Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Διαδικτυακό Σύστημα Συγκριτικής Ανάλυσης, Σχεδιασμού, Παρακολούθησης & Αξιολόγησης Δημόσιων Υπηρεσιών & ΟΤΑ


Παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο Αμαρουσίου το Διαδικτυακό Σύστημα Συγκριτικής Ανάλυσης, Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Δημόσιων Υπηρεσιών και ΟΤΑ (PSB-DMEP), το οποίο υλοποιήθηκε με τη σύμπραξη του Δήμου Αμαρουσίου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Ψηφιακών Πόλεων Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε., της ADVANCED SERVICES GROUP l.T.D και της BEE GROUP A.E.
Η ολοκληρωμένη πληροφοριακή πλατφόρμα του  PSB-DMEP  δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), συμβάλλοντας  στη διασφάλιση ποιοτικών και αποτελεσματικών Δημόσιων Υπηρεσιών στους πολίτες και παρέχοντας:
τη συγκριτική ανάλυση ομοειδών υπηρεσιών των Δήμων με τη βοήθεια ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών,
την εφαρμογή του Συστήματος Διοίκησης μέσω Στόχων και του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης για την αντιμετώπιση των αναγκών στοχοθεσίας, παρακολούθησης και αξιολόγησης των υπηρεσιών,
τον αρχικό σχεδιασμό ή ανασχεδιασμό των διαδικασιών που σχετίζονται με την παροχή κάποιας υπηρεσίας,
την ενεργό συμμετοχή των τελικών αποδεκτών των υπηρεσιών αυτών (πολίτες, επιχειρήσεις, κ.α.) τόσο κατά τον αρχικό σχεδιασμό, όσο και για τη διαχρονική βελτίωση τους, με βάση τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης με την ευκαιρία της παρουσίασης του Διαδικτυακού Πληροφοριακού Συστήματος,  στο μήνυμά του για τη σημασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της αξιολόγησης των Υπηρεσιών που προσφέρουν οι ΟΤΑ και οι Δημόσιες Υπηρεσίες σημειώνει:
 «Προτεραιότητά μας ως Δήμος είναι να παρέχουμε στους πολίτες μας πρωτοποριακές υπηρεσίες αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας. Γι’ αυτά τα εργαλεία ποιότητας ο Δήμος Αμαρουσίου έχει αποσπάσει μια σειρά από εθνικές και διεθνείς διακρίσεις.
Η εφαρμογή του ανωτέρω  έργου αναμένεται να οδηγήσει σε βελτιωμένες διαδικασίες για την παροχή των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς υπηρετεί δύο βασικούς στόχους: Αφενός μεν όσον αφορά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τη βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών τους, μέσα από δυνατότητες συγκριτικής, ανάλυσης, στοχοθεσίας, ανασχεδιασμού, παρακολούθησης και αξιολόγησής τους. Και αφετέρου για τους αποδέκτες των υπηρεσιών (πολίτες, επιχειρήσεις) την ενεργό συμμετοχή τους στη διαμόρφωση νέων ή στην αναβάθμιση υφιστάμενων υπηρεσιών από το σχεδιασμό μέχρι τη λειτουργία και την αξιολόγησή τους.
Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, καλώ όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προστεθούν στους χρήστες αυτού του εργαλείου, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών τους.»        
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου οι συμμετέχοντες ομιλητές:
Ο καθηγητής ΕΜΠ/Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Δρ. Ηλίας Τατσιόπουλος αναφέρθηκε στον απολογισμό του ερευνητικού έργου PSB-DMEP.
O Αναπληρωτής Διευθυντής A.S.G. / συντονιστής σύμπραξης Κώστας Χατζηευθυμιάδης παρουσίασε τα Υποσυστήματα «Συγκριτικής Ανάλυσης», «Σχεδιασμού Διαδικασιών, Προσομοίωσης και Υποστήριξης της λειτουργίας» και το Υποσύστημα «Διοίκησης μέσω Στόχων για το σχεδιασμό και την υποστήριξη της λειτουργίας των σχετικών διαδικασιών».
Από την πλευρά του, ο Πληροφοριακός BEE GROUP A.E. Θεόδωρος Λιόκος ανέπτυξε το Υποσύστημα «Δικτύωσης και Συμμετοχής των πολιτών», ενώ ο υπεύθυνος του έργου Ψ.Π.Κ.Ε. Γεώργιος Γοργογέτας μίλησε με θέμα: «Συμμετοχή των Χρηστών και Αξιοποίηση του Πληροφοριακού Συστήματος».        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου