με ανυπομονησία την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του στα Σκόπια. Πράγματι, ο Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί εκεί την Πέμπτη.
                                                              Με το βλέμμα στη Βιέννη
Ήδη, η Αθήνα έχει στρέψει το βλέμμα της στη Βιέννη, όπου στις 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών με την παρουσία του Μάθιου Νίμιτς. 
Η ελληνική πλευρά διατηρεί την ελπίδα ότι τότε είναι που θα ασκηθούν οι πιέσεις στα Σκόπια τόσο από την ΕΕ και τη Μέρκελ, όσο και από την Ουάσιγκτον.
Παρέμβαση, όμως, εκδηλώθηκε και από τη Μόσχα, η οποία προειδοποίησε ευθέως τα Σκόπια. 
Μετά από συνάντηση του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με τον πρεσβευτή της ΠΓΔΜ στη Μόσχα, ρωσική ανακοίνωση υπογράμμισε πως :
«τα σχέδια εισόδου της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ ενδεχομένως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις».
Στην Ελλάδα, οι πολίτες εμφανίζονται θετικοί ως προς τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, αλλά είναι αρνητικοί ως προς την υιοθέτηση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση. 
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί ή να διακοπεί η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση των Σκοπίων, το 67,5% δηλώνει ότι πρέπει να συνεχιστεί, με το 30,5% να δηλώνει ότι πρέπει να διακοπεί.
Ωστόσο, όταν τίθεται το ερώτημα για το κατά πόσο αυτή διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε συμφωνία, το 53,4% εμφανίζεται απαισιόδοξο, ενώ το 35,9% εκφράζει αισιοδοξία και το 10,7% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. 
Στο ερώτημα για το όνομα, η πλειοψηφία (56,5%) τάσσεται ενάντια σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας τάσσεται το 38,5%, ενώ μόνο το 4% τάσσεται υπέρ μιας οποιασδήποτε λύσης.
                                                                       Νεφέλη Λυγερού 
                                                                     € $  ●► « » ▲▼◄
                        ΠΗΓΗ://slpress.gr/ethnika/o-kotzias-sta-skopia-to-makedoniko-stin-teliki-eftheia/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου