Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Μηνολόγιον Σεπτεμβρίου

Ο Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του χρόνου, παρόλο που ετυμολογικά παραπέμπει στον (λατινικό) αριθμό εφτά. Βλέπετε, στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που είχε πρώτο μήνα του τον Μάρτιο, ήταν όντως ο έβδομος μήνας. 
Όταν μετά προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, οι ονομασίες των άλλων μηνών δεν άλλαξαν κι έτσι οι μήνες από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο βρίσκονται σε ετυμολογική αναντιστοιχία. 
Στα βυζαντινά χρόνια, το πολιτικό και το εκκλησιαστικό έτος άρχιζαν τον Σεπτέμβρη και επιβίωση αυτού έχουμε στο ημερολόγιο που τη σημερινή μέρα τη χαρακτηρίζει «αρχή ινδίκτου».
Από τις λαϊκές ονομασίες που έχει ο Σεπτέμβρης, η γνωστότερη είναι Τρυγητής, διότι τότε γίνεται ο τρύγος, η συγκομιδή των σταφυλιών, μέγιστο γεγονός στον παλιό αγροτικό κόσμο. 
Στην πόλη, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που ανοίγουν τα σχολεία, που επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές, είναι δηλαδή ο μήνας ενός νέου ξεκινήματος - αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ ακόμα βλέπει κανείς το “ραντεβού τον Σεπτέμβρη” των παλιότερων χειμερινών κινηματογράφων, παρόλο που εδώ και καιρό πολλοί συνεχίζουν ολοχρονίς τη λειτουργία τους.
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του έλεγαν παλιότερα για το άνοιγμα των σχολείων, κάτι που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γινόταν στις 11 του Σεπτέμβρη. 
Τρ  1Απελλού του ζωγράφου
Τε  2†  Κωνσταντίνου  Κανάρη του πυρπολητού και γέννησις Ανδρέου Εμπειρίκου του υπερρεαλιστού
Πε  3Ιωάννου Μακρυγιάννη συγγραφέως και αγωνιστού
Πα 4Πρώτη έκδοσις της «Παπίσσης Ιωάννας» υπό Εμμανουήλ Ροϊδου
Σα  5Αρχιλόχου του Παρίου και θανή Νίκου Νικολαΐδη του σκηνοθέτη
Κυ  6Τα Σεπτεμβριανά της Πόλης
Δε  7Αρτέμιδος και Ενυαλίου
Τρ 8Παγκόσμιος Ημέρα κατά του Αναλφαβητισμού
Τε 9Γενέσιον Μιχαήλ Θερβάντες
Πε 10† Ρώμου Φιλύρα του κατηραμένου ποιητού
Πα 11†  Ανατροπή και φόνος Σαλβατόρ Αλλιέντε
Σα 12Γενέσιον Μαυρικίου Σεβαλιέ
Κυ 13†  Δάντου Αλιγκέρι
Δε 14Ίδρυσις της Φιλικής Εταιρείας και θανή Μ. Καραγάτση και Στέλιου Καζαντζίδη
Τρ 15Ανακάλυψις της πενικιλίνης υπό Φλέμιγκ
Τε 16† Κοίμησις Μαρίας Κάλλας, της αξεπέραστης ντίβας (1977)
Πε 17†  Μάνου Λοΐζου του γλυκύτατου μελωδού
Πα 18Έναρξις Μεγάλων Μυστηρίων εν Ελευσίνι
Σα 19† Κοίμησις Νικολάου Σκαλκώτα του μουσουργού (1949) και αυτοπυρπόλησις Κωνσταντίνου Γεωργάκη, φοιτητού εν Ιταλία (1970)
Κυ 20Γενέσιον Ευριπίδου
Σε 21Διεθνής Ημέρα Ειρήνης
Τρ 22Γενέσιον Μιχαήλ Φαρανταίη
Τε 23Της εν Σαλαμίνι ναυμαχίας και της νίκης εν Ιμέρα
Πε 24†  Παρακέλσου
Πα 25Γενέσιον Δημητρίου Σοστακόβιτς
Σα 26Γενέσιον Αλβέρτου Μοράβια και θανή Λευκαδίου Χερν του ελληνοϊάπωνος
Κυ 27Ίδρυσις του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου
Δε 28†  Θανή Λουδοβίκου Παστέρ
Τρ 29† Κοίμησις Αιμιλίου Ζολά
Τε 30Καρόλου Δαρβίνου
Ύστερα από 14 χρόνια, φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς δεν θα σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για μένα και η 11η Σεπτεμβρίου θα μείνει απλώς με την επέτειο της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους.
Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας που έχει δικό του ουσιαστικό: 

“Μαύρος Σεπτέμβρης”  ονομάστηκε η αιματηρή καταστολή των Παλαιστινίων στην Ιορδανία τον Σεπτέμβριο του 1970 και στη συνέχεια η μαχητική παλαιστινιακή οργάνωση που πραγματοποίησε τα επόμενα χρόνια μια σειρά από θεαματικά τρομοκρατικά χτυπήματα, μερικά απ’ αυτά σχετικά με τον ελληνικό χώρο -και με διασημότερο και σοβαρότερο την επίθεση στους Ισραηλινούς αθλητές στο Μόναχο κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 1972.
Βέβαια, υπάρχουν και πάμπολλες παροιμίες, φράσεις, τραγούδια, διηγήματα, μυθιστορήματα, ταινίες με τον Σεπτέμβρη.
Θα βάλω μερικά για προσάναμμα και περιμένω από εσάς να συμπληρώσετε. 
Από τραγούδια, ας θυμηθούμε το “Κάθε Σεπτέμβρη” του Δεληβοριά, το «Τον Σεπτέμβριο θυμάμαι» του Μίκη από το θεατρικό έργο «Ένας Όμηρος», το απαραίτητο «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» (τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς) του Ανδριόπουλου, καθώς και το «Φίλοι κι αδέρφια» απ’ το Μεγάλο μας τσίρκο, αλλά και το «Θυμήσου το Σεπτέμβρη» του Σπανού.
Από ποιήματα, θα θυμίσω ότι ο Καβάφης (αν και στα κρυμμένα του ποιήματα) απαθανάτισε τον Σεπτέμβρη του 1903. Βιβλία υπάρχουν πολλά με τον Σεπτέμβρη στον τίτλο τους, αλλά δεν ξεχωρίζω κανένα. Από ταινίες, θα αναφέρω τον Σεπτέμβριο του Γούντι Άλεν.
Ο φετινός Σεπτέμβρης βέβαια έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, είναι μήνας εκλογών. 
Την προηγούμενη φορά που είχαμε εκλογές τον Σεπτέμβρη ήταν το 2007, στις τελευταίες, ας πούμε, εκλογές της αμεριμνησίας (αν και με τις τραγικές πυρκαγιές της Ηλείας). 
Αλλά για τις εκλογές θα συζητήσουμε ξανά.
Καλό μήνα λοιπόν -και όπως προσφυώς είπε ένας φίλος πέρυσι την ίδια μέρα, μην ευχηθείτε στο γραφείο «καλό φθινόπωρο» ή, πολύ χειρότερα, «καλόν χειμώνα» γιατί οι συνάδελφοί σας μπορεί να σας πετάξουν τον καφέ στο κεφάλι. 
Ο Νoικοκύρης, άλλωστε, ακόμα κάνει διακοπές, ή πιο σωστά προσπαθεί να κάνει ανάμεσα σε εκλογές, διασπάσεις και εκστρατείες προς ανεύρεση φοιτητικών διαμερισμάτων.
                                               ΠΗΓΗ:sarantakos.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου