Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Η Πρωτοχρονιάτικη πίττα & η Γ. Σ. του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού»

Την γενική τους συνέλευση πραγματοποίησαν την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, τα μέλη του
συλλόγου «Φίλοι του Δάσους Συγγρού», η οποία πέραν του απολογισμού δράσεων και της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, περιελάμβανε και ξενάγηση στον Πύργο Συγγρού, στο μοναδικό, εν Ελλάδι, Μουσείο Μελισσοκομίας, στην Γεωργική Βιβλιοθήκη, καθώς και στην έκθεση φωτογραφίας με θέμα το δάσος Συγγρού του καλλιτέχνη και φίλου του συλλόγου Ανδρέα Θεολογίτη.
Πρόεδρος της γενικής συνέλευσης εξελέγη η κ. Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου  η οποία στη σύντομη ομιλία της εξήρε το 12ετές έργο του συλλόγου το οποίο τον κατατάσσει μέσα στους πιο δραστήριους και σοβαρούς περιβαλλοντικούς συλλόγους των Βορείων προαστίων. 
Αμέσως μετά τον λόγο ελαβε η πρόεδρος των Φίλων του Δάσους Συγγρού κ. Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου, η οποία αφού αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του 2014, ανέλυσε τις ενότητες μέσω των οποίων ο σύλλογος εκπληρώνει τους περιβαλλοντικούς του στόχους
Πρώτο & κύριο ζήτημα είπε είναι η πυρασφάλεια ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την συμμετοχή των Φίλων του Δάσους Συγγρού στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ι.Γ.Ε, καθώς επίσης & στην διαμόρφωση και φροντίδα του Βοτανικού κήπου στον Πύργο του Κληροδοτήματος, ο οποίος περιλαμβάνει πάνω από 20 διαφορετικά ελληνικά αρωματικά φυτά 
Χαρακτήρισε σημαντικές και εφέτος τις  συναντήσεις με πρόσωπα δημοσίου φορέα που στόχο είχαν την επίλυση θεμάτων που αφορούν στο κληροδότημα αλλά και στην προστασία και την ανάδειξή του.
Επισήμανε τη σημαντική αύξηση επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας των Φίλων του Δάσους Συγγρού τονίζοντας ότι είναι το Νο 1  σε προτίμηση site για το Δάσος Συγγρού.


Η κ. Χρ. Θεοδωρακοπούλου έκανε εκτενή αναφορά στην προσπάθεια που καταβάλει ο συλλογος για την ανασύσταση της Γεωργικής Βιβλιοθήκης Ε.Γ.Ε-Ι.Γ.Ε, μία προσπάθεια που όπως υπογράμμισε, έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2013
Αναφερόμενη στο κονδύλι των 100.000 που ενέταξε η Περιφέρεια στον προϋπολογισμό της προκειμένου να βοηθήσει στην υλοποίηση αυτού του έργου, τόνισε πως  «σε εποχές τόσο δύσκολες όσο η σημερινή, η στήριξη της περιφέρειας δίνει ανάσα ζωής στο Κληροδότημα, και σε μας κουράγιο να συνεχίσουμε το μεγαλόπνοο έργο που έχουμε αναλάβει. 
Ευχαριστούμε τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Γιώργο Καραμέρο που θέλησε, έμπρακτα, να υποστηρίξει το Δασόκτημα Συγγρού αλλά και το τεράστιο σε σημασία έργο του Κληροδοτήματος».
Η κ. Θεοδωρακοπούλου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους όσοι βοήθησαν με την εθελοντική τους προσφορά.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΙΓΕ Γιώργος Μπαλωτής, χαρακτήρισε σημαντικότατο το έργο που ανέλαβαν «Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού»
«Η μέχρι πρότινος ενασχόληση του συλλόγου, είπε, ήταν κυρίως δενδροφυτεύσεις και καθαρισμοί, σημαντικό κομμάτι για το δάσος, αλλά η ανασύσταση της Γεωργικής Βιβλιοθήκης είναι κάτι πολύ σπουδαίο, τόσο για το κληροδότημα όσο και για τον πολιτισμό μας. Ένα έργο που θα αποτελέσει πηγή γνώσης για ερευνητές και σπουδαστές γεωργικών και γεωπονικών επιστημών». 
Με περηφάνια παρουσίασε την 1η έκθεση του βιβλιογραφικού καταλόγου της Γεωργικής Βιβλιοθήκης, ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε από την συνεργασία του Ι.Γ.Ε. και των Φίλων του Δάσους Συγγρού, μία καταγραφή για το μέχρι στιγμής έργο τους στην Γεωργική Βιβλιοθήκη. Σημαντική στιγμή για τους Φίλους του Δάσους Συγγρού, η απονομή στην Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου του επίσημου DVD που είναι και το ακριβές αντίτυπο όλων των βιβλίων της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρίας που έχουν ψηφιοποιηθεί ως σήμερα, ορίζοντάς την παράλληλα και επισήμως Θεματοφύλακα αυτού του έργου.
Την εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους από τον Δήμο Κηφισιάς, ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος καθαριότητας κ. Χρήστος Καλός, καθώς και από τον Δήμο Αμαρουσίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Λευτέρης Μαγιάκης.
Ξεχωριστή παρουσία αποτέλεσε η  συμμετοχή της κ. Λίλα ντε Τσάβες, διεθνολόγου στο Μουσείο Μπενάκη, ιδρύτριας και προέδρου του Heritage and Museums και γενικής γραμματέως της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων και Μουσείων.
Στην παρέμβασή του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Δήμου Αμαρουσίου κ. Λευτέρης Μαγιάκης εξέθεσε τον προβληματισμό και την στήριξή του στο γνωστό θέμα του παρκινγκ που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Κηφισίας και δικαιωματικά ανήκει στο Ι.Γ.Ε.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου εξαιτίας του δαίμονος των e-mails δεν παρευρέθηκε αλλά την επομένη μας διαβεβαίωσε ότι αν είχε λάβει την πρόσκληση, θα ερχόταν...
ΠΗΓΗ:www.amarysia.gr & dasosygrou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου